Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija iritacija puple

iritacija puple

Spoštovana,
ali lahko zaradi mehanske iritacije pulpe pri popravilu oz. brušenju zoba, lahko pride do zobobola oz. vnetja in odmrtja pulpe, in če bo bolečina sama od sebe ponehala (kdaj?) oz. ali je potrebno kakšno zdravljenje če pride do odmrtja pulpe zaradi mehanskih dražljajev?

Hvala!

Pozdravljeni,

pulpa lahko odmre zaradi brušenja oz. mehanskega odstranjevanja zobnih tkiv. Na proces odmiranja nas lahko opozori z bolečino, kar imenujemo vnetje pulpe. To vnetje je lahko reverzibilno ali ireverzibilno, kar pomeni, da lahko pulpa preživi ali pa odmre. Ko pulpa odmre, bolečine začasno izginejo, se pa čez čas spet pojavijo in nas opozorijo na odmrlo pulpo. Le to je potrebno odstraniti, pulpno votlino razkužiti in napolniti s temu namenjenem materialom. Tak zob lahko ostane v ustih celo življenje.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Še eno vprašanje.

Ali se devitalizacija zoba oz. pulpe izvede mehansko ali kemično?

Hvala

Pozdravljeni,

devitalizacija pulpe se opravi mehansko in kemično.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Spoštovana,
pri meni je oboje izvedeno t.j. devitalizacija pulpe (kemično in mehansko), zdaj pa imam zob napolnjen in moram čakati nekaj časa do izdelave zalivke. Če sem prav razumel, je treba čakati vsaj dva meseca.? Zakaj je potrebno čakati toliko časa?
Problem je, ker ta zob še vedno čutim (prisotna rahla bolečina oz. občutek da obstaja), prav tako je malo občutljiv na vroče..
Zanima me ali je to normalno t.j ali se bo stanje do dokončnega popravila (zalivke) stabiliziralo ali pa bo potrebno spet čiščenje korenin itd.
Kakšne so vaše izkušnje glede tega?

Hvala

Pozdravljeni,

endodontsko zdravljenje, tudi najbolj fantastično izvedeno, ne zagotavlja stoodstotne uspešnosti, žal. Uspešnost se šteje, če obdržite tak zob vsaj nekaj let brez težav. Prav je, da se po endodontskem zdravljenju nekaj časa počaka, da vsi simptomi izginejo in zob postane popolnoma neobčutljiv. Seveda pa je potrebno preprečiti ponovno infekcijo pulpne komore z izdelavo hermetične zapore le te, kar je pa vaš zobozdravnik zagotovo storil.

Srečno.

Spoštovana,
po devitalizaciji pulpe in polnitve z zdravilom ter začasno plombo, že drugi dam čutim dokaj močne bolečine. Ne vem zakaj če pulpe ni več. Ali je to pogost pojav? Kdaj se ponavadi bolečine umirijo po takem posegu? Naročen sem čez tri tedne na nov poseg, ne vem ali naj že prej obvestim zobozdravnika o prisotnih bolečinah.

Hvala za odgovor

Pozdravljeni,

zdaj so stvari verjetno že jasne. Ne boli pa le vneta pulpa, lahko tudi obzobna tkiva ipd.

New Report

Close