IVF/ICSI/IUI 2019
Kate4, točno to.
V vseh teh primerih ko ima ženska težave, npr. z obdržanjem zarodka, kakršnekoli težave z maternico itd. itd. Potem pa seveda mora počivat in se pazit in naredit vse, da se zarodek obdrži. In takih primerov je roko na srce pri teh ki gremo na IVF pač veliko. In zaradi tega tudi priporočajo počitek itd. kar vsem. Boljše preventiva kot pa da gre kaj narobe, ko se je pa že treba toliko trudit da se sploh prime.
Saj tudi kasneje v nosečnosti vsem ki imajo kakršnekoli težave zabičajo mirovanje itd., druge pa živijo bolj ali manj normalno.
Mihi, Vita, se tudi jaz zelo strinjam z napisanim in seveda nosečnost ni bolezen. Tudi jaz berem Pušenjaka in se z njim zelo strinjam. Vendar še vedno menim, da moramo svojim zdravnikom zaupati, ker nas poznajo, so videli naše situacije. Tudi Pušenjak piše o tem, da dopisno lahko svetuje le do neke mere, saj nas ne vidi. Jaz sem zagovornik, da je boljša preventiva kot kurativa. Se pa seveda vsaka zase odloča in res je da veliko stvari nimamo vpliva, na veliko pa jih imamo. Za progesteron sem pa tudi jaz brala kot ste napisale. Meni so rekli, da moram jemati do 12 tedna nosečnosti, če bo pozitiven test. Glede na to, da mene sploh niso skoraj nič gledali, bom kar upoštevala.
Hvala za info glede bioenergetika. Če bo treba bom že prepričala moža, da bova šla še to.
Allstar, Vita in Mihi, so se vam začele že kakšne slabosti?
Vita, sem prepričana, da ti izcedki niso nič posebnega in kot si rekla, če ni sveža kri, običajno ni nič zaskrbljujočega.
Borovnica, kako je bilo na transferju?
Pikapolonica, boš zdržala do četrtka za test?
Jaz sem danes 11. dan po ET. Jutri bo 14 dni od punkcije, ampak bom zdržala do petka, upam, kot so mi naročili. Si sploh ne upam preveč upati, ker sem v zadnjem letu in pol doživela toliko razočaranj.
Jaz slabosti nimam (še) nobenih, so se mi pa danes ponoči pojavile čudne bolečine nekje okrog jajčnikov, maternice🤔 težko opišem, nekaj med pikanje in krči. Tak čuden, top občutek. Mogoče celo podoben tistemu pred menstruacijo. Pa uriniranje na pol ure in še to bolj po kapljicah. Kot da bi nekaj pritiskalo na mehur. Nimam pojma, kaj je zdaj to…
Živijo punce.
Jaz se vam nekaj časa nisem javila, vidim, da se dogaja na polno in tako je tudi pravilno. 😉
No, jaz imam malce drugačno mnenje glede teh naših postopkov, počivanja in bolniške. Seveda, vsaka naredi tako, kot misli, da je zanjo prav in najboljše. Moje mišlenje je bilo že od začetka, da bom rajši kakšen dan več ležala in počivala, da si na koncu ne bom česar koli očitala, v smislu: no, če bi pa pa ostala doma in ne bi šla v službo in stresno okolje, bi bilo pa lahko drugače…. Ja, verjetno na koncu to res nima nekega vpliva, ker je vse prepuščeno naravi in tukaj nam tudi zdravniki ne morejo pomagati nič, pa vseeno sem presodila, da bo izogibanje stresu na moje telo vplivalo samo pozitivno in si na koncu ne bom očitala, da sem kaj naredila izven svojih “načel”. Ko gledam nazaj, je ta neplodnost na meni pustila veliko posledic, kot tudi na partnerju, na najinem odnosu. Res je, na koncu si povezan še veliko bolj, kot pa prej.. Vendar pa je pot do te točke dolga, kot tudi do točke, da se s stanjem sprijazniš in ga sprejmeš. Pa saj veste, o čem govorim!! No, in ravno zaradi tega, ker mi je bilo v teh 5-ih letih zelo hudo in ker sem si tako želela svojega otročka, sem se odločila, da bom med postopkom ravnala tako, kot mi pravi moje srce, v moje dobro in v pozitiven rezultat. Sem pač odležala tako kot je bilo priporočeno in še kakšen dan dlje, je pa res, da sem npr. na transfer po punkciji 5 dan komaj prišla, tako me je vse bolelo. Tako da sem res rabila počivati. Tudi do testa sem doma ležala in očitno je bilo tako prav, saj sem zagledala svoj plusek. 🙂 Tako da jaz vam svetujem, da vsaka naredi tako, kot misli, da je zanjo prav in da si na koncu ne očita nič, da je zase v tistem trenutku naredila vse, kar je lahko. Seveda smo si različne in tako je tudi prav – nekatere pa presodijo, da jim ležanje doma in premlevanje stvari ne bo koristilo nič in se vrnejo v normalen ritem življenja, kar sama tudi razumem. Najboljše je, da vsaka posluša svoje telo in srce. 🙂
Se opravičujem, ena punca je spraševala o znakih pred testom, pa ne najdem katera. Jaz sem tudi imela krče kot pred menstruacijo, pa tudi kot nekakšno zbadanje z iglo in mravljinci v maternici. To nisem imela še nikoli.. Pa zelo napet trebuh in prsa, boleča in polna. Meni je sestra rekla, da je napet trebuh zelo dober znak, tako da verjetno že mora biti kaj na tem. 😉
No, mene pa že matrajo hude slabosti z bruhanjem. In občasne prebavne težave. Pa glavoboli. In zelo boleče prsi. Ampak se tolažim, da so to samo znaki, da se nekaj tam spodaj res dogaja. 😉 😉
Držite se punce :*
Taisha, edino prav 🙂
Saj v bistvu se vse strinjamo da tako kot vsaka zase čuti je najbolj prav. Ker kot si že rekla smo si različne. Jaz npr. se dobro poznam če bi bila doma bi imela čisto preveč časa razmišljat, vse premlevat in se psihirat. Ker to vedno naredim. V službi se pa zamotim in pozabim na vse in mi je enostavno lažje tako.
Pa roko na srce, če bi imela za sabo več neuspešnih poizkusov, bi sigurno kaj spremenila, poskusila več počivat, karkoli samo da bi bilo uspešno.
Najbolj važno pa da se na koncu za vsako od nas konča s tistim magičnim pluskom 🙂
Ma jaz mam kar neko stalno slabost od jutra do večera. Sploh ne neha. Sem se že mal navadla. Sej ni hudo da ne bi mogla funkcionirat ali pa da bi mi šlo na bruhanje. Samo nek neprijeten občutek v želodcu.
Vita, tako ja, vsaka si naredi, kot misli, da je zanjo prav. ☺☺ Je pa res, tako kot si napisala.. ce imas za seboj vec neuspelih poskusov, zacnes tudi pri sebi kaj spreminjati, jaz bi sla potem v sluzbo. 😁😁
Meni pa je ful slabo, tudi bruhala sem ze veckrat. No, sedaj se mi malo umirja, od hrane pa mi pase zelo malo stvari, v vecini samo kaksna makovka in juhica. Pa vode spijem zelo veliko.
Kdaj imas ti UZ?
Evo punce..danes pa so na koncu tudi pri meni opravili transfer. 9 celic je blo dobrih,od tega se 2 nista razvijali ok, eno so mi vstavli, 6 pa jih je ostalo za zamrznit. Sem zelo zadovoljna z rezultatom 🙂
Mam pa jajcnike kr povevane pa mal sm napihnjena,ampak ocitno ni prehudo,ker transfer je le bil.
Zdej mam pa namen tut jest kr pocivat,najraj bi sicer sla delat in na sprehode itd. Sem drugace ful sportno aktivna,ampak mi telo sporoca da morm se malck odlezat.. sem sicer ena tistih,ki bi sla cimprej mozno ven iz hise in v normalno zivljenje.. ampak za vse bo se cas.. da se le prime! ♥️
Hjoj..usem ki vam je slabo res zelim da cimprej mine,ampak morte se pa zavedat da bo kmalu vse pozabljeno in poplacano! 🙂
Mocno tut stiskam pesti za vse pluske in cimmanj napora za tiste,ki se še špikate.
Res srecno vsem!
Bravo Borovnica, zelo lep rezultat in veliko potencialnih zamrzjenckov, kar je super!! Sedaj pa pozitivno dalje do pluseka.. zate je tudi to prvi postopek a ne?
Vita, uh ja ti verjamem in te razumem. Tudi zame se vlece, imam pa 24. junija.
Allstar, ti imas prva od nas UZ, tako da srecno in porocaj, kako bo. 🤗🤗
Hvala vam za cestitke..upam da nih ne bi treba veliko odmrzovat sicer 😀
Taisha,zame je to 1. postopek ja.. pa se to.. je blo receno da bo ICSI zaradi slabega spermiograma,pol je pa moj lih mal pazu na prehrano in kaksno pivo manj spil in na koncu sploh ni blo potrebe po ICSI. Taki da..nekaj ze mora bit na tem. Nisva pa imela nobenih drugih dodatkov.
Punce..skozi koliko postopkov pa ste ve sicer ze sle?
Taisha, zelo lepo napisano! ❤❤❤
Če vam je slabo punce, je to dobro. Sicer spet ni pravila, ampak sem brala, da se potem nosečnost dobro drži. Verjamem pa da je zoprno.
Borovnica, suuuuper rezultat! Sem zelo vesela zate! Kar počivaj. Fajn, da se je spermiogram toliko popravil. Midva žal nisva imela te sreče, pa je moj dal čez kuro Profertila in vse mogoče.
Je pa to moj prvi postopek in vem da Pikapolonica je tudi v prvem. 😀
Kaj bi dala, da se vam kmalu pridružim nosečkam, danes se že komaj zadržujem za test, a sem si dopovedala, da je prehitro.
Joj komaj vedno cakam da pridem iz sluzbe, da preberem ta forum 😀.
Vesela sem za vse nosecke in stiskam pesti za vse, ki so v fazi spikanja, punkcije, transferja in za vse, ki cakamo na plusek.
Jana jaz sem ok…nic vec me nic ne boli, spika, niti nimam obcutka da bo prisla menstruacija. Malo sem se psihicno ze prepricala da je minus, zato me tudi ne vlece da bi delala test…ce ne bo prisla ga bom delala v cetrtek, kot so mi narocili. Je pa to najin prvi postopek in ima partner zelo slab spermiogram, 3. stopnjo nevem cesa so nazadnje rekli. Jana kako si pa ti kaj? Kaksni so obcutki?
Borovnica, žal nimava nobenih zamrznjenčkov 😔 so mi obe celici vstavili.
Moje počutje je takšno, da imam že od petka krče, kot pred M. Si res sploh ne upam nič preveč upati. Sem bila že vsaj 10x v glavi noseča v preteklem letu.
Običajno imam pred M vedno rjave izcedke, tokrat jih ni. Je pa res, da najbrž zaradi progesterona. Vsakič, ko grem na wc, grem s strahom.
Test naj bi pa šele v petek delala, so rekli v Lj. Sicer bo jutri 14 dni od punkcije, ampak bo pomoje prehitro. Bom poskusila zdržati do petka, če ne pride prej M.
A te je kaj bolel transfer Borovnica?
Tiste, ki veste, a ste M, ko ni uspelo, dobile glede na vašo dolžino cikla? Ali se vam je kaj podaljšalo?
Jaz imam trenutno cikle dolge okrog 26,27 dni. Samo informativno sprašujem.
Pikapolonica, tebe je prav nehal boleti trebuh? Drugače se kaj drugače počutiš? Dokler se ti ne ulije, ni nič izgubljenega. Boš zdržala do četrtka? 😀
Jana zelo drzim pesti zate, da ti uspe in poskusaj zdrzati..ne bit tako kot jaz, ki sem delala test 10. dan trensferja :/…ni cudno da mi je potem vse dol padlo. Ja sedaj bom zdrzala do cetrtka. Menstruacijo bi morala dobiti jutri in me od vceraj ne boli vec nic in ne pocutim se nic drugace. Ponavadi sem dan pred menstruacijo zelo obcutljiva in me prsi zelo bolijo…no sedaj niti nic od tega. Cist sem zmedena hehe. Cez 2 dni bo sigurno ze vse znano 😀
Borovnica čestitke za tako super rezultat!!! Sem res vesela da so se bolečine umirile in da ste na koncu speljali transfer. Zdaj pa sam počivaj in čuvaj pikico da se lepo ugnezdi 😊 povečani jajčniki niso hec.
Moja zgodba je pa taka…
Prvi postopek če sem si prav zapomnila sem imela cca 15 celic, na koncu sta se v redu razvili samo 2 in so obe vstavili. Prijela se je ena in je danes navihan 4-letnik.
Drugi postopek ogromno foliklov, na koncu 25 celic, eno so vstavili, 8 zamrznili. Ta ena se je prijela in je moja krasna 2-letna punčka 😊
In sva se odločila da greva še te zamrznjencke ponucat. No tu pa ni šlo tako gladko, uspelo je v 4-tem (predzadnjem) poskusu in zdaj čakam da vidim al bosta eden ali dva 😊
Tako da zame je to v vsakem primeru zadnjič.
Jana, transfer ni prav nič bolel..sem pričakovala da bo hujše, ampak skoraj niti čutila nisem 🙂
Pol mi je pa še na UZ pokazala kam je vstavila pikico 🙂 zdej pa nej sam zdrži.. 🙂
Me pa zanima če je katera pred transferjem imela blago hiperstimulacijo in so ji vseeno vstavili zarodek ter kako je potem potekalo vse skupaj?
Vita..pol si imela 2 uspešna postopka enega za drugim..bravo! 😉
Jana in Pikapolonica.. jes mislem da sta obe že srečke nosečkee.. :)) zdržta še čist malčk do testa 😉
Borovnica, tudi pri nama je bilo tako, da so še oklevali glede postopka, kaj bodo naredili. Problem je bil morfologija, vse ostale postavke so bile nad povprečjem. No, in so mojemu na konziliju svetovali, naj preneha kaditi. Čisto ni, skadil je po štiri cigarete na dan in rezultat na koncu je bil po njihovih besedah SUPER spermiogram. Tako da so na koncu tudi IVF delali. Zanimivo, ker ko pa je bil moj na posvetu pri andrologu, je ta trdil, da zmerno uživanje alkohola in kajenje bistveno ne vplivata na slab rezultat. Kdo bi vedel. 🙂 No, na koncu vsak svoj stil življenja malenkost spremeni in izboljša in se očitno to res malo odrazi na rezultatu. So pa tudi meni na transferju pokazali pikico in sem jo imela ves čas v mislih do testa, no še sedaj jo imam. 😀 Kdo ti je delal transfer?
Jana in Pikapolonica, še malo potrpita do svojega super rezultata, vem, da se dnevi vlečejo kot ne vem kaj, pa na koncu se vse strinjamo, da je vredno. 😉 Držita se!!