IVF – ICSI 2016 V LJ
Pozdravljene,
glede na to, da nekatere bolj spremljate to temo, bom vprašala še vas, če ima mogoče katera kakšen nasvet zame 😉
Mož je v IVF MB naročen na spermiogram – v ponedeljek. Problem je v tem, da obstaja verjetnost, da bom jaz ravno dan prej še imela ovulacijo. No mogoče že prej, vendar seveda ne vem…
Ker se že dolgo trudiva zanositi, bi si s S.O. takrat še povečala to možnost oz. bi rada storila vse, kar je v najini moči, da bi do zanositve morebiti prišlo.
Moža pa skrbi, kaj pa če mu ne bodo hoteli narediti spermiograma, če bi bila spolna abstinenca le 1 dan?? In bi ga morebiti spet prenaročili?
Sestra, ki ga je naročila, je rekla, da 2 dni ne sme imeti S.O.?
Če ima katera izkušnjo z IVF MB – Spermiogram, lepo prosim za nasvet!
Hvala.
Ida
Živjo,
redno vas spremljam in lahko mi verjamete, da držim pesti za vse vas…
Mene vse to še čaka, sem tik pred zadnjim razgovorom z zdravnico.
Zato me zanima ali imate vse Estimo po ET, ali ima katera tudi Dabroston?
Je možno Estimo jemati tudi oralno ali ne? Si vstavljate tablete ali svečke? Nekje sem brala o neki palici, ali je palica pakirana skupaj s tabletkam?
In še najpomembnejše vprašanje zame, ali je imela katera kakšne stranske učinke od teh injekciji?
Lepo bodite in lp!
TlSa33…
Držim pesti.
Tily…
Dobrodošla. Tako kot je napisala TlSa33. Je pa tudi odvisno kateri protokol imaš?. S terapijo začneš z naslednjo M od datuma, ki sta ga dobila. Uz-ov je v obeh primerih približno enako. Koliko časa traja špikanje je odvisno kako ti rastejo jajčeca….kratki protokol traja približno 8-9dni (dan gor ali dol), dolgi protokol pa približno 3-4 tedne (par dni gor ali dol). Transfer je ponavadi 5. dan po punkciji, če imaš malo št. zarodkov, ali malo slabše kakovosti pa 3. dan. Glede bolniške pa je odvisno kako se zmeniš (ponavadi od punkcije pa tri dni po transferju. Lahko pa jo dobiš do krvnega…). To se ponavadi zmeniš na dan transferja. Če te še kaj zanima pa le vprašaj.
Idana…
Jaz bi na tvojem mestu počakala. Zdravniki že vedo zakaj naj dva dni ne bi imel spolnih odnosov. V Lj so celo rekli 3-5 dni. Mogoče, če se tega ne upošteva so rezultati spermiograma slabši, daj pred puncijo je tudi tako in pravijo, da so potem semenčeca boljše kakovosti.
Nefre…
Jaz sem dobila estimo in sicer kapsule, ki se lahko jemljejo oralno ali vaginalno. Škatlica vsebuje tudi palčko za lažjo vaginalno vstavitev. Jaz sem si dajala vaginalno in nisem imela nobenih problemov, saj so zelo mehke in se že v roki topi, zato nič ne boli.
Ko sem imela Purogon nisem imela nobenih stranskih učinkov (2x kratki protokol). Sedaj pa imam Superfact im Monopur in imam bolečine v križu, jajčnikih, zelo sem utrujena, menstruacijo sem imela 16 dni, bolijo me sklepi…ampak na to so me opozorili na dan prejema zdravil, da ne bi delala panike (imam pa dolgi protokol). Aja…napihjen trebuh sem imala pri vseh treh terapijah sem pa imela napihnjen trebuh.
TlSa33 in Roža23 hvala zelo sta mi pomagali. V bistvu sem se šele sedaj začela zavedati, da gre zares. A je ponavadi gužva za sprejem in na uz? So ure zmeraj zjutraj ali tudi popovdne? Imam izmensko delo in težko zamenjam smeno še težje pa dobim dopust. A bi dobila bolniško, če bi rekla, da rabim. Z možem bi jo rabila že v četrtek.
Tily, če sem prav razumela imata v četrtek podpis papirjev, takra ko bosta vse oddala boš dobila en list na katerem piše obvestilo zdravniku in bo datum 22.9. to velja za bolniško in vama bo tudi sestra razložila, na ta list ti potem vpisujejo datume za UZ ki ti potem pripada bolniška. Jaz sem mela en dan dopust ker sem vmes še v službo skočla pa šla po drugih opravkih, potem sem mela pa bolniško ker je bil glih petek in bi bila v službi samo 3 urce, delam pa v LJ. UZ imaš vedno zjutraj in ja je FUL gužva. Punce začnejo hodit že pred 7 uro na UZ čeprav začnejo delati ob 7.30. Jaz sem bila en dan 7.15 tam in sem končala 8.30, tako da se kar pripravi, sej pregledi grejo ful hitro ampak je polna čakalnica. Aja to velja za LJ, zdaj pa ne vem a sem prav zasledila da si v LJ
ja tam vama bodo vse pojasnili in on tudi dobi potrdilo za bolniško, za UZ dobiš pa samo ti ker pač njega ne potrebujejo. Povejo ti kako si daješ injekcije in dobiš svičnik, vsaj jaz sem ga ker sem imela puregon zdravilo, in ko dobiš M greš iskat ampule in začnes s špikanje drugi dan M in potem 7 dan imaš prvi UZ potem ti pa sprot povejo kaj in kako.
Ja jaz sem imela v petek transfer in sedaj čakam in upam da ne dočakam M 🙂
Uz je za mano. Na levi strani imam en folikel 10 in več manjših, na desni pa dva po 10 in nekaj manjši. Nadaljujem s terapijo kombinacije Superfacta in Monopurja, v petek pa imam ponovni Uz. Bomo vidli kako bo. Malo me skrbi, ker so folikli majhni. Koliko ste imele kaj endometrij? Jaz ga imam približno 8mm.
Zri…
Kako se kaj počutiš?
jaz sem imela endometrij 6, folikli bodo pa še zrastli, jaz sem imela 7. dan samo en folikel velikosti 10 mm, in sem na koncu mela dva primerne velikosti. Mene pa ful krči dajejo, res ful, in prsi me bolijo non stop in težke so, drugače sem pa kr ok, aja pa napihnjena sem tudi ampak bo. Mislim pozitivno
Tily ja kot je že povedala Zri na UZ je gužva, saj pričnejo delati ob 7:30h. Punce pa pridejo nekatere že prej tam. Ko prideš tja moreš vprašat katera je zadnja, saj tako gre po vrsti. Za bolniško pa partner dobi potrdilo na dan, ko podpišeta dokumentacijo, na dan punkcije in na dan transferja. Ostale dneve mu ne pripada.
Se vam pridružujem. Je pa to že moj 5. postopek. Kako vam gre punce? 🙂
Zvezdic držim pesti da je peti postopek zadnji. Jaz mam še vedno krče in boleče prsi,mam pa tudi mal vročine, sem nakak mislila da je še prehlad mimo ampak zgleda da ni. Danes me glava nenormalno boli, nekaj časa me zebe, potem mi je vroče. No te valove mam že par dni samo danes so bolj izraziti. Kako ste ostale? Moj non stop sprašuje kdaj bi lahko nardila test da bi pokazal +.
Zri ja tudi jaz upam, vendar stojim na realnih tleh. Imava ICSI postopke, biopsijo mod, nikoli zamrznjenčkov. Že drugič dolgi postopek, 19 dni špikanja (Suprefact + Gonal F) je za mano, sedaj pa veselo dalje še nadaljnih…niti ne štejem 🙂 Tvoj prehlad pa me je spomnil na moj prvi postopek, ker sem se tudi jaz tako počutila in je tudi potem bil krvni test pozitiven, vendar je bila gestacijska vrečka prazna, nakar so v 8 tednu sprožili splav. Držimo pesti zate da bo uspelo 🙂 In seveda za vse ostale punce.
No lahko rečem, da sem izkusila kar nekaj skozi postopke, tudi hiperstimulacijo in obležala v bolnici. Vendar verjamem, da me je vse to pripeljalo do uresničitve vsaj ene želje. To pa je, da sem naredila dnevnik za nosečnice. Mišljen je bil zame, vendar slabo kaže…nato sem si rekla bo pa za sestro, prijateljico. Srčno upam, da ga bom nekega dne pisala. Dvomim, da bi bil danes ta dnevnik tu, če se ne bi srečala z vsem tem. No če katero zanima, da bi ga imela –> Vaš link= https://www.facebook.com/noseckapisesvojdnevnik/%5D
Zvezdica veš da o tem sem tudi jaz razmišljala eni dve leti, M mi je zamujala in sem rekla da če je to to, da si bom pisala nekam, že ko sva se poročila sem si naredila eno spominsko knjigico, kjer mam vse shranjeno kako in kaj, pa slikce dodane. En tak lep spomin in če meni uspe, se kar pripravi da bom naročila :).
Ja iz tega mojega prehlada se je zdaj razvil en ogromen glavobol, že od včeraj dopoldan me tako boli glava, pa nisem hotla nič vzet, za vsak slučaj, sem rekla bom potrpela saj bo šlo mimo, ampak danes ponoči nisem skoraj nič spala, tako da bo treba en lekadol vzet. Sem prebrskala vse možne strani in še dr. Pušenjak pravi da lekadol lahko tako da ga bom vzela. Mogoče se mi bo še prehlad umiril.
Zri…
Po prvem transferju sem isto dobila prehlad tako kot ti. Lekadol lahko vzameš brez slabe vesti… Veliko počivaj, da se pozdraviš 🙂
Zvezdica82…
Dobrodošla v naši skupini.
Tudi jaz ti želim, da tokrat uspe. Samo obupat ne smeš!!!
A lahko vprašam ali imaš malo zarodkov ali slabše kakovosti, da nimaš zamrzjenčkov? Pri meni je bilo isto…od 8 oplojenih nisem imela nič zamrzjenčkov.
Pa sem uradno začela s postopkom!!! Uh…kako sem vesela :), da se je končno premaknilo. In vse poteka tako kot ste mi povedale, so pa v lj ful prijazni in ti vse razložijo.. Imam kratki protokol s Purogonom in sem dobila svinčnik za pikanje. Čeprav so mi pokazali kako se to dela me je malo strah, da bom kaj naredila narobe….je vas tudi bilo? Je katera imela Purogon? So kakšni stranski učini? Sestra je rekla, da se med drugim lahko tudi zredim…se je katera? Že sedaj imam kar precej preveč kilogramov tako da res ne bi rada vidla da bi jih ful pridobila. Ampak če je to potrebno za pikico bom prebolela.
Zri sigurno M ne bo prišla in bo mesec september uspešen zate.
Roža23 in Zri zasledila sem da govorita o foliklih. To so jajčeca? Koliko jih imaš ti že povedo na uz? Sem mislila da izveš šele po punkciji.
Zvezdica82 leto 2016 bo uspešno za vse nas. Občudujem te in ti želim veliko uspeha v tem postopku. Sama ne vem če bi imela toliko poguma, da bi šla tolikokrat čez to.
Rada vas imam in za vsako držim pestke 🙂
Zri
samo pozitivno naprej 🙂 Glavobol bo pa že minil, lahko pa je to znak…A imaš še teden dni do krvnega, če sem prav zasledila?
roza23
Nisem obupala 🙂 Sedaj sem pa res imela malo daljšo pavzo. Med postopki mi paše da se psihično in fizično opomorem, da se lažje spopadam z postopki in da sem polna energije 🙂 Pri meni niso našli težav. Zarodki zgledajo vedno dobri na 3.dan transferja- 8AA, nazadnje 10A Seme pri partnerju je pridobljeno z TESE (biopsija mod). Dr. Drobnič ni začutil razvitih semenovodov. Saj je v otroštvu bil narejen poseg, niso bila spuščena moda. Zgleda da nepravočasno, posledica pa je neplodnost.
Šli smo tudi po mnenje v MB. Dr. Reljič pravi, da je verjetnost težave v njegovih celicah, ne pa v mojih.
1. kratek postopek, Puregon 200, 9 dni špikanja, 10 celic, 3 oplojene,vstavljen 1 zarodek na mojo željo, pozitiven krvni test, prazna gestacijska vrečka
2. kratek postopek, Puregon 200, 7 dni špikanja, 2 celici, 1 oplojena, 1 vstavljena, negativen krvni test
3. kratek postopek, Puregon 250, 10 dni špikanja, zašuštrali – prehitro dali Orgulotran – na UZ je bila neka nova in tako nesigurna vase, da je vidla pri meni celo policistične jajčnike, ki jih noben nikoli ne vidi, še med.sestra je takoj opazila, da neki ne štima, punkcija boleča (Dr. Jančar) injekcija ni primla in sem čutila čisto vsak gib. Še sama je rekla, pa vi čutite vse…solze so mi tekle, tolk je bolelo. Drugače dobro prenašam bolečino. Folikli so bili in to veliki, lepi, celic pa ni bilo, pol pa še hiperca z bolečinami.
4. dolg postopek, Suprefact + gonal F 225, 30 dni špikanja, 9 celic, 4 oplojene, 2 zarodka vstavljena, krvni test negativen
In po vsemu temu Dr. Drobnič pravi , da mu ni jasno nič in da ne ve zakaj je tako.
” V življenju je vredno pustiti sledi”
Oh do krvnega je še več kot en teden, komaj 3.10. imam :(. Drugače pa tudi jaz sem imela puregon 200 in sicer 9 dni špikanje, od tega dve celici, ena ni bila dovolj zrela tako da sem imela samo en prenos in sicer na tretji dan. Zredila se nisem sem se pa ful napihnila in mož je rekel da sem bila bolj jokava med špikanjem :). Tudi sama imam kar veliko kg preveč in mi sestra ni nič rekla da bi se lahko še zredila. Se pa verjetno vseeno bom malo, ker drugače sem res ful aktivna, sedaj pa samo kakšni sprehodi, in res probam ful paziti pri prehrani ampak ker sem debela že od nekdaj imam kar velike probleme s tem.