Isotretinoin
Glede na to, da je še prezgodaj, da bi lahko zagotovo o čem spraševala vam postavljam zgolj hipotetično vprašanje in vas lepo prosim za odgovor.
Prebrala sem si že en cel kup študij o zanositvi in jemanju isotretinoina. Torej po 2 mesečnem jemanju roacc. in skoraj enomesečnem premoru (skoraj cel januar) sem ga spet jemala cca 1 teden. Zaščito sva z možem vedno uporabljala razen enkrat. Od takrat tablet ne jemljem več in ne vem še, če sem noseča ali ne.
Zanima pa me, v primeru, da sem zanosila – ali je sploh smiselno razmišljati o tem, da bi otroka obdržala? Kolikor sem prebirala študije je cca 30% možnosti, da se otrok rodi s prirojenimi anomalijami (če že prej ne pride do splava).
Ali v primeru, kot je moj, že brez nadaljnih preiskav priporočate prekinitev nosečnosti?
Poleg tega me zanima še, kako velika verjetnost obstaja, da ob nosečnosti opraviš vse preglede in teste, ki pokažejo nosečnost oziroma otroka brez anomalij, pa se kljub temu rodi prizadet otrok (glede na najbolj verjetne anomalije, ki bi bile lahko posledica jemanja teh tablet)?
Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Izotretinoin je v nosečnosti prepovedan. Spada v skupino zdravil X. Dokler ga uživate je zelo pomembno, da ste pred nosečnostjo zanesljivo zaščiteni.
Če ste že zanosili, je za presojo morebitnih učinkov na plod pomembno vedeti do kdaj in v kakšni dozi ste ga v nosečnosti uživali.
Odločitve o prekinitvi nosečnosti nikoli ne sprejemamo zdravniki in razen če je ogroženo zdravje ali življenje matere je tudi ne priporočimo. Nosečnica o tem v zgodnji nosečnosti odloči sama. Če so pri plodu potrjene prirojene napake v kasnejši nosečnosti,lahko zaprosi za medicinsko prekinitev nosečnosti, o kateri odloča etična komisija ginekološke klinike.
Približno 3% novorojenčkov ima po rojstvu opaženih eno ali več so prirojenih napak, ki jih najpogosteje ne moremo povezati z nobenim dogodkom iz nosečnosti.
LP