IUD Kyleena
Spoštovani!
Ker je moja ginekologinja v tem tednu odsotna, se po pomoč obračam na vas. V začetku septembra 2019 se imela vstavljen IUD Kyleena. Vse čas od vstavitve do naslednje menstruacije, ki se je pojavila v petek, sem imela rahle krvavitve in izcedke. Danes imam menstruacijo že četrti dan. Že tretji dan občasno na vložku opažam, da se z menstruacijo izloča tudi nekakšno tkivo. Ne gre za temno rdeče tkivo, ki sem ga sicer navajena med menstruacijo, ampak za drugače oblikovano in svetlo tkivo. Zdi se mi tudi, da je tega tkiva vedno več. Drugih težav nimam. Ali je to normalno ali moram do dežurnega ginekologa? Že vnaprej se vam zahvaljujem za pomoč. Lep pozdrav!
Spoštovani,
glede na to, da gre za prvo menstruacijo po vstavitvi vložka, mislim, da gre za normalen pojav in da se zgolj izloča maternična sluznica, kar se v naslednjih ciklusih ne bo ponavljalo ali pa bo vse manj in manj izraženo. Zgolj zaradi trenutno opaženih sprememb torej ni treba na pregled.
Spoštovani!
Zanima me še to, če katero zdravilo, prehransko dopolnilo ipd. lahko vpliva na zmanjšanje učinkovitosti IUD Kyleene? Ali se učinkovitost zmanjša začasno ali dolgoročno? Ko sem jemala KT sem bila opozorjena na nekatere antibiotike, šentjanževko, ameriški slamnik ipd., nič pa ne vem o vplivu določenih snovi na IUD. Ali lahko ob IUD Kyleena občasno vzamem Peresnosan? Hvala za pomoč! Lep teden!
ne. Vsi hormonski maternični vložki več kot 90% svoje učinkovitosti dosežejo lokalno in ta je povsem neodvisna od vsakršnih dejavnosti ali prehrane uporabnice.