Najdi forum

Spoštovani,
zanima me, če gre tudi pri meni za išias ali je mogoče kaj narobe z zategnjenimi mišicami, saj imam večkrat občutek, kot da mi zateguje desno nogo in so mišice prekratke ter moram večkrat narediti raztezne vaje. Me pa tudi večkrat zaboli v ledvenem delu samo na desni strani, predvsem po kolesarjenju. Zaboli za kratek čas in hitro mine, včasih, ko ležim, pa začutim iz križa še v mečih. Včasih to začutim tudi med samim rekreativnim kolesarjenjem.
Nekaj dni nazaj, po lažjem štiriurnem pohodu večinoma po ravnem terenu so me naslednji dan močno boleli kolki, s pomočjo tablet pa je bolečina do večera ponehala, v levem prej kot v desnem. Ko sem delala raztezne vaje, je bil desni kolk boleč. Ponoči ni bilo bolečin, naslednje jutro, ko pa sem se le malo sklonila, sem začutila bolečino v križu. Ta se je nato preselila na kolk in v ritnico. Hodila sem brez bolečin, tudi po stopnicah. Bolj je zabolelo v ledvenem delu ob predklonu ali določenem gibu. Potem pa sem opazila, da desne noge ne morem stegnit predse tako kot leve. Ob takih gibih sem začutila močno bolečino v kolku. Popila sem sirdalud in noga se je sprostila ter sem jo spet lahko stegnila. Noga ni mravljinčila, imela sem občutek, kot da zategujejo mišice.
Še vedno pa čutim neprijeten, boleč občutek v desnem kolku, ko delam raztezne vaje za gluteus medius. Redno hodim in delam terapevtske vaje za ledveni del.
Me pa sedaj boli tudi pri vratu na desni strani in v prsnem delu. Je to lahko povezano s tem, da sem zaradi bolečin drugače ležala v postelji? Skrbi me, kaj se dogaja z mano.
Naj povem še to, da je bil RTG kolkov brez posebnosti. RTG so opravili na kontroli pred pol leta, saj sem imela kot otrok izpah.
Zanima me Vaše strokovno mnenje. Hvala za Vaš čas.

Pozdravljeni!

Ja, glede na opisano gre najverjetneje za draženje živćne korenine zaradi zdrsa želatine v medvretenčni ploščici. Najbolj provokativni položaji so sedenje, kolesarjenje, sedenje v avtu, umivanje zob, zlaganje posode v stroj…vsakič ko ponovno sprovocirate težave onemogočite, da bi se poškodovana vlakna zacelila in da bi želatina ostala na svojem mestu. Pomaga lalhko manualna terapija in trigger point terapija ter vaje za globoke trebušne in globoke hrbtne mišice.

Pozdravljeni,
hvala za odgovor. (Škoda, da ste tako daleč.)
Če obiščem manualnega terapevta, so slike zaželjene? Ko sem enkrat opravila RTG je pisalo L5S1 minimalna retrolisteza. Kaj to pomeni?
Ker sem že malo obupana, Vas prosim, če mi lahko napišete, katere so vaje za globoke trebušne in hrbtne mišice. Jaz poznam in delam bridge in plank. Ampak imam kljub temu težave.
A se da to kako odpravit ali se pač moram sprijaznit, da me bodo te bolečine stalno spremljale. (sedaj se to vleče že kar nekaj mesecev)
Naj se poskušam čimmanj sklanjat oz. naj takrat “stisnem” trebuh?
Pa še to, zakaj bolijo kolki po daljši hoji?
Hvala za Vaš čas.
Lep pozdrav!
Lenka

Pozdravljena Lenka!

Vaje za globoke trebušne in hrbtne mišice se ne da naučiti preko neta…naučiti se morate zavestno stisniti te mišice in nato je ideja, da bi bile te mišice 1/5 maksimalne moči napete skozi cel dan (kitajci temu rečejo, da sta sprednji in zadnji meridian povezana, indijci pa, da se prva čakra vrti).

Bolečine se dajo odpraviti. Najpomemneje pa je, da vi z vsakodnevnimi aktivnostmi ne provocirate težav.

Sklanjanje in podobne gibe morate delati z “ravnim” hrbtom – tako kot bi bila račka, pa ne bo nobenih težav. Gib se izvede v kolčnem sklepu.

Slik ne potrebujete, saj se terapija ne razlikuje ne glede na to na kateri višini je protruzija.

Hvala za odgovor!
Lenka

New Report

Close