Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva IUGR-zastoj plodove rasti

IUGR-zastoj plodove rasti

Pozdravljeni1
Stara sem 27 let in prvič noseča. Prvi dan zadnje mens. je 30.4.06 (napovedan rok 4.2.07). Pred tem sem do feb. 06 jemala tabletke Cilest. Zaradi tiščanja navzdol in otrdevanja trebuha sem od avgusta na bolniški. Nosečnost je sicer potekala normalno vse do zadnjih UZ pregledov, kjer so ugotovili sum na IUGR-zastoj rasti ploda.
1.UZ
grav 6 4/7 , CRL 5.8mm
2.UZ
grav 12 3/7, CRL 63mm, VS 1,2mm
3.UZ
GV/TT/BPD 3,9;HC15,1; AC 12,4; FL 3,18; T 260G; posteljica zadaj
4.UZ
grav 33/7; GV/TT/BPD 7,5; AC 24,0; FL5,6; T 1393G, posteljica spredaj
5. UZ
grav 35 4/7; GV/TT/BPD 8,13; AC 25,84; FL 6,17; T 1601G, GLAV. LEGA
6. UZ
grav. 36/7; BIF 8,2; FL 6,5; FAC 26,0; T 1630g

Pretoki merjeni 10,1 (grav 36 3/7): A/B VA=2,07; A/B AO=4,67; A/B AO=4,67; PIMCA=1,29; BFP=8/10

Zanima me vaše mnenje, ker sem zelo zaskrbljena in me resno skrbi saj ima dojenček par tednov pred rokom poroda le toliko gramov. Ali je možno, da ne gre za zastoj rasti in je otroček pač manjši. Oba s partnerjem sva normalne rasti (jaz 168cm, on 180 cm). Slišala sem tudi, da lahko pride do odstopanj zaradi UZ naprave, ki je prilagojena japonskim standardom. Zanimajo me tudi posledice in komplikacije, ki se lahko pojavijo zaradi IUGR.
Upam, da nisem bila preobsežna s svojimi podatki in vprašanji in se vam že vnaprej zahvaljujem za Vaš odgovor, ki me bo upam pomiril.
S spoštovanjem

Polona

Spoštovani,

Žal vas ne morem pomiriti. Če ste res noseči že 36 tednov in je plod res imel oziroma ima takše izmere, potem bi bil smiseln čimprejšen sprejem v porodnišnico in transport v LJ ali MB, če niste iz ene teh regij. Gre namreč za občuten značilen zastoj rasti simetričnega tipa, kar je lahko sumljivo tako za kromosomsko napako, kot morebitno infekcijo ploda ali hujše popuščanje posteljice. Ker diagnostika tudi vzame še nekaj časa, porod pa bo bržkone potrebno speljati v kratkem, menim, da velja z obiskom pri ginekologu pohiteti.


Spoštovani
Žal Vam nisem omenila, da sem že hospitalizirana v porodnišnici Kranj, kjer mi vsakodnevno opravljajo CTG meritve, ki so do sedaj normalne. Naj omenim, da otroka tudi kar močno čutim in da v tukajšnji porodnišnici ne delujejo preveč zaskrbljeni ter mi pravijo, da je potreben le počitek in da otrok sicer počasi, ampak napreduje. Menite, da bi bila premestitev v LJ bolj primerna. Še enkrat hvala ter lep pozdrav

Polona

Spoštovani,

pri skoraj 37 tednih in pri omenjenem zastoju rasti je plod bodisi že prisilno dozorel in bi mu bilo mnogo bolje izven maternice kot v njej ali pa je bolan, prizadet ali kako drugače okvarjen. Zelo malo verjetno ima v maternici boljše možnosti kot izven nje, če res veljajo podatki, ki ste jih navedli. Predolgo čakanje v tem primeru zagotovo ni ustrezno, pri ocenjeni teži 1600g pa tudi Kranjska porodnišnica nima najboljših pogojev za vašega otroka.


Pozdravljeni;
V 37 1/7 tednu mi je G. na UZ namerila naslednje podatke:
BPD 87 (35 4/7)
GIBI +/+
HC 305 (33 6/7)
AC 305 (34 4/7)
FL 67 (34 4/7)
POSTELJICA sp.
PLODOVNICA primerno
Glede TT žal nimam podatka, ker ga ni povedala. ( Vaša ocena glede teže?) Rekla pa je, da je otrok majhen. V M. knjižico pa je napisala IUGR – TT. Zanima me kaj vi menite? Hvala za odg. že vnaprej.

glede na navedene mere je plod “propocinalno majhen” in ne gre za značilno “zaostalost v rasti”. Za zasotale v rasti je značilno, da so dolge kosti in glavica primerni, obseg trebuha pa majhen. Vaš plod je torej bolj SGA (small for gestation), kar ni identično z IUGR (intrauterine growth restriction). Za to, da plod ni posebej ogrožen govori tudi to, da je posteljica v redu in da je plodovnice primerno. Teža ploda bi lahko bila okrog 2300 g. SEveda priporočam v bodoče vsaj 1x tedensko CTG ter še vsaj eno kontroo rasti čez 2 – 3 tedne.


Spoštovani,

danes sem imela uz pregled pri svoji ginekologinji. Po končanem pregledu mi je v mat. knjižico napislala sum na IUGR in komentirala, da se ji zdi plod majhen. Noseča sem 33.tednov. Mere so naslednje: BPD-87,2, AC-272,4, FL-54,0. Za hc nimam podatka. Teža ploda 1705g, plodovnice normalno. Pregled imam zopet čez 14 dni. Vem, da te stvari zelo neradi komentirate, vendar me je zdravnica zelo prestrašila in bi rada še vaše mnenje.

Hvala in lep pozdrav!

kaj naj dodam? mere so žal raztreščene med 28 t. (stegnenica) in 31 t. (premer glavice) pri čemer o HC kot sami ugotavljate ni podatka. Ocena teže je primerna za 31 tednov kar bi ob zadovoljivi količini plodovnice in primernem gibanju ploda ne smelo biti problem. Če problem vseeno obstaja ali ne pa iz omenjenih mer težko ocenjujem, ne glede na vašo stopnjo strahu, ki je v današnjem času, ko nosečnice želite nadzirati prav vse, tudi to, na kar se nič ne spoznate, razumljivo. Sam se npr. ne maram prevažati z letali, ker me nervira, ko letalo premetava po zraku kot list papirja v vetru, a vseeno ne želim vedeti, kaj kažejo inštrumenti na pilotovem kokpitu in zaupam, da me bo pripeljal na namenjeno mi letališče, tako ali drugače, skozi oblak z nevihto ali okrog njega.


Spostovani,

UZ sem imela pri 32t5dni in mere so bile sledece:
BDP 80.9 mm
HC 287 mm
AC 275.3 mm
FL 64.1mm

Danes sem imela ponovno kontrolo in naj bi bile vse mere ok, razen trebuscka, ki zaostaja v rasti. Noseca sem 35t5d, mere ploda so:
BDP 89.3 mm
HC 323.1 mm
AC 289.8 mm
FL 70.4 mm

Nosim fantka. Zanima me, kaj sledi? G mi je dala napotnico za porodnisnico (pregled imam naslednji teden) z diagnozo iugr. Zanima me, ce bo pregled v roku 1t dovolj hiter? Kako hudo je to odstopanje? Me je kar prestrasila 🙁
Za pretoke je povedala, da so ok, AFI je 10cm, otroka pa tudi dobro cutim.
Imam tudi GD, ki ga dobro uravnavam z dieto, do 34t sem jemala Aspirin protect.

Hvala za odgovor in lep dan,
Marjetka

Spoštovani,
Odgovor je bolj odvisen od spremljajočih podatkov (pretoki, količina plodovnice, videz posteljice, dihalni gibi), kar je vse v redu. Načeloma vaš plod ni prav hudo zaostal v rasti, zato bodo verjetno še naprej spremljali njegovo rast in če se potrdi, da ne gre za konstitucijsko posebnost, bodo porod verjetno sprožili nekje do PDP.


New Report

Close