IVF-FET
Ima katera izkušnje z IVF postopkom z zamrznjenimi …. ?? In na kakšen način so ji to delali??
Vem da sta dva načina: eden je bolj “naraven”, brez spodbujevanja s hormonskimi injekcijami, ko spremljajo tvoj normalen ciklus in ti jih vstavijo malo po ovulaciji, pri drugem te pa filajo s hormoni, tako kot pri IVF. Jaz bi seveda rajši na tisti prvi način brez injekcij… Po treh neuspelih IVF postopkih imam injekcij res dovolj!!
LEP VIKEND VSEM!!!!
Kolikor sem ob branju zakona, ki obravnava IVF pravilno zaključila, ti v centrih za zdravljenje neplodnosti, ki so za zamrznitev spolnih celic in zarodkov ustrezno opremljeni (kolikor vem le LJ in MB), shranijo “presežek” spolnih celic in zarodkov (tako, da jih zamrznejo), vendar za največ 5 let. V tem času ti lahko naredijo IVF s temi celicami oziroma zarodki, če so izpolnjeni tudi drugi pogoji po zakonu (npr., da “lastnik” posameznih spolnih celic temu ne nasprotuje). Na ta način se torej lahko ogneš injekcijam. Sicer pa si pred postopkom gotovo podpisala cel kup “papirjev”, verjetno je med njimi tudi kaj na to temo. Pobrskaj malo, če boš kaj ugotovila, prosim sporoči – ker grem po tvojih stopinjah in me IVF še čaka, pa bi seveda rada čim manj injekcij…
Mogoče pa lahko tudi ginekologa nagovoriš, da se gresta “naravnega ciklusa”, kar pa pomeni, da te bo moral bolj spremljati, da bosta mogoče ob ovulaciji dobila samo eno jajčece (ker ne bo hiperstimulacije jajčnikov), kar posledično pomeni tudi manjše možnosti za uspeh postopka (po logiki manj jajčec – manj možnosti).
Vsekakor ti želim vso srečo!!!
Draga naja
Vem kako je to, pa se bom potrudila ti kaj razložiti. Poglej pri teh zamrznjenčkih pravijo, da je manj možnosti, da se ti prej prime zarodek, kot pa nezmrznjenček. Lahko probaš, ampak boš morala okoli ovulacije hoditi vsak dan na UZ, da vidijo kako se ti folikli razvijajo in kako so veliki. Saj, ko je punkcija jačnikov ti vzamejo samo eden folikel, kateri je zelo dober. Poznam par žensk, ki so hodile tako, in še sedaj hodijo in žav brez uspeha. Oprosti nočem te ustrašiti, samo boljše je, da si pripravljena na vse. Upam, da sem ti malo razložila, če te še kaj zanima pa samo vprašaj z veseljem ti odgovorim.
Želim ti obilico sreče…….
Lep pozdrav
Doroteja
Doroteja in ostale bodoče mamice!
veste kaj pa mene zanima? Ko že ravno razglabljate o zamrznjenčkih in odmrznjenčkih… Kdaj v IVF postopku mož odda seme? Isti dan, kot ima žena punkcijo? Gresta skupaj na GK?
Kaj pa če mož, ki je lahko prav tako pod pritiskom in strahom, ne uspe oddati semena?
Mogoče malo trapasto sprašujem, ampak res me določene stvari zanimajo. Upam sicer, da mi ne bo treba skozi to, vendar vseeno bi rada vedela. Moj mož je sicer enkrat že oddal seme (pregled), samo to ni isto, kot napr. po parih letih “matra”, ko si psihično mnogo bolj na psu!
Že sedaj se včasih pogovarjava, da najini “skoki” niso več tisto, kar so bili. Postali so namreč že rutina. Dajmo, dajmo, zdajle je pravi trenutek! Kaj pa res tisti pravi užitki?
Joooj, kako bi človek lahko naprimer izklopil probleme in res zaživel polno in neobremenjujoče?
Taja!
Mož gre skupaj s tabo na kliniko na dan punkcije. Tam odda seme. Če ima težave, lahko kak dan prej dvigne posodico (in jo napolni že doma), mora pa jo prinesti sam. Vsaj zaenkrat je tako. Vprašaš biologinje oz. ti piše tudi v navodilih, ki jih dobiš na začetku postopka.
Naja!
Doroteja te je sicer prestrašila, da z zamrznjenčki ni nič, pa ni čisto tako. Zadnje čase je uspeh pri zamrznjenčkih zelo velik (še sami se čudijo), res pa je, da je bilo včasih skoraj brezupno. Pravijo, da je to zato, ker jih sedaj zamrznejo šele četrti ali peti dan. In tudi sam poznam enega prav luštnega fantka, ki je bil nekaj časa zamrznjen..:).
Celoten procent uspešnosti IVF-a se zaradi tega (peti dan) dviguje. Kar pa seveda ne pomeni, da bomo ravno me tiste srečnice…
Mene čaka postopek z zamrznjenčki prav kmalu in so me na kliniki kar malo kregali, ker sem bila skeptična…
LP
Draga Taja
Ko imaš punkcijo jajčnikov, takrat tvoj dragi odda seme. Upam, da mu bo uspelo, ker še nisem slišala, da kakšen moški še ne bi lahko dal seme. Jaz sem za mojega moža bila skoraj 100%, da bo zelo teško, ker je resnično psihična obremenitev, ampak je šlo.
Tako, da se ti ni treba sekirati, bo že verjemi mi. Ti najbolj poznaš tvojega dragega, če pa resnično ne bo šlo, ti pa ne morejo dati semenčeca za oplojevanje, in potem je zastojn, da si se ti mučila. Tako, da kar pripravi dragega na to, da ne bosta zastonj hodila na kliniko. V upanju, da ti bo šlo vse kot po maslu, ti želim tudi jaz vso srečo in, da boš čimprej postala bodoča mamica. Ha kako se to lepo sliši kaj ne? Če te pa še kaj zanima pa kar vprašaj z veseljem ti odgovorim.
Sedaj pa prejmi prav lepe pozdrave in VSO SREČO!!!
Doroteja
Glede oddaje sperme..Ko sem bila jaz nazadnje, so se pogovarjale ženske, da eden izmed fantov nikakor ni uspel dati semena. Cel dopoldan se je mučil. Zadevo so rešili tako, da so mu potem delali biopsijo (nisem sigurna, da se tako reče), skratka, postopek, ki ga delajo moškim, če imajo zelo slab spermiogram in le kakšno OK semenčico. Je bolj neprijetno kot “kar tako”, je pa rešitev, da ne gredo tvoja jajčeca v nič. Je malo pehud postopek (in predrag), da ne bi tudi zdravniki naredili vsega za to, da je uspešen…To sem se spomnila, ko sem prebrala Dorotejin post.
Predlagam posodico..
Pozdravljena, Naja!
Imam kolegico, ki je prvo punčko dobila z IVF. Potem sta se z možem odločila za še enega otroka. Prvi transfer ni uspel, a ker so ji “odvečne” zarodke zamrznili, ji pri drugem poskusu ni bilo treba še enkrat čez vso proceduro, ampak so uporabili zamrznjene. Rodila je krasno punčko. Sedaj pravi, da ima še dva zamrznjena in da če bo zdrava, jih bo šla iskat.
Nadja
Pozdravljena, Naja!
Sama sem pravkar v postopku za zamrznjenčke. Tako, kot si napisala, je možno oboje – lahko ti dajejo hormonsko spodbudo, lahko pa ne. Če imaš reden cikel in je s tvojimi hormoni vse v redu, bodo samo spremljali, kdaj bo tvoja naravna ovulacija. Še vedno boš morala vsak dan hoditi na ultrazvok, poleg tega pa ti vzamejo tudi kri in narediti moraš urinski test za LH hormon. 5 dni po ovulaciji ti vstavijo zarodke (ki so običajno ob zamrznitvi stari 5 dni). Če nimaš rednega cikla, bodo verjetno predlagali hormonsko stimulacijo tudi za zamrznjenčke.
Kar se tiče uspeha zamrznjenčkov, je pa menda tako, da je zanositev res nekoliko manj verjetna kot s “svežimi”, vendar je možnosti za uspeh še vseeno toliko, da se vsekakor splaša probat!
Veliko sreče in drži se!