Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Darovanje spolnih celic IUI in darovanje

IUI in darovanje

Pozdravljeni!

Sem malo brskala po internetu in naletela na članek dr. Drobniča o postopku IUI in večplodni nosečnosti.

Če prav razumem, naj bi spodbujanje s hormoni (takimi in drugačnimi) lahko povzročilo večplodno nosečnost, zato se jih uporablja minimalno. Seveda se pa s tem zmanjša možnost oploditve.

Mene pa zanima, če je možno, da bi v tem postopku darovala svoja jajčeca, poleg tega pa bi oplodili tudi mene? Torej bi imela terapijo malce močnejšo in bi nekaj svojih jajčec darovala? Ali je to možno? Ali se s tem kaj povečajo možnosti oploditve jajčec (tako mojih kot darovanih)? In pa (še banalno vprašanje), katere folikle bi mi punktirali: tiste ki so večji ali tiste ki so za mm manjši, naprimer!

In še to, če se tekom postopka vidi, da kljub močni terapiji ni dovolj foliklov, najbrž darovanje odpade? Koliko “primernih” foliklov bi morala imeti, da bi lahko darovala? Imam namreč malce bolj “trdovratne” jajčnike, ki jih je treba malo bolj “drezati” (spodbuditi).

Najlepša hvala za odgovore in lep sončen pozdrav!

Petra

P.S. HVALA ker se tako trudite!!!

Skoraj pri vseh postopkih zdravljenja neplodnosti (razen npr. v spontanem ciklusu IVF) uporabljamo spodbujanje ovulacije z zdravili. Pri tem se praviloma razvija več jajčnih celic naenkrat, kar je poleg časovne uskladitve ciklusa tudi naš namen. Če je celic več je zanositev seveda verjetnejša. Slaba stran takih postopkov pa je povečano število večplodnih nosečnosti, ki ga omejimo z prenosom največ dveh zarodkov v postopku IVF-ET, pri osemenitvi (IUI) pa to na ta način ni mogoče.
Ker bi IUI in punkcija foliklov časovno sovpadale (prišle na isti dan) kombiniranje obeh v istem ciklusu žal ni mogoče. Punktirati se splača le folikle v katerih so verjetno zrele celice, to pa so največji, kar bi zanesljivo onemogočilo uspeh IUI v istem ciklusu.
V ciklusu, ki je namenjen samo darovanju spolnih celic, število foliklov ni omejeno. Ženska, ki pride v postopek IVF-ET zaradi zdravljenja neplodnosti in želi nekaj svojih celic darovati, lahko to stori le, če pri punkciji dobimo vsaj šest celic.

Sašo Drobnič, dr.med. spec. ginekologije in porodništva Ginekološka klinika Klinični center Ljubljana Šlajmerjeva 3 1000 Ljubljana tel.: 01-522-6074 (od9h do 12h) http://www.daruj.com

Najprej hvala za hiter odgovor!

Zdaj me pa zanima, kako se rešuje problem večplodnosti pri IUI? Ali se začne z minimalno terapijo (ali se sploh spodbuja z injekcijami ali se je tablete?) oz. kaj je v primeru, da zraste recimo 4-6 foliklov? Vem, da je možnost oploditve vseh zelo majhna, toda kaj storiti v primeru, da res pride do oploditve vseh?

In še to, kdaj se postopek IUI lahko prekine, ne da bi se s tem štel kot opravljeni postopek? Ali je sploh možna prekinitev, če se recimo izkaže, da je samo en folikel in še ta majhen?

Hvala in lep pozdrav

Petra

Ponavadi v prvih ciklusih IUI (običajno 2 ali 3) pacientko stimulramo s tabletami (Klomifen). Ob taki stimulaciji se praviloma ne razvije več kot dva do trije folikli, riziko večplodne nosečnosti pa je majhen. Če taki postopki ne uspejo, naslednje stimuliramo z gonadotropini (injekcije), praviloma z razmeroma nizkimi odmerki (npr. dve ampuli dnevno). Če se kljub temu razvije veliko število foliklov, pacientki predlagamo zamenjavo ciklusa IUI za ciklus IVF, lahko pa z delno punkcijo enega jajčnika možnost večplodne nosečnosti močno zmanjšamo.
Če se kljub ukrepom razvijejo trije ali več zarodkov, lahko ponudimo pacientki selektivno redukcijo-t.j. zmanjšanje števila zarodkov na dva. Riziki tri- in večplodnih nosečnosti so namreč veliki in se strmo povečujejo s številom zarodkov.
Postopek IUI prekinemo če se folikli sploh ne razvijejo. Ker število IUI-jev ni omejeno to nima vpliva na število kasneje opravljenih ciklusov. V primeru, ki ga omenjate je možnost zanositve zanemarljiva!

Sašo Drobnič, dr.med. spec. ginekologije in porodništva Ginekološka klinika Klinični center Ljubljana Šlajmerjeva 3 1000 Ljubljana tel.: 01-522-6074 (od9h do 12h) http://www.daruj.com

anastasijadober dan!mene pa zanima kolikšna je možnost uspeha v prvem iui in ali s e lahko test nosečnosti naredi prej kot pred 16 dnevom oploditve.v naprej hvala!

Spoštovani,

možnost zanositve v ciklusu IUI je povprečju 15 -20 %, v prvih ciklusih pa je še kakšen odstotek višja. Test na nosečnost bi lahko bil pozitiven tudi od 10. dne po oploditvi, vendar so takrat še lahko prisotni hormoni od “stop” injekcije (če gre za IUI), zato je lahko test lažno pozitiven in je bolje počakati do 15.-16. dne po oploditvi.

Lepo pozdravljeni,

prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. vodja darovalskih postopkov Ginekološka klinika, UKC Ljubljana Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h) E-pošta: [email protected] Spletna stran: http://www.reprodukcija.si

Spoštovani!
Rada bi postala darovalka jajčnih celic, zanima pa me, če je to možno, ker imam diagnosticirano astmo. Poleg tega sem v najstništvu konzumirala drogo. Bila sem na zdravljenju in brez težav vzdržujem abstinenco že cca. 8 let. Takrat sem bila tudi testirana na hepatitis in HIV. Vse je negativno.
Hvala za vaš odgovor!

Spoštovani,

osebe s tveganim vedenjem, kot je injiciranje drog, ne morejo biti darovalke/ci. V vašem primeru, ker ste drogo opustilil pred več leti, pa bi se morali podrobno osebno pogovoriti.

Lepo pozdravljeni,

prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. vodja darovalskih postopkov Ginekološka klinika, UKC Ljubljana Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h) E-pošta: [email protected] Spletna stran: http://www.reprodukcija.si

Lep pozdrav

V UKC Mariboru se že več časa zdraviva za neplodnost, stara sem 40let, desni jajčnik je očitno zaspal, v levem pa je vedno viden le en folikel, ki pa ga ne morejo ujeti zaradi neredne periode, pač mena se bliža. Zanima me, kako je z tem postopkom, kje izvedeti, kam poklicati, koliko časa čakati…

Spoštovani,

OBMP z darovanimi jajčnimi celicami opravljamo takrat, kadar pride do prezgodnje menopavze (menopavza pred 40. letom starosti), z darovanim semenom pa, če tudi z biposijo mod ne dobimo semenčic. Na tak postpek vas naposti ginekolog v centru za OBMP (Ljublajna, Maribor, Postojna).

Lepo pozdravljeni,

Pozdravljena obupana2, mene zanima kako visok fsh hormon imaš, tudi jaz sem tu v MB bila na pregledih in so mi dejali da imam previsok fsh 20,5 in 18 ampak so vseeno šli na spontan ciklus ko so videli folikl in so me punktirali, celica je bila v njem samo se ni oplodilo. Zanima me če je kaj možnosti še sploh, ker sem menda tudi pred menopavzo. A je kateri sploh uspelo pri teh letih brez darovanja celic in pri povišanim hormonom? hvala za odgovor in še neki–ne obupajte!!!

New Report

Close