Najdi forum

išias in težave s stopalom

Pozdravljeni.
Pred 1 mesecem me je ob vstajanju s postelje zagrabila močna bolečina od križa po zadnji strani desnega stegna, po zadnji in zunanji strani meča, po nartu vse do prstov. V mečih je bil tudi tak krč, da je mišica kar izstopila. Neznosno je bolelo, lahko sem bila samo v položaju leže na hrbtu z naravnost dvignjeno nogo. Po polurni masaži je krč in bolečina toliko popustila, da sem se lahko postavila pokonci, še isti dan je popustila bolečina v križu in kmalu tudi po zadnji strani stegna, v naslednjih dneh tudi v mečih. Od začetka pa sem imela pekočo in trgajočo bolečino po nartu vse do prstov, pri hoji me je pekel tudi podplat, stopalo je bilo mrzlo, mravlinčasto, občutljivo na dotik, prste lahko pokrčim samo malo.
Bila sam na ortopedski kliniki, izvid je sledeč: pri hoji šepa na desno nogo, hojo po petah izvede, hojo po prstih s težavo. Predklon do distalne tretine goleni, na palpacijo LS ni boleč. Nekoliko boleče je izstopišče in potek izhiadikusa desno, nateg na femuralis je neboleč. Lasegue desno pozitiven, levo negativen, blage hiperstezije dermatoma L5 desno. Popušča plantalna fleksija desnega stopala ter everzija desnega stopala, slabše izzovem tudi desni Achilov refleks.
RTG LSH: hondroza L4-L5 et L5-S1, struktura in višina korpusov vretenc ohranjena.
Diagnoze: lumboischialgia dex, paresis pedis dex?
Napotena sem na magnetno resonanco, to imam v začetku februarja ter na protibolečinsko fizioterapijo, ki pa sem jo začela zdaj.
Moram povedati, da bolečine praktično me čutim več če počivam. Lahko tudi hodim zelo počasi, vendar pa ne zmorem daljše razdalje, ker imam še vedno težave s stopalom. In to me tudi skrbi, saj je oslabljeno, ne morem stopiti na prste, čutim mravlinčenje tudi v mirovanju, prste lahko samo malo pokrčim, imam občutek odrevenelosti, pri daljši hoji me spet začne boleti po nartu in stopalu. Tudi na fizioterapiji ne vedo, ali lahko izvajamo vaje za raztezanje, dokler nimam izvida MR. Skrbi me, da je uničen živec in da bo stopalo ostalo tako, saj se tu stanje nič ne izboljšuje.
Kakšno je vaše mnenje, kaj je lahko vzrok in ali se da stanje stopala kako izboljšati.
Hvala vnaprej,
Angelika

Pozdravljeni,

kar me sicer delno zmoti je, da izvid opisuje prizadetost korenine L5, klinični znaki, ki jih navajate pa vsi kažejo na prizadetost korenine S1. Vezano na opis vaših simptomov predvidevam, da gre za draženje korenine S1, verjetno kot posledica obrabnih sprememb v prostoru L5-S1, kjer izvid kaže tudi na spremmebo obeh medvretenčnih ploščic. Navajate klasične simptome, ki jih z manualno medicino uspešno zdravimo.

Za bolj natančen nasvet bi moral primerjati klinični sliko z izvidi. Priporočam vam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj pa prinesete tudi vse izvide. Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close