iščemo prostovoljce za delo z otroki na morju
V Strunjanu bo v okviru Verskega centra za gluhe in naglušne Ljubljana organiziran morski teden za gluhe otroke iz socialno ogroženih družin. Iščemo prostovoljca, ki bi želel delati z otroki v skupini, zaželjene so tudi izkušnje in predvsem da zna plavati. Najraje bi imeli učiteljico ali učitelja plavanja.
Če se kdo zanima, se naj oglasi na el.naslov: vcgn@rkc.si s pripisom za Bogdana.
Lp!
Kdaj pa je to?? A moraš znat ‘govorit’ z rokam?
Jaz odlično plavam (imam OWD) in bi z veseljem, ampak ne znam nič tistih znakov njihovih.
Moja teta je gluhonema, ampak zna brat z ustnic, dovolj je, da zelo razločno govoriš, pa te razume. In če jo zelo pozorno poslušaš, tudi njo razumeš (ko se navadiš).
No, če to ni ovira in če se dogaja julija, sem takoj za
Ja, gluhonem je star izraz, pomeni pa, da nekdo ne slisi in tudi res ne govori nicesar – niti ene besede. Takih danes ne vidiš več. Govor gluhih pa je res velikokrat manj razumljiv, ker ne slišijo svojega govora, da bi lahko kontrolirali, zato pa lahko okolje ali sogovornik veliko pomagata, če pojasnita, da je govor npr. prehiter, prepočasen, ali da se šumniki ne slišijo dobro, ali naj poudarijo na prvem samoglasniku itd … Vkolikor ima gluhi željo,naj gre do surdopedagoga na govorne vaje. Vse je povezano tudi z dihanjem. Sicer pa, marsikdo od gluhih pa govori izredno dobro, da okolica ne opazi, da je gluh. Torej videz včasih vara, a ne:)
Jah, meni je enkrat med štopanjem ustavil en tip… Pokazal mi je v avtu listek, da je gluh in naj mu napišem, do kam štopam.
Govor je bil nekoliko nerazumljiv, pomagal si je z rokami, mene pa je polivala polt in po glavi mi je šlo samo: “VOLAN DRŽI, človek in na CESTO glej!!!”
Pa sva srečno prispela na cilj kjub temu