išias v levi in desni nogi
Pozdravljeni,
od oktobra 2011 imam velike bolečine vdolž celotne leve noge (križ me ne boli tako močno) in oteženo notranjo rotacijo na obeh nogah. Leta 2010 sem že bila na rtg slikanju ledvenega predela in ct, koder so bile ugotovljene obsežnejše degenerativne spremembe na L4-L5 in L5-S1 (začetki spondiloze). Sama sem si poskusila pomagati z rednimi vajami in nordijsko hojo (stanje se je zelo izboljšalo), vendar ob 2-3 premoru se bolečine ponovno pojavijo, zlasti ob vožji z avtom.
V začetku začetku julija 2012 sem pomoč poiskala pri enem od terapevtov manualne medicine, kateri je ugotovil, da imam zamaknjeno medenico in da naj bi bil to vzrok za moje težave. Pričela sem obiskovati terapije. Po četrti terapiji me je ob majhnem izboljšanju ponovno pričela boleti leva noga (na zunanji in notranji strani od kolka navzdol), na novo pa me sedaj boli še desna noga (popolnoma enaka bolečina kot na levi nogi). Vendar me nikoli ne bolita obe nogi naenkrat (pol dneva leva, pol desna ali obratno). Stanje se poslabša, ko po daljšem sedenju vstanem.
Iskreno vas naprošam za vaše mnenje: ali so nove bolečine v desni nogi normalni (prehodni) pojav manualne terapije? Ali je vzrok mojim težavam resnično zamaknjena medenica – leva noga malenkost daljša od desne? Kaj predlagate v zvezi z nadaljnjim obiskovanjem trenutnega terapevta manualne medicine?
Hvala in lepo pozdravljeni.
Zamaknjena medenica (in s tem navidezno različno dolgi nogi) običajno sploh ni vzrok ampak posledica sprememb, ki so dostikrat v ledvenem delu.
Pri vas gre verjetno za draženje živca v ledvenem delu hrbtenice ( L4-L5 ali L5-S1), kar povzroča zategnjenost določenih mišic in posledično zamaknjenost medenice.
Bolečine v nogi se lahko pojavijo kot posledica terapije (reakcija), vendar bi morale sčasoma ponehati.
Primer je možno zdraviti z menualno medicino, zato se lahko oglasite v naši ordinaciji.
Lep pozdrav,