IR laser
Manualna medicina je načeloma stopnjo višje, kot delo fizioterapevta, predvsem iz razloga diagnostike (praviloma jo fizioterapevt ne more delati), še bolj pa iz naslova terapije. Tu izstopa predvsem manipulacija sklepov, ki jo lahko izvaja samo zdravnik in razne posebne masažne tehnike (PIR, medicinska masaža).
Osnovna razlika je že v tem, da manualno medicino lahko izvaja samo zdravnik. Tudi mi ob svojem delu uporabljamo razne fizioterapevtske metode, predvsem v smislu zmanjšanja bolečin (tudi z raznimi aparaturami in pripomočki) in krepitvi mišic po terapiji, da se sklep ne povrne v prejšnje, nepravilno stanje, veliko pacientom po naši terapiji tudi predpišemo fizioterapijo, ki jo nato lahko izvajajo kjer želijo.
Glede IR laserja lahko povem le to, da se običajno uporablja sevanje na IR frekvenci, ki povzroča površinsko ogrevanje kože in tkiva in s tem sprošča določena mišična tkiva in v tem smislu deluje protibolečinsko. Beseda laser se v Sloveniji ob tem večinoma uporablja le zato, ker se komercialno boljše sliši, v resnici pa gre le za IR žarnico in z laserji nima nobene veze. IR protibolečinske aparature uporabljamo tudi v naših ordinacijah, vendar le v sklopu manualne medicine, saj kot samostojna terapevtska tehnika ne pomeni veliko ali skoraj nič.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Spoštujem in zelo cenim Vaše delo in odnos do bolnikov. Moram pa priznati da me zelo moti, kadar navajate izvajalce manualnih tehnik. Namreč, po Vaših trditvah, to lahko počne le strokovna in temu izobražena oseba (tukaj se popolnoma strinjam z Vami), ki pa je lahko le zdravnik.
Verjemite mi, v Sloveniji je veliko število fizioterapevtov (diplomantov Visoke šole za zdravstvo-odd.fizioterapija), kateri obvladajo različne oblike manualnih tehnik (Cyriax, Maitland, Mulligan, myofascial release….). Veliko število teh tehnik je tudi zaščiteno s strani avtorja, oz. izvajalca izobraževanja za pridobitev licence. Kakor v vseh državah EU, tudi v Sloveniji narašča število fizioterapevtov z znanjem zgoraj navedenih tehnik in metod.
Priporočam Vam, da malce pogledate in preletite njihove internetne strani, saj sem prepričan da boste presenečeni nad njihovim znanjem in ponudbo.
Želim Vam veliko uspeha v vseh Vaših ambulantah.
Nikakor ne želim podcenjevati delo fizioterapevtov, vendar si tega, da lahko izvaja manualno medicino le zdravnik, nisem izmislil sam, pač pa je tako uradno stališče Slovenske uradne medicine.
To navaja v svojem članku tudi doc. dr. Zmago Turk, dr. med., predsednik razširjenega strokovnega kolegija članek najdete na http://www.mf.uni-lj.si/isis/isis97-3/html/kiropr1.html), v njem pa navaja:
Manualno terapijo lahko izvaja, vsaj v obliki manipulacije, samo zdravnik. Kot takšna je del sodobne slovenske medicinske znanosti in mora upoštevati vse predpise, ki se uporabljajo v tej znanosti.
Lep pozdrav,