IR savne
Pozdravljeni,
s partnerjem se odločava o nakupi infrardeče savne, vendar bolj kot brskam po internetu bolj kontroverzne informacije dobivam… in sicer glede IR žarkov.
Mnogi ponudniki sploh ne vedo kakšne žarke proizvajajo IR sevalniki, da ne govorim o tem, da je večina informaciji verjetno skopirane iz enega vira.
Zasledila sem, da naj bi IR žarki prodrli do 4 cm globoko v tkivo in globinsko segreli telo? ALi je to po vašem mogoče? Po drugi strani pa informacijo, da krajša kot je valovna dolžina žarkov bolj so energetsko bogati… kar mi je sicer logično, če pomislim na X ali gamma žarke. ALi ima vidna svetloba potem boljši potencial prodiranja v tkivo napram IR toploti? Od IR žarkov naj bi ta potencial imeli predvsem kratkovalovni A žarki, medtem ko C žarki prodirajo zgolj 0.1mm v globino, kar bi bilo zanemarljivo?
Po drugi strani sem zasledila na angleških spletnih straneh, da imajo terapevstko delovanje zlasti C žarki, v območju od 5 – 15 mikronov…in sicer zato, ker v območju 6-14 mikronov naj bi oddajalo IR toploto tudi naše telo (oz. vodne molekule pri 9.4mikronov)?
Lahko vi malo razjasnite te protislovne informacije? So ustreznejši A ali C žarki? Mešanica obeh? ALi gre bolj za trgovske ukane, brez nekih resnih podlag?
Kako pa je s sevalnimi telesi… Kako lahko sevalnik oddaja samo določene žarke ( recimo C)? Če vidimo pri keramičnih sevalnikih rdeče žarčenje, lahko laično rečemo, da gre tudi za A žarke (bliže rdeči barvi vidnega spektra)?
Upam, da nisem natresla preveč vprašanj, oziroma da boste lahko podali vaše strokovno mnenje na to temo.
Najlepša hvala.
Lp,
Zarja.
Spoštovana ga. Zarja!
Najprej zgolj s klasičnega fizikalnega vidika:
Sevalnik IR svetlobe lahko oddaja žarke samo določene valovne dolžine, kako tehnično to izvedejo, pa vam žal ne vem povedati, obstajajo pa. Tudi nismo še slišali za A B in C infrardeče žarke, menimo pa, da je to zgolj poimenovanje proizvajalcev za valovne dolžine sevanj žarnic, ki jih uporabljajo. Po tej razporeditvi bi tako seveda žarnice z IR sevanji razreda C imela krajšo valovno dolžino kot žarnice z A žarki. Res je tudi, da krajša kot je valovna dolžina žarkov bolj so energetsko bogati, vendar pa takšni žarki tudi manj prodirajo v tkivo, tako tudi vidna svetloba ne prodira v tkivo. Vdorna globina tudi ni preprosto določljiva oziroma ni preprostega pravila o prodornosti valovanja v tkivo v odvisnosti od valovne dolžine. Vedeti tudi morate, da voda, ki je je v našem tkivu veliko, precej toplote absorbira, zelo težko je določiti, koliko je odpade na ostale elemente tkiv.
Naše telo ima zelo širok spekter sevanja v območju IR in sicer fiziki to imenujejo sevanje črnega telesa, zato bi težko rekli, da naše telo oddaja sevanje v območju, ki ga navajate. Še mnogo težje bi bilo dokazati, da ima ravno to sevanje terapevtske učinke.
Bolj poljudno v zvezi z vašim vprašanjem pa je o IR savni opisano tule, če ste morda spregledali:
Pozdravljeni!
Mene zanima ali IR žarki predstavljajo kako grožnjo moškim modam? Skratka na forumih sem prebral da moški naj nebi izpostavljali svojih mod direktnim žarkom. Če je tako, kako naj se pravilno zaščitim ko obiskujem IR savno? IR savno sicer uporabljam vsak dan 40-45 min. Ali je uporaba IR savne 40-45 min na dan preveč? Skratka jaz se odlično počutim od kar sem nabavil IR savno, saj se mi je totalno izboljšalo počutje, stanje kože, prebava, indeks telesne mase, itd… Zanima me samo vprašanje glede moških mod, ali se moram zaščititi in kako(???) ter ali je preveč če si vsak dan v IR savni od 40 do 45 min???
Upam, da nisem naredil kakšen kiks pri uporabi IR savne.
Najlepša hvala ter lep pozdrav,
Sokol
Spoštovani,
nekaj več o IR sevanju sem pisala 25.08.08, poglejte si še tam, saj kaj dosti več kot sem že napisala, ne morem dodati. Mislim, da zmerno savnanje vašim modam ne bo škodilo, bolj škodljivo je stalno nošenje ozkih hlač (moda so stalno na pretoplem) ali pogosti toplotni šoki (kopanje v mrzlih rekah, jezerih in podobno). Skratka, če želite imeti otroke, potem je pametno, da vse vire toplotnih sevanj, kamor sodi tudi IR sevanje, uporabljate le občasno.
ite rajši na sonce, tam ni elektromagnetnega sevanja
Forum je zaprt za komentiranje.