IVF-ICSI NOVA
Lepo pozdravjene!
Tudi jaz sem novinka. Z možem sva se trudila 2 leti, pred tem sem imela za sabo že eno operacijo (odstranitev jajcevoda), laparoskopijo pri kateri so mi naredili elektrokoagulacijo jajčnikov, tako da je bilo vse O.K. Poskusila sva z KLOMIFENOM (3 terapije), vendar ni bilo ničesar. Po opravljenih testih pri možu in meni so ugotovili, da so moževe semenčice nepravilnih oblik in da zaradi tega ne pride do oploditve. In tako so me kar takoj prijavili za postopek IVF-ICSI tako, da trenutno čakam na odgovor konzilija za postopek IVF-ICSI. Čakajo me še 3 pregledi (UZ,oddati moram kri za hormone,bris PAP,) tako da z 17.12.2002 pričnem z terapijo. ICSI me čaka nekje v sredini januarja oz. začetek februarja 2003.(tako so mi rekli na kliniki). Zdravim se pri dr. Ribičevi na kliniki v Ljubljani.
Oglasite se mi prosim tiste, ki že imate izkušnje z ICSI.
Le toliko, da veste da je še ena nova med vami. Zato pogumno naprej z upanjem, da bomo kmalu mamice.
Lepo pozdravljene.
LEA
Živjo!
Tudi midva z možem sva bila na IVF – ICSI postopku. Naj ti za vzpodbudo povem, da sem zanosila (že) v 2. poizkusu in sem v 20. tednu nosečnosti z dvojčki.
Polagam ti na srce, da bodi med postopkom čimbolj sproščena (vem, da je težko, sploh prvič) ter če se le da, pojdi na bolniško (in počivaj!). Priporočam ti tudi, da vsaj 5 dni po transferju ležiš 24 ur na dan in se ne tuširaj (odsvetujem zmakanje predela maternice). Če te še kaj zanima, me vprašaj. Z veseljem ti bom odgovorila!
Pa velikooo sreče!
Anja
Draga Anja in vse ostale !
Hvala za nasvete in vzpodbudne besede. Ker se bova z možem v kratkem udeležila predavanja, še ne vem natančno vse o transferju, edino kar sem si prebrala iz literature, ki sem jo dobila na kliničnem. Zanima me kako sploh poteka prvi transfer in na kaj moraš paziti pred postopkom.
Tebi želim vse najleeeeepše v pričakovanju tvojih sončkov in upam, da bom drugo leto že jaz na tvoji poti.
Oglasi se še kaj.
Lea
Draga Lea,
transfer (ET) je končni del postopka ,ki pomeni prenos zarodkov oz.embrijev v maternico.Če si zelo sproščena,niti ni boleč poseg.Da do tega pravzaprav pride ,pa je dolga pot….stimulacija jajčnikov z hormonskimi injekcijami,da proizvedejo večje število celic…,aspiracija le teh (punkcija)iz jajčnikov,ko dosežejo določeno velikost,možev “prispevek” na dan punkcije,no in navadno peti dan po punkciji sledo embrio transfer (ET).Če uspejo narediti več kot dva zarodka ,vama jih zamrznejo…
Kar vprašaj kar te še zanima!!
katja
Anja, ali si opravljala ICSI na GK ali zasebno?
Nam zaupaš, katere preiskave si morala opraviti prej? Ali so ti pri prvem poizkusu ICSI prihranili kakšnjega zmrznjenčka in si potem zanosila z njim? Koloko časa si bila na bolniški prvič in koliko drugič?
Z možem čakava še na en spermiogram, potem bo sledila biopsija, kjer srčno upam, da bodo našli vsaj nekaj “korenjakov”, ker si sice ne predstavljam, kako naprej…Sama nisem imela še nobenih preiskav. Kaj vse me še čaka? LP
Živjo, Lea!
Najprej hvala za lepe želje. Držim pesti, da boš tudi ti kmalu na “moji poti”.
Glede samega transferja – poteka nekako takole:
Ko zjutraj prideš na oddelek ti sestre najprej povejo koliko zarodkov je in kakšne kakovosti so. Če je “uspel” vsaj en zarodek, se preoblečeš in počakaš zdravnika. Ko te pokličejo, greš v ordinacijo in se vležeš na ginekološko mizo. Potem biologinja prinese embrije, zdravnik pa ti jih s posebno cevčico vstavi v maternico. Sam postopek je malce neprijeten, a ni boleč (sploh, če se dovolj sprostiš). Potem vstaneš in greš v sosednjo sobo počivati – jaz sem bila tam dobre pol ure. In potem greš domov in 15 dni držiš pesti in upaš, da ne bo menstruacije.
Seveda pa je pot do transferja dolga in srečen si lahko že, da se vmes kaj ne zalomi…
Glede tega na kaj moraš paziti pred transferjem – po punkciji moraš do transferja tako ali tako počivati (zaradi možnega zasuka jajčnikov in ker te boli).
Pa še to – jaz sem ves čas postopka jedla Tifol (folno kislino), ki baje tudi pripomore k vgnezdenju oplojenega jajčeca v maternico – vredno je poskusiti.
Sicer pa, če imaš še kakšno vprašanje, vprašaj ali pa mi posreduj svoj mail.
Z veseljem ti bom vse razložila.
Lep sončen dan ti želim.
Anja
Živjo, Ana!
Najprej lep sončen pozdrav in takoj za tem k odgovorom:
– Obakrat sem bila na GK v Ljubljani.
– Preiskave, ki jih moraš opraviti preden te sprejmejo v IVF postopek: laparoskopija, HSG, pregled krvi, bris PAP, ultrazvočni pregled (seveda je preiskav lahko tudi več). Mož pa mora 2x na spermiogram, pregledajo pa mu tudi kri.
– Ne, pri prvem poizkusu nisem imela zamrznjenčkov, saj je bil dober le en zarodek.
– Prvič sem bila na bolniški od začetka postopka do menstruacije (približno 2 meseca), drugič pa od začetka postopka naprej (bom do poroda).
– Glede na to, da sta z možem praktično še na začetku poti, vama želim velikooo potrpežljivosti, dobre volje in optimizma. Bodita kar se da sproščena in uživajta drug z drugim.
Želim vama zares veliko sreče!
Če te še kaj zanima, vprašaj… Z veseljem ti bom pomagala.
Anja
Ponovno pozdravljene!
(sem pred postopkom IVF-ICSI)
Ponovno pozdravljene. Včeraj sem imela ultrazvok, pri katerem mi je ginekologinja ugotovila, da imam zelo majhno maternico ter me je poslala na HSC (slikanje maternice) kjer bodo ugotovili ali imam maternično pregrado. Ali mi mogoče ve katera povedati kakšna je razlika med HSG IN HSC?? In kakšen je postopek pri HSC (rekli smo mi, da jih moram 1. dan menstruacije poklicati, da me naročijo) ? Ali dolgo čakaš na postopek HSC??
Za odgovore se Vam že vnaprej lepo zahvljujem!