IŠIJAS
Spoštovani,
Sprašujem za taščo ki je stara 54 let in ima močne bolečine v desni nogi in sicer od kolga potem pod kolenom(spredaj in iz strani) in pa nart,…
Bolečine so bile od začetka zelo hude (1 teden), potem pa jo je osebni zdravnik dal na ortopedsko kliniko kamor je bila sprejeta 23.02.2008.
Ugotovili so naslednje:
Lesegue desno 40 stopinj, popuščajo ekstenzije palca in prstov desnega stopala. SFINKTRI B.P.
Rtg LS, 23.02.2008
zravnana lordoza, diskalna okvara L4-L5 in L5 in S1
Rtg kolkov: b.p.
DIAGNOZA: M544 Lumboischialgia dex. pareza ekstenzorja palca in prstov desnega stopala ki traja 14 dni.
28.02.08
prejme 4 protibilečinske infuzije. po apliciranih infuzijah se mišična moč ekstenzorja palca desnega stopala normalizira. Ostja še bolečina po tipu desnostranske lumboishialgije MR L/S 05.03.08 odkriva hernijo disci L4 L5 desno.
ODPUSTNA DIAGNOZA:
Lumbaischialgia dex. M54.4
Hernia disci L4 L5 dex.
opis posegov:
konservativna th.-protibolečinske infuzije in diagnostični postopek, MR.
Opisala sem vse, kar je dobila pred MR-jem in pa po MR-ju.
Na izvidu so tudi navedli da ji priporočajo operacijo, ker pa ona ni ravno pristaš operativnih posegov (sploh pa ne hrbtenice), pa nas zanima ali je možna kaka terapija pri vas, ali pa le počaka in počiva doma, do zmanjšanja bolečin.
Bolečine so manjše, kot pred odhodom v bolnišnico, vendar pa še vedno boleče.
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
ULA81
Diagnoza je jasna, glavni problem pri vas je vsekakor hernija L4-L5. Glede na to, da so vam zdravniki predlagali operacijo, verjetno menijo, da bolečine same od sebe ne bodo pojenjale in tako je tudi moje mnenje.
Glede na to, da gre za relativno svežo in malo hernijo, bi se jo dalo z manualno terapijo po moji oceni lepo pozdraviti, zato vam svetujem pregled pri nas.
Lep pozdrav,
Po moji oceni operacija v tej situaciji še ni nujna, natančno pa bi vam lahko povedal šele po natančnem pregledu, na katerega prinesite s seboj tudi slike in izvide. Takih primerov imamo tudi v Sloveniji zelo veliko, večinoma jih z manualno terapijo rešimo. V Rusiji pošljemo na operacijo manj kot 5 odstotkov takih primerov.
Lep pozdrav
Vsi simptomi v tem primeru so povezani s hernijo v ledvenem predelu (L4 – L5) hrbtenice.
Vaši tašči z manualno terapijo vsekakor lahko pomagamo, vendar je za točno oceno videti tako njo, kot tudii slike. Pomembno je, kako velika je hernija,v kateri smeri je, mogoče bomo ugotovili, da operativno zdravljenje ni obvezno.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Tudi sam imam vprašanje, ki me že nekaj čas ne da miru in sicer imam občasno bolečine po desni nogi v predelu zadnjice in kolka, včasih pa tudi po spodaj po mečih. Za hernio sem bil operiran pri 17 letih, ampak takrat se je bolečina izžarevala v levo nogo. Od takrat skoraj po 12 letih nisem imel nobenih težav. Moram povedati, da se aktivno rekreiram (tek, kolesarjenje, hoja v hribe), skratka zelo veliko hodim. Pred enim mesecem sem se zjutraj zbudil z bolečino v desnem ledvenem predlu hrbtenice, bil sem pri ortopedu, dal mi je injekcijo in bolečina je takoj izginila, po tistem me občasno zagrabi po desni strani noge (kot nek krč in bolečina obenem), ki pa dokaj hitro popusti. Še enkrat sem šel k ortopedu in je ugotovil, da je odzivnot desne noge ok, mišice ne popuščajo, moč mišic tudi ok in predpisal tabelete naklofen 10 dni. Tablete so prijele ampak še vedno po 10 dneh me na momente boli. Sedim brez problemov, spim dobro, ko vstanem me zategne in takoj zatem tudi popusti. Že če vzamem en aspirin je bolje. Intenzivno delam vaje za hrbtenico, teku sem se zaenkrat odpovedal, ker smatram da bi me še bolj bolelo. Kaj naj bi to bilo in koliko čas se bo to še pojavljalo. Sem bolj tip, ki nima ravno obstanka :), če me razumete in bi spet rad šel ven na tek….
Hvala za kakršnokoli informacijo
Lep dan
R
Možno je, da se je pri vas hernija ponovila ali pa so živci, ki gredo v nogo, utesnjeni zaradi zmanjšanja prostora med vretenci v področju L4-L5-S1.
Predlagam vam zdravljenje z manualno terapijo, s katero vrsto bi se bilo najbolje ukvarjati, bomo lahko povedali po pregledu terapiji. S seboj prinesite celotno dokumentacijo.
Lep pozdrav,
Jaz sem začutil manjše bolečine v križu že junija 2008 .V sredini septembra sem obiskal zdravnika in sem dobil 10 krat fizioterapija.Po fizioterapiji ni bilo nič boljše .Čez čas sem dobil 5 injekcij in tudi to ni pomagalo .Potem sem šel k ortopedu ,ki je sledeči izvid .Začetna diskalna okvara LII,III,LIII,IV,inIV,V.višina diskalih prostorov ni pomembneje zožena.Priporočena mi je bila aplikacija toplotnih oblog ročna masažo fizkalna th in vaje.Potem sem šel k fiziaterju in ugotovil sledeče Diagnoza bolečine v križu (lumbargo)z išiasom-Sylumbale chr.Dobil sem terapije in jih tudi opravil. To jebilo 10 krat bazen-vaje zaLH,parafango-hrbt.ram,IF-križ in delna ročna masaža-hrbt.ram.Bil vstaležu in nič bolje Zopet pregled pri fiziatru in dal v stalež.Trenutno sem v bol.staležu.
Imam bolečine vkrižu ,kolkih ki se močno prenašajo po mišičevju po nogah in prstih.Lahko sedim in ležim najslabše je hoditi ali stati.Trenutno se lajšam bolečine z naklofen svečkam.
Prosim za nadaljno pomoč, nasvet ali kakšna zdravila ali morda temu bi sledila operacij.
Rtg slika ne kaže težjih sprememb, zato sumim, da gre morda za vnetje sklepa med medenico in križem (medenično kolčni artritis). To lahko ugotovimo na osnovi pregleda s slikami, če je potrebno vnetje lahko potrdimo s krvnimi preiskavami.
V kolikor ne gre za vnethe ampak za lumboishialgijo ledvenega dela, vam tople obloge seveda ne bodo pomagale, v tem primeru vam lahko pomagamo z manualno medicino, vendar moramo prej izključiti možno vnethe.
Lep pozdrav,
Pri čiščenju me je močno zabolelo na levi strani “ritnice”, tako da sem nekaj minut kar obstala. Pri zdravniku in po slikanju so mi postavili diagnozo išijas: od kolena navzdol mravljinci do prstov, ne morem hoditi po peti, palec brez odpora. Sedaj me kljuva (malo) že na desni strani. Stara sem 55 let, aktivna: tenis, vrt, košnja, okopavanje, hoja s psom…Sedaj hodim za fizioterapijo (10 x), telovadim. vendar se stanje ni skoraj nič izboljšalo po 10 dneh, samo bolečine ni več tako hude. Zanima me, kako preprečiti, da bi me isto doletelo na desni strani?
V tem primeru gre verjetno res za išijas, problem je v segmentu L5-S1. Bolečina se je zaradi preobremenitve desne strani zaradi bolečin v levi strani preselila na desno stran. Treba je pozdraviti le levo stran, s tem se bo tudi bolečina v desni zmanjšala oziroma izginila.
Na pregledu bi ugotovili, ali gre dejansko za išias ali morda za centralno hernijo L5-S1 in v vsakem primeru problem s terapijami sanirali.
Lep pozdrav,
jaz mam problem sdej ze 4 mesece me mocno boli v krizu in tesko se giblem prvo sem hodil puklasto desno sdej pa naprej vse bolj pred nekaj dnevi so mi med hojo odpovedale noge nek 10 minut jih nisem nic cutil prvo mravlincasto blo poj pa naenkat nisem nic vec cutil in nekako se mi sdi kakor da mi odpovedujejo noge star sem 38 let in mam sladkorno sem na inzulinu prvo sem naredil slikanje ki ni nic pokazalo sdej pa sem naredil ct in sem dobil.
nakazana sinistrokonveksna skolioticna devilacija ledvene hrbtenice
Zacetne spondiloticne spremembe vseh segmentov ledvene hrbtenice
Erozitivna invertebralna osteohondroza v visini segmenta l4-l5
V tej visini je vidna hemisfericna spondiloskleroza z obseznim schmorlovimi hernijami.
Schromolova harnija lezi iz strani spodne terminalne plosce korpusa segmenta l 4 posteriorno se nakazano boci proti nevroforamnu ter minimalno vtiska korenino spinalnega zivca na desni strani
Minimalna Schormolova hernija iz strani spodneterminalne plosce korpusa segmenta l–4 centralno
vglavnem bi se lahko pisal sdej pa sem bil poslan nevrokirurgu mi rekel da sem vse to slikanje brez veze delal dam moorem resonacno narediti pa spet jovo na novo cakati mesecenekako ni mi jasno ker nekako je rekel zaradi tega kar mi pokazalo na ct ne morem meti takih problemov ne pomaga mi nobena tableta nobena telovadba nicesar edino lezanje kaj se da v takih primerih kaj pomagati ??????
V izvidu res ni nič takega, da bi napeljevalo do bolečin, kot jih naštevate, sumim pa, da je problem osteohondroza v predelu L4-L5.
Pridite s slikami k nam na pregled, vam bomo poizkusili pomagati.
Lep pozdrav,
Gre za problem (verjetno zmanjšanje medvretenčnega prostora) v zadnjem ledvenem vretencu oziroma na prehodu iz ledvenega v križni del zaradi česar gre bolečina v obe smeri (obe nogi).
Lep pozdrav,
Verjetno gre za isto vprašanje kot na tej temi.
Lep pozdrav,