Išias
Pozdravljeni.
stara sem 31 let, teža 68 kg, visina 160 cm. Takoj po prvem otroku (pred 5 leti) sem dobila isias. Bolecina se zacne od spodnjega dela hrbta, se nadaljuje po sprednjem delu stegna, pri kolenu pa se bolecina razteza po mecih, pa vse do prstov na nogi oz. do pete.
Ko sem rodila drugega otroka (pred 1 letom), se je isias prestavil se na drugo nogo. Bolecina poteka po enaki poti, le da se zdaj bolecina izmenicno prestavlja iz leve na desno nogo. Nikoli me ne bolita obe nogi hkrati.
Boli me npr. 2 dni, nato 7 dni nic. Ce ne nosim copat, me zacne spet boleti. Najprej je to majhna bolecina, zvecer pa ze zelo mocna. Toplota malce omili moc bolecine.
Pred porodoma sem bila sportno aktivnejsa, lazja za 20 kg 🙂
Od kje mi pa ideja, da imam isias? Tasca boleha za enako bolecino, zdravnik pa ji je potrdil isias.
Svojemu osebnemu zdravniku se nisem omenila svojih idej o isiasu, le da me boli hrbtenica oz. kriz. Odgovoril mi je, da naj se gibam. A ko sem se zacela bolj gibati( tek do 3 km na dan), je bolecina postala se mocnejsa.
Pred kratkim sem naredila sem tudi laboratorijsko preizkavo ( kri, holesterol, sladkor…). Vse v najlepsem redu.
Pred zanositvijo z drugim otrokom, sem 3x obiskala masazo telesa. Terapija masaze naj bi vsebovala 10 obiskov, a mi je ze po tretjem obisku isias popolnoma izginil. Tako sem prekinila masaze. Cez cca. 6 mesecev se je bolecina pocasi spet vrnila, najprej z majhno mocjo, a po parih mesecih je bolecina spet udarila.
Je res, da je za isias kriv vnet zivec? Kako in zakaj se je vnel?
Se je isias sploh mozno trajno pozdraviti?
Kako pozdraviti oz. odpraviti isias?
Prosim za konkreten nasvet. Hvalezna vam bom za vsak namig, ker sem pocasi ze obupala oz. ne, nisem obupala! Dost mam tega, da tako mlada boleham za isiasom.
Moj moz je aktiven sportnik, in ko bova stara npr. 60 let, se bo usedel na kolo in se odpeljal na tortico, jaz pa bom doma suhe zemlje ribala, saj me bo bolela noga 🙁
Kaj mi je storiti?
Hvala za odgovor in vse dobro Vam zelim.
Tudi po moji oceni gre pri vas za išias in sicer za problem med petim ledvenim in prvim križnim vretencem (L5-S1). Za vas ni priporočljiva kakršnakoli telovadba, predvsem pa ne tek. Mislim, da vam z manualno terapijo problem z veliko verjetnostjo lahko odpravimo,potem pa s kolesom na tortico.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
Tudi jaz sumim na išijas. Že nekaj časa me boli od sredine ritne mišice do kolena v zadnjem delu stegna desne noge. V sprednjem delu stegna pa čutim neko vrsto utrujenosti mišice. Ne spomnim se, da bi si poškodoval mišico. Kot je razvidno iz mojega imena redno kolesarim in nastopam na večini rekreativnih prireditev. Sedaj sem si vzel 14 dnevni počitek po nasvetu splošnega zdravnika, bolečina pa je še vedno prisotna.
Bolečina je takšnega tipa da ni premočna in mi vseeno dopušča vožnjo. Moti me posebej pri višjih obremenitvah. Pri teku, pa čutim rahlo bolečino v desni ritnici pri vsakem koraku desne noge.
Hvala za odgovor.
Prosim, če mi odgovorite v zvezi z mojimi težavami. Obiskala sem manualnega
terapevti, kateremu sem prinesla slike od MR in mu povedala, da sem bila
pred tremi leti operirana zaradi hernije v ledvenem delu S 1 L 5, ter da nimam nikakršnih težav s križem in nogo.
prosila sem ga za mnenje v zvezi z težavami v vratu, zategnjene mišice.
Rekel mi je, da je terapija – manualna primerna ,ter da mojemu križu ne more škodovati.
Začela sva s terapiji, po nekaj obiskih sose mi začele v nogi zelo hude težave , pekoča bolečina po levi strani, pekoče mišice, krči,
težka noga in podplat, zdelo se mi je da se nogi kar nekaj premika. , nekaj čudne bolečine v nogi, katere se za nekaj časa umirijo in nato nadalujejo. Bila sem tudi pri zdravniku
kateri mi je rekel, da je to lahko zategnjene mišice in da bo to minilo.Pri meni pa to traja že kar dobrih 14 dni, mislim, da se sedaj malo umirja,
vendar moram vsake toliko časa vzeti kak tablet proti bolečini. Težko sedim,sedaj že lažje hodim , čeprav ni to isto kot pred terapijo, noga me začne kar boleti.Do sedaj nisem telovadila, sedaj pa sem začela z vajami za raztezanje.Ne vem kaj se je zgodilo, ali je je bilo pri terapiji storjenega kar narobe
ali kaj. Kaj lahko v zvezi s tem naredim.
Hvala za odgovor.
Prosim, če mi odgovorite v zvezi z mojimi težavami. Obiskala sem manualnega
terapevti, kateremu sem prinesla slike od MR in mu povedala, da sem bila
pred tremi leti operirana zaradi hernije v ledvenem delu S 1 L 5, ter da nimam nikakršnih težav s križem in nogo.
prosila sem ga za mnenje v zvezi z težavami v vratu, zategnjene mišice.
Rekel mi je, da je terapija – manualna primerna ,ter da mojemu križu ne more škodovati.
Začela sva s terapiji, po nekaj obiskih sose mi začele v nogi zelo hude težave , pekoča bolečina po levi strani, pekoče mišice, krči,
težka noga in podplat, zdelo se mi je da se nogi kar nekaj premika. , nekaj čudne bolečine v nogi, katere se za nekaj časa umirijo in nato nadalujejo. Bila sem tudi pri zdravniku
kateri mi je rekel, da je to lahko zategnjene mišice in da bo to minilo.Pri meni pa to traja že kar dobrih 14 dni, mislim, da se sedaj malo umirja,
vendar moram vsake toliko časa vzeti kak tablet proti bolečini. Težko sedim,sedaj že lažje hodim , čeprav ni to isto kot pred terapijo, noga me začne kar boleti.Do sedaj nisem telovadila, sedaj pa sem začela z vajami za raztezanje.Ne vem kaj se je zgodilo, ali je je bilo pri terapiji storjenega kar narobe
ali kaj. Kaj lahko v zvezi s tem naredim.
Hvala za odgovor.
Tudi meni se je zopet pojavila nenadna huda bolecina začne se pod lopatico in prehaj na vrat vse do komolca in to samo na desni strani telesa. Bolečina je tako huda da me boli pri najmanjšem gibu, me morem se uležat, še težje ustanem. Zdravijo me z kombinacijami inekcij, zdaj sem dobivala naenkrat Tramal, apaurin in Torocal (nekaj takega). jem tudi Siraldud tablete.Stara sem 28 let in se veliko ukvarjam z špotrom.. zanima me če je to tudi kakšna vrsta išiasa, če tudi jaz lahko dobim blokado.. bolečina mine po tednu dni.. a nočem da se mi ponavlja. A je to prehlajena mišica, vnet živec, kam naj se obrnem.. pri zdravniku dobivam samo tablete.
Hvala za odgovor
Pri vas seveda ne gre za išias, lahko gre za prehlajeno mišico, vnet živec ali kaj drugega, kar bi lahko določil le na osnovi pregleda. Predvsem bi vam moral zastaviti še nekaj vprašanj, da bi vam na osnovi dodatnih informacij lahko svetoval. To, da je bolečina močna in se ponavlja, je znak, da gre za resnejše težave, ki so tudi lahko posledica težav s hrbtenico.
Lep pozdrav,
pozdravljeni!
sem v 13 tednu nosečnosti in pojavljajo se bolečini v levi nogi, tako kot pri večini zgoraj opisanih (od ritnice po tegnu do kolena). po opisih sodeč gre najverjetneje za išias. pregled imam ponovno po novem letu-do takrta pa bi mi prav prišla kakšna informacija v zvezi z lajšanjem bolečine ali kakšno telovadbo ali karkoli podobnega. hvala za odgovore.
lp
Težave, ki jih navajate, so lahko sprovocirane zaradi nosečnosti, predvsem zaradi spremembe načina življenja, gibanja, metabolizma organizma itd. Lajšanje bolečin je z določeno telovadbo seveda možno, vendar po možnosti pod kontrolo zdravnika ali fizioterapevta, lahko pa se oglasite tudi v naši ordinaciji.
Lep pozdrav,
POZDRAVLJENI TUDI JAZ IMAM TEŽAVE Z IŠIJASOM ZAČELO SE JE 15 NOVEMBRA ZAGRABLO ME JE V DELU KRIŽA IN TO TAKO DA NISEM MORALA NE SEDETI NE OBLEČI HLAČ IN NOGAVIC ŠLA SEM K ZDRAVNIKU IN MI PREDPISAL TABLETE ELDERIN 600MG STVAR SE NI NIČ IZBOLJŠALA IN NATO SEM PRIČELA Z NAKLOFENOM 75MG ZADEVA SE UMIRJA VENDAR ME ŠE VEDNO BOLI V DELU KRIŽA IN PA PO LEVI NOGI IMAM ČUDEN OBČUTEK NOGE V LEŽEH NE MORAM DOSTI DVIGNITI LEVE ZANIMA ME ALI SE BO TO SPLOH KDAJ UMIRILO ALI JE TO SPLOH IŠIJAS ALI BI MORALA NAPREJ NA PREISKAVE.ZA ODGOVOR SE VAM V NAPREJ LEPO ZAHVALJUJEM.JANJA
Deset dni imam bolečine v levi nogi. Najprej me je močno bolel križ v ledvenem predelu, potem pa čez noč v kolku in po vsej nogi. Bolečina je včasih huda (kot bi me krč v nogo). Na začetku sem dobila 3x injekcijo proti bolečinam, ki ni pomagala. Pozneje sem dobila svečke ketonal, ki jih sicer jemljem, od njih pa ni koristi.
Zadnja dva dneva opažam, da lažje sedim kot ležim, vendar boli vseeno.
Rada bi vaš nasvet.
Hvala
Gre za tipično lumboishialgijo, manualna terapija bi v tem primeru bila učinkovita.
Protibolečinska zdravila ne odpravijo vzroka bolečin, poleg tega pa imajo običajno še zelo slab vpliv na prebavila.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Zadnje čase me bolijo kolena.Prej teh težav nisem imela.Redno se ukvarjam s športom. Pred parimi dnevi pa me je začelo boleti v levi ritnici. Bolečina ni prehuda, je pa tako kot da bi me hotel zagrabiti krč. Gre bolj za neprijeten občutek kot pa bolečino. To se pojavi ko sem bolj aktivna ne pa ko počivam!
Hvala za odgovor!
Pozdravljeni,
že nekaj časa sem imel bolečino v mečah, kjer me je držal krć. Bolečina se mi je začela širiti navzgor v stegno ter naprej proti zadnjci, vse to v desni nogi. Šel sem na pregled, kjer so me slikali ter zdravnik ugotovil, da imam išjas. KLjub vsem fizioterapijam, me v mečah skoz drži kot nekakšen krč. Fizioterapevt je dejal, da imam globoko sprimljen živec in ne more do njega. Glede da teško hodim ne vem več kaj naj naredim, saj me zelo ovira pri hojo, o športu pa itak niti pomisliti ne morem.
Hvala za odgovor!
Verjetno gre pri vas dejansko za išijas, za katerega priporočam manualno terapijo, če fizioterapija ne bo dala rezultatov.
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
Pred enim mesecem sem zbolel za išiasom.zadeva gre na boljše,bolečina je že skoraj vsa izginila.prejemal sem injekcije voltarena+dexamethason(se opravičujem če sem narobe opisal)in tablete diclo duo.
Me pa že nekaj dni intervalno ne pretirano mrtvičijo prsti desne roke in tudi levo stopalo in gleženj vsake tolko reagirata kot da bi bila pod elektriko.
Kaj storiti?Bo to s časpm izginilo,ali moram biti zaskrbljen in opraviti dodatne preiskave oziroma terapije?
Najlepša hvala za odgovor
Tomas
Mislim, da gre le za posledice zdravljenja z dexamethasonom in da bodo problemi izginili v roku 30 do 45 dni. V kolikor ne bo tako, sa lahko javite na pregled.
Lep pozdrav,