Ista krvna skupina s partnerjem in nosečnost
Spoštovani,
danes sem pri ginekologinji opravila vse krvne preiskave in so mi določili tudi KG in RHD. Imam krvno skupino 0, RHD pozitiven (+). Ugotovila sem da partner ima isto krvno skupino torej je tudi on 0+. Sem v 8+4 tednu nosečnosti, kot veste od prej sem imela krvavitve a sedaj je 3 dni uredu, pijem že 14 dni Dobraston 3x na dan in ga bom pila še 4 tedne in sem na bolniski.
Zanima me ker sem veliko slišala o tem ali to kaj upliva na nosečnosti in na razvoj ploda in kasnejše na otroka če imava isto krvno skupino in RHD faktor? Ker po starem so govorili da otrok se ne pravilno razviva če sta starša enake krvne skupine.
Hvala in lep večer
neumnost. Pozabite čim prej.
Spoštovani,
tisto “injekcijo” dobijo le RhD negativne nosečnice ne glede na osnovno ABO krvno skupino in splav nima nobene zveze s partnerjevo krvno skupino, vsaj ne neposredno. Edini razlog v zvezi s krvno skupino bi bilo “neskladje” v tem smislu, da bi imela ženska eno od antigen negativno krvno skupino (RhD, RhE, Kell, MN ipd.) njen partner pa pizitivno ter bi otrok po njem podedoval njegovo krvno skupino ter pri materi povzročil senzibilizacijo(tvorbo protiteles proti tej KS), ampak to se praviloma zgodi šele v 2 in višji nosečnosti, ne v prvi.