Išijas
Spoštovani.
Že nekaj let me boli v predelu zadnjici, nekoliko s strani. Bolečina se pojavi predvsem kadar nosim težje stvari (npr. otroka). Izrazito me moti sukanje v pasu, ali mraz. Ukvarjanje s športom mi sicer ne dela težav, še več, imam občutek da mi je bolje, kadar se redno ukvarjam z njem. Slikanja niso pokazala nobene okvare skeleta. Ortoped mi je dal blokado, ki mi je sicer začasno pomagala, pomagal mi je tudi maser, ki mi je razložil, da gre za išijas.
Zanima me, ali ga lahko pozdravim, oziroma kaj lahko naredim, da ne bi imel bolečin?
Hvala in lepo pozdravljeni.
Že sami ste ugotovili, da vam športna aktivnost pomaga. Prav to je ena najuspešnejših metod za odpravljanje težav, ki jih opisujete. Pomembno pa je, da se naučite vaj, ki so primerne za paciente s težavami z ledveno hrbtenico. Zelo koristno je tudi poznavanje gibov in obremenitev, ki se jim je potrebno čim bolj izogibati (npr. dvigovanje otroka). Svetujem vam, da opravite vodeno fizikalno terapijo za ledveno hrbtenico kjer se boste vse to naučili. Z rednim izvajanjem naučenih vaj in z upoštevanjem dobljenih navodil boste gotovo bistveno zmanjšali vaše težave.