Išijas
Zdravnik me je poslal na slikanje hrbrtenice zaradi več kot mesec dni trajajočih bolečin v nogi – išijas. Rezultat slikanja je naslednji:
Chondrosis L-5/S-1 (ožji prostor). Nekoliko zravnana fiz.lordoza. Nakazana deviacija v desno stran.” Stara sem 54 let in zanima me, kaj lahko pričakujem v bodoče. do pred nekaj leti težav ni bilo, zdaj pa se vsako leto pojavljajo hude bolečine v križu in letos prvič v nogi.
Hvala za vaše mnenje in pozdrav
Marta
Na podlagi izvida slikanja, ki ste ga opravili je razvidno, da je pri vas prišlo do zoženja medvretenčne ploščice na nivoju med petim ledvenim in prvim križnim vretencem. To je tudi nedvomno vzrok, za išias, ki nastane zaradi utesnitve in pritiska na živčno korenino, ki izstopa iz ledvene hrbtenice na tem nivoju.
Pirčakujete lahko, da se bodo težave obdobno ponavljale, večinoma pa se ob počitku in ustrezni vodeni fizikalni terapiji pomirijo. V kolikor bi težave z išiasom postale zelo pogoste ali bi celo prišlo do nastanka nevroloških izpadov zaradi prizadetosti živčne korenine bi bila potreban podrobnejša diagnostična obdelava – pregled pri ortopedu ter eventuelno slikanje z magnetno resonanco ali računalniško tomografijo s kontrastom. Te preiskave zatem bolj podrobno prikažejo vzrok utesnitve živca. Smiselne so le v primeru, če razmišljamo o operativni terapiji.