išias
Spoštovani
Stara sem 25 let in pred kratkim mi je osebni zdravnik povedal, da sumi na “zacetek isijasa”.
Pobrskala sem po netu in našla podatek da se pri išiasu odsvetuje vožnja s kolesom. Prav tako sem nekje zasledila, da naj bi akupunktura pomagala, ker naj bi terapevt vbadal igle v točke, ki sprožijo išias in tako pomagal lajšati bolečine. Morda malce pretiravama, vendar sem premišljevala, da glede na to, da sem šele na stopnji začetka, se lahko še veliko naredi, da se ne bi stanje poslabšalo?
Kolega sicer ima težave z išiasom že nekaj časa in stanje se mu ne izboljšuje. sO sicer obdobja, ko je boljš in obdobja, ko je slabš, ampak mi je kr hudo ga gledat, kako trpi. Zaradi bolečin tudi Naklofene pogosto jemlje, kar pa ne vem, če je ravno fanj(dolgoročno gledano).Morda sem takšnega mnenja, ke nisem ravno zagovornica kemije in mi je bližja “alternativa”
žalostna
Spoštovana žalostna, žalostna!
Ni potrebno biti tako žalosten, saj je “išjas” relativno pogosta težava, ki je najpogosteje le bolj moteča kakor resna.
Glede na to, da ste zelo mlada, se s preventivo da še zelo veliko narediti. Sicer bi tudi pri vas bilo potrebno najprej umiriti sedanjo bolečino in akupunktura igra tu zelo pomembnno vlogo (lahko pa tudi nekatere fizioterapevtske procedure). Po akutni fazi pa se je, po mojem mnenju, zelo pomembno naučiti vaje (najprej klasične terapevtske, kasneje pa lahko tudi Pilates, v poštev pa pride tudi fitness in vadba joge) in jih redno izvajati.
Zdravila so smiselna v akutni fazi, kadar so bolečine zelo hude.
V akutni fazi dejansko odsvetujemo vožnjo s kolesom, delno zaradi prisilnega položaja, predvsem pa zaradi tresljajev in hladu. Kasneje pa kolo ni kontraindicirano.
Med preventivne terapevtske tretmaje pa prištevamo še blatne obloge in kopeli ter razne vrste masaž, lahko pa tudi kranio-sakralno terapijo in vse to lahko izvajamo tudi v obdobju, ko ni večjih težav v smislu ohranjanja zdravja.
Lep pozdrav.
Forum je zaprt za komentiranje.