Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost IVF/ICSI/IUI 2020

IVF/ICSI/IUI 2020

Orhid
midva sva do zdej jedla kar nekaj dodatkov. Zanj sva mela Profertil, jaz pa jem TerraNova prenatalne kapsule, oba pa vsak dan Omega 3 in Vitamin C, D3, B kompleks. Prebrala sem par knjig na to temo (najbolj uporabna se mi je zdela “It Starts with the Egg”) in se potem držala raznih diet, stran sva dala tudi kofein, alkohol, sladkor. Zdaj čez poletje si bova pa vzela malo odmora od vsega tega, ker me je vso to sekiranje, dietiranje, testiranje, štetje dni, merjenje temperature, vsakomesečno razočaranje itd že konkretno spravljalo ob živce. Tako da dva meseca malo bolj sproščeno, potem septembra pa vidiva, kako naprej. 🙂

Držim pesti za vse, ki čakate na plus!

Na forumu sicer ne sodelujem (mogoče sem bolj sramežljive sorte) ampak vseeno mogoče imam nasvet na vprašanje Orhid kaj počet, da bi povečali možnost za uspeh.

Meni je bila zelo všeč teorija o dobri prekrvavljenosti maternice in jajčnikov. Ko sem imela lani transfer zamrznjenčka sem cel mesec pred transferjem vsak dan tekla (tudi drugače zelo rada tečem). Ker imam težave s tankim endometrijem in slabšo kvaliteto endometrija v svežih postopkih se mi je zdela dobra ideja (med stimulacijo si ne bi upala trenirat na polno). Tisti zamrznjenček se je prijel ampak žal sem v začetku 7. tedna imela SS.

Letos maja sem šla v 4. postopek (otrok še nimam), stara sem 38 let, pridobimo v povprečju 6 do 7 celic, ampak samo v 3. postopku sem imela 1 zamrznjenčka. Dejstvo je, da statistika ni na moji strani (pri teh letih je le vsako 9. jajčece dovolj kvalitetno za uspešno nosečnost). Partner ima dober spermiogram, jaz že rahlo znižan AMH in rahlo povišan FSH. Torej v času stimulacije (sicer sem imela dolg postopek), na 2. dan z gonalom sem začela z dnevnimi obiski v hiperbarični kisikovi komori, torej v času, ko folikli rastejo in se endometrij debeli. Privoščila sem si 6 obiskov, ne bi bilo pa nič narobe če bi še kakšnega več. Ne vem koliko veste o tem, ampak te terapije se uporablja za hitrejše okrevanje po operacijah, zelo so priljubljene pri prof. športnikih. V komori se pritisk poveča na skoraj 2 bara, kar je podobno kot če bi se potopil cca 8 metrov pod vodo. Zaradi povečanega tlaka in čistega kisika, ki ga v komori dihaš, se telo oskrbi z nekajkrat večjo količino kisika, kot ga običajno dobimo ob normalnem dihanju na svežem zraku. Na internetu najdete kar nekaj o tem, vendar pa zelo malo o uporabi hiperbarične kisikove komore pri naših težavah. Mislim, da sta bili narejeni samo 2 raziskavi, ena v Ohiu ZDA in ena v Beogradu, vendar je bil vzorec žensk premajhen, da bi lahko zagotovo trdili, da pomaga. Pomagalo naj bi pri obeh težavah, torej kvaliteta celic in endometrija.

V tem postopku, sem imela 6 celic, 4 so se oplodile, 2 sta prišli do 5 dneva. Vstavili smo eno, ker zaradi drugih razlogov ne smem imet dvojčkov. Zamrznjenčka na koncu nimava, ker se je 6. dan zarodek nehal razvijat. Tisti zarodek, ki sem ga dobila, pa je še vedno pri meni (končuje se 6. teden). Seveda še nič ni rečeno in veselit se še ne upam, ampak zaenkrat gre dobro, še nekaj dni pa bom podrla ‘lanskoletni rekord’, ko sem prišla do začetka 7. tedna. Na zadnjem UZ pred punkcijo je bil moj endometrij prvič med postopkom ‘krasne kvalitete’, kot se je izrazila dr. Jančar, v prejšnjih treh postopkih so se odgovoru na vprašanje o kvaliteti vedno izognili. Sem pila tudi krvomočnico do punkcije, ampak sem jo tudi v prejšnjih postopkih, pa pri IUI-jih in na začetku ko smo poizkušali s Femaro, pa ni pomagala. Nisem kadilka, pri hrani nisem pazila, ampak že tako se ne prehranjujem nezdravo. Jemala sem samo folno in dnevne vitamine in minerale. Niem oseba, ki bi verjela, da bom pri svojih izkušnjah pojedla čudežno tabletko in dojenček bo tu.

Ne vem ali bo katera naprej raziskovala moje eksperiment na internetu, je kar draga zadeva in nikoli ne bomo vedeli ali je do vgnezdenja prišlo prav zaradi obiskov hiperbarične kisikove komore. Za odgovor ali je bila tudi jajčna celica končno dobre kvalitete pa bom tudi morala še počakati in videti kako se bo odvijalo naprej. Lahko pa je vse skupaj naključje …

Srečno vsem!

Še opozorilo če bo katera razmišlala o tem. Mora biti terapija s hiperbarično kisikovo komoro, ne samo precej cenejša ‘kisikova terapija’, ki se uporablja v kozmetične namene. Cena terapije (1 obisk) se pri nas giblje okoli 80 ali 90 evr.

Zdravo, se jaz spet malo oglasim. V ponedeljek sem opravila splav z zdravili zaradi odmrlega ploda. Bizarna izkusnja ampak mislim oz. Upam da bo minilo brez hujsih posledic. Vsaj zaenkrat tako kaze krvavim ze zelo malo samo se rjav izcedek. Nic bolecin. Septembra mam datum v leoniscu. Kar se tice prehrane in dodatkov. Jaz sem sicer prvic cudezno zanosila naravno kljub slabemu semenu, jaz sicer bp, in to po 2.5 letih ter 2 meseca po prvem neuspesnem ivf- transfer. Zanosila sem v obdobju ko sem najmanj skrbela zase. Pred ivfjem sem prakticno 2 leti zivela zelo zdravo, veliko gibanja, zdrave hrane itd. Po neuspesnem ivf sem pala v krizo in res poslala vse k vragu. Povrh vsega je blo se korona obdobje, ob kosilih sem pila vino, veckrat sem spet spila kako pivo parkrat celo gin tonic. Prej sem alkohol pila res redko. Poleg tega sem spila vcasih tud po tri kave na dan in celo folno sem neki casa odpikala. Tak sem vedla da morem po neuspelem ivf cakat se par menstruacij da grem lahko po zamrznjencke in si dala duska. In tako je ratalo celo naravno, sicer ni se koncalo uspesno. Tako da moja izkusnja pravi da dajte si privoscit kaj vam v danem trenutku pase, ko se bo prijelo se bo ne glede na vse. Sem ziv dokaz da je morda tud psiha lahko vecji problem. Ko sem povsem opustila upanje in zeljo se je prijelo. Drugace pa prisegam na hormonsko jogo, joni spa, pilates, sprehode, zmerno gibanje skratka. Zelo je vazna cirkulacija, prekrvavitev maternice in jajcnikov. Pa pristna domaca kostna juha je zlo priporocljiva za plodnost. Jaz sem jo velik prepila ko so mi ugotovili bolj sibek endometrij na zacetku svojih diagnoz pa sem ga po mojem obcutku z rednim pitjem domace goveje juhe spravla iz slabih 7 na 9. Tudi menstre imam nekak drugacne zradi tega, bi rekla bolj zdrave. Verjetno vsakemu svoje pomaga. Vsem zelim cudovito poletje, in pluske, morda kar naravne zakaj pa ne!!

dekleta, zelo zanimivo in poucno je brati vase poste… zelo dobre ideje! najbrz pa res vsaki pomaga nekaj svojega….

nikolleta,
ti imas pa res krasne izvide za fsh in amh…. ce prav stvar razumem so optimalni, a ne?

asja,
hvala za vse tvoje izkusnje… bi pa samo vprasala kaksne so tvoje stevilke fsh in amh, za katere pravis, da so malo nizje/visje?
in kaksna debelina endometrija je tista, ki naj bi bila “krasna”? sama sumim, da imam jaz pretankega…

FSH 10,94, AMH 1,68. Ni kritično ampak vseeno je boljši občutek ko vidiš ševilke v tisti zdravi sredini refernčnih vrednosti. Endometrij je pri meni bil pred punkcijo vedno med 6 in 7. Sem bolj drobne postave in pravijo, de je to zame dovolj, čeprav ko sem nekaj let pred IVF-ji imela IUI-je, je bil endometrij pred ovulacijo okoli 9mm. Tokrat je bil 7,6, ampak pomembna je kvaliteta, ne samo debelina. Na vprašanje o kvaliteti je bil odgovor ‘krasen je’. V pravem času ciklusa morajo bit vse 3 plasti endometrija optimalne, veliko piše na netu o tem. Jaz sem imela pred prvo punkcijo menda ‘voden’ endometrij, tako se je zdravnica izrazila. Imam pa tudi zadnja leta šibke menstruacije, kar se mi zdi logično glede na merjeno debelino.

asja,
tudi jaz sem bolj drobna, tako da je morda res v tem kec… si bom malo prebrala o kvaliteti in plastehi, ker sedaj sem imela zmeraj zamar samo debelino

dekleta, jaz pa jem za boljsi obcutek maticni mlecek…. sicer je bljak, ampak stisnem zobe… predvsem se mi je zdelo zanimivo pripovedovanje cebelarja, kako z njim hranijo cebele izbrano cebelo, ki pod vplivom teh vitaminckov/mineralov/hormonov postane matica (torej sefica v posameznem panju). slisalo se mi je zanimivo, in sem se odlocila, da ga nabavim tudi jaz

Vsem hvala za vaše nasvete.

Jaz dodatkov po vsej verjetnosti ne bom jemala, bom pa poleti jedla ogromno svežega sadja in zelenjave.

Ko mi je 2 leti nazaj uspelo, sem vsaj večer pojedla skledo borovnic in sem bila veliko na soncu.

Drugače je pri nama problem v kakovosti semenčic. 2x so mi vstavili blastocisto, neuspešno… potem pa je DR Ban predlagala aspirin 100 od dneva transferja naprej (za boljšo prekrvavitev) in je uspelo (no zdaj sem tudi jemala aspirin pa ni uspelo)… tako da bom res tudi jaz malo vec prebrala o kisikovih komori

asja
in morda tudi jaz naredila par obiskov… tisti EUR bi bi itak nepomembni ob pozitivnem testu…

Orhid,
mogoče pa probajta z možem/partnerjem ugotovit v kateri fazi razvoja semenčic bi lahko pomagala kisikova komora? Sem naletela tudi na članke o tem, ampak jih nisem prebirala, ker je partnerjev izvid dober. Res je drag eksperiment, dokazali še niso nič, ampak, neka logika je v vsem skupaj.

Dekleta, ce jeste folno kislino Prenatal od Jamesiona in pa njihov B kompleks…

glejte to
https://www.24ur.com/novice/slovenija/odpoklic-prehranskih-dopolnil-vitamin-b-complex-100-in-prenatal-naravni-vitamin.html

Vijolica, hvala za opozorilo.

Kako ste ostale?

Pri meni nic posebnega…cakam, da mine se 1 teden do krvnega…res dolgo traja.
Danes drzimo pesti za

_ena_90
🙏💪

KatjaEna, bos delala kaj prej test?

Ena_90, držim pesti, sporoči!

Pozdravljene,
Mene pa zanima koliko pride samoplačniško postopek icsi v MB. Ali so te cene fiksne ko imajo objavljene.
Za postopek smo zmeraj dobili račun za opravljene storitve,… Bilo je okoli 1700 plus uzji…

Orhid
jaz sem se odlocila, da testa ne bom delala prej. 🙃
Vijolica22
upam, da ti bo katera druga lahko pomagala z informacijo…

vijolica2020
jaz sem želela it samoplačniško v MB in so mi povedali, da je možnost samoplačniške IVF (pri meni ICSI) obravnave le če si tuji državljan in če si že koristil vse poskuse pri mas, torej 6 poskusov za primarno neplodnost in 4 za sekundarno. Kot dodatno info naj navedem, da so se čudili zakajto sploh sprašujem in da naj grem pač preko Zzzs. Povedala sem da sprašujem oredvsem zaradi časovne komponente, saj so bili običajno odgovori da pridem v postopek od prvega kontakta pri njih do dejanskega postopka v cca 6 mesecih če je vse OK seveda.
Dodatno so povedali, da takšnega orimwra sploh še niso imeli in da bi morali takšno zahtevo dati v odločanje ne vem kateri komisiji že…da naj raje grem preko zzzs.
Tako nekako nahitro.

_ena90_
drzim pestiii 🐞🐞🐞
Sporoci ce moras nazaj po rezultate ali ti jih sporocijo po tel.

Ja vi ste se mladi jaz sem pa dopolnila 43 let zato se gre… Nisem pokoristila vseh postopkov. Zdaj moram pa samoplačniško. V prejšnjem postopku z gonal zdravilom sem takoj zanosila in po po treh mesecih je bil tihi splav. Zdaj so mi pa rekli da je samoplačniško. Da stane postopek od 1900 do 2200, samo ne vem ali so tu zraven vključena zdravila ali ne. Hvala vam

katjaena
hvalaaaaa zaaa drzanjeee pesti, resnicno iz ❤️
orhid
tudi tebi hvala, skratka vsem puncam,ki ste mislile name.
Takole je puncem….. moja 2 🐧🐧 sta KONCNO UGLEDALA PLUS NEEE ZNAM vam povedat kako neznansko vesela seeem sicer, ne bomo se se prevec veselili za enkrat ampak to da smo do + prisli see ssedaj nee dojemam da je to res.
cedevitka,
oddala sem kri malo pred 10. Potem pa mi je sestra narocila, da me poklicejo med 13 in 14 uro ko bojo izvidi.
In malo pred 13.uro so me res klicali mi sporocila veselo novico, nato pa mi povedala naslednji datum ampak si ob vseem tem veselju nisem zapomnila, je rekla ne skrbite ostalo dobite jutri po posti in vsa navodila z datumom inn izvidom.
Zate cedevitka pa se zmeraj upam da mogoce pa se bojo pozitivni rezultati od krvnega testa.
🤗🤗🤗🤗🤗 Hvala vseem res

Sedaj stiskamo naprej za vas ki ste ze blizu testov in tiste ki bote kmalu ❤️

ena_90,
iskrene čestitkeeeee, sedaj pa veselo in pogumno do konca 🙂

prepričana sem, da si vsem nam, ki beremo, polepšala dan s tako lepo novičko in nam vlila upanje, da se stvari lahko poklopijo 🙂

New Report

Close