išias
Pozdravljen
Zaradi bolečin v spodnjem delu hrbtenice, ki so se pojavile po porodu (dvojčki) pred 15 meseci mi je ortoped predpisal 10 dnevne terapije, ki sem jih tudi opravila. 4. dan terapij (infrardeči žarki, ultraferenčni tokovi, “nategovanje” in telovadba) so se pojavile bolečine v spodnjem delu hrbtenice in se z dnevi stopnjevale. Preselile so se v nogo, po celi zunanji strani noge. Od terapij je sedaj minilo mesec in pol. Sedaj imam že en mesec hude bolečine v nogi. Splošna zdravnica mi je po diagnozi išias dvakrat dala blokado, sedaj pa pijem tablete proti bolečinam, ki so močne, saj sem po njih omotična in depresivna. Bolečine so najhujše po ležanju. Tako so hude, da zelo težko vstanem iz postelje. Vstajanje je že pravi podvig, ki ga brez pomoči ne bi zmogla. Najbolje se počutim če hodim, tako da sem cel dan na nogah. Poleg tega se mi je pojavilo zaprtje, ki je mogoče tudi stranski učinek tablet. Predklonit se sploh ne morem. Ker so bolečine res zelo hude in trajajo že cel mesec me že zelo skrbi, da ni kaj hujšega. Hodim tudi na masaže in grejem obolelo mesto.
Ali je normalno, da išias traja tako dolgo. Kako dolgo sploh lahko traja? Ali mi dvigovanje otrok bolezen lahko podaljša?
Res sem zaskrbljena, saj so bolečine res hude, čeprav nisem med tistimi “mehkužnimi” in lahko marsikaj prenesem.
Najlepša hvala in lep pozdrav
Spoštovani!
Dokler nimate težav z odvajanjem blata in vode ter z gibanjem omenjene noge, toliko časa ste lahko relativno mirni, da ne bo nič hujšega. Po porodu je razgibanost slaba, enostranski gibi prispevajo k nepravilni obremenitvi hrbtenice in težave so stopnjevano tu. Priporočal bi vam noramalne aktivnosti in zdravila toliko, da zmorete večino teh aktivnosti. Čas bo sam pri tem opravil svoje. Nobenega dokaza ni, da bi katera od omenjenih terapij bolezen kakorkoli skrajšala.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
Hernia = kila = zdrs medvretenčne ploščice, ki potem pritiska na živce, ki izstopajo iz hrbtenjače.
Vnetje živca je pri išijasu le izraz, ker ne gre za pravo vnetje, temveč za nevralgično bolečino zaradi draženja živca. Masaža vpliva predvsem na boljo prekrvavitev, ki pa v primeru išijaza ni problem. Z dodatnim toplotnim učinkom masaže bi se zato bolečine pri išijazu lahko še povečale. Najbolje je psokusiti in boste na mestu vedeli, ali vam masža koristi ali škodi za boljše počutje. Potrebe po njej ni nobene, če pa prispeva k ugodju, pa tudi nič narobe.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik