Najdi forum

Pardon, ampak v praksi to ne drži.

Sicer pa, si se pozanimala, kako dobijo učenci Zoisovo štipendijo? Predlagajo jih učiteljice, ki pa naj dostopa do IQ testov ne bi imele. (Morda pa sedaj veljajo drugačna pravila.)

Ne bo držalo, Janja, vsaj pri nas ni bilo tako, temveč smo v 7. razredu vsi reševali teste nadarjenosti in tiste najboljše na testu se je najprej šele predlagalo za Zoisovo, kar pa še vedno ni bil garant, da jo dobiš, ampak so se potem upoštevali še dosežki na tekmovanjih, nagrade, dodatne aktivnosti itd. Tako da, res je, da SAMO IQ (oz. dober rezultat na I testu) ne zadostuje, je pa nujni pogoj za to, potrebni pa so še ostali.
Lp

Buba, hvala za popravek glede Sharon Stone. Kot kaže sem živel v zmoti :((((( Pa sem jo imel za svetel primer, kako ne drži tisto o ženski pameti in lepoti…

Glede Zoisovih štipendij se pa tudi jaz strinjam, da nimajo neke hude povezave z nadarjenostjo, če ne drugega, je dovolj pogledati pogoje, da se štipendija obdrži, pa je vsakemu kaj hitro jasno, kako in kaj…

lp,
mačkon

Kaj pa sami zase mislite, koliko ste nadarjeni?
Jaz mislim, da bi morali upoštevati, da je več vrst inteligentnosti. Bom napisala kaj zase mislim.
Kar se tiče matematike in logike mislim, da se kar precej nadpovprečna (ampak se nimam za kakega matematičnega genija, dala bi se med 10% najboljših). Pri jezikih sem mogoče malenkost nad 100, ampak ne veliko. Kar se tiče glasbe in posluha pa sem na žalost močno podpovprečna (skoraj vsi so boljši od mene). Prav sram me je, ker sem popolnoma brez posluha. Kar se risanja tiče sem verjetno malo pod povprečjem. Tudi umetniško pisanje (npr. pesmi, spisov..) mi ne gre – spet pod povprečjem. Še kakšna vrsta intelegentnosti? Pod IQ po mojem ne spada EQ. Je pa EQ lahko zelo pomemben.

Moja sestra ima Zoisovo štipendijo in mislim, da je nadarjena. TAko ne razumem, zakaj nekateri trdite, da IQ in ta štipendija nima veze. Pri nas v šoli so bili Zoisovci najboljši pri uspehu.

Tinka, saj veš, kislo grozdje.

Ja sveta preproščina, a ti misliš, da je uspeh v šoli (pa to po možnosti še celo srednji…) in IQ v tesni korelaciji?

Nop… Srednja šola (pa na žalost tudi veliko fakultet) je pri nas večinoma vezana na faktografijo, ki pa nima veliko skupnega z IQ-jem…

lp,
mačkon

PS: Je pa res, da nisem nikoli preveril, če v pogojih za Zoisovo piše: nadarjenost za piflanje, ali kaj drugega…

MAčkon,
za Zoisovega štipendista ni nujen odličen uspeh. Nujen je pa visok rezultat na testiranju za IQ. Dejstvo je,da štipendijo dobijo tisti, ki so nadarjeni (in ne nujno pridni – se pravi da imajo lahko malce slabše ocene) in ne tisti, ki so samo pridni.

Absolutno se strinjam z Mačkonom. Za hec iščem svoje rezultate tega testa iz 7. razreda, za katere se sploh ne spomnim, da bi jih reševala, vendar sem nekoč klicala nekam, kjer te teste hranijo (pojma nimam več, kam) z namenom, da izvem, če imam kakšno možnost dobiti status mladega raziskovalca, kljub temu, da sem že prekoračila tisto kvoto let, ki je največja dovoljena (ostale pogoje imam). Pa so mi rekli, da bi mi mogoče rezultati tega testa pomagali in ko mi ni bilo nič jasno (pač pozabila), so mi zadevo razložili. Potem so mi na mojo prošnjo (radovednost je bila prevelika) povedali rezultate kar po telefonu. Se pa spomnim, da sem pred leti nekje slišala ali brala (se mi zdi, da celo pri psihologiji v srednji šoli), da se rezultatov tega testa učencem ne pove, da slučajno ne bi bili preveč prizadeti ali pa preveč važni. Bog pomagaj, ne razumem, kako ti ne bi imel pravice vedeti za rezultate testov, drugi ljudje okoli tebe pa. Nekako v stilu policijske države. No, saj takrat je to skoraj bila. In zato tudi moja trditev, da učitelji niso imeli dostopa do podatkov. Lahko pa je moja domneva seveda napačna.

Tinka, praviš, da ima tvoja sestra Zoisovko in da je nadarjena. Seveda, zakaj pa ne. Vendar pa kriterij izbiranja sigurno ni IQ. In sama ne bi mogla enačiti nadarjenosti (za katero stvar?) in IQ-ja. A veš, koliko glasbenikov je glasbeno nadarjenih in nagrajenih s posluhom, pa imajo probleme na primer pri matematiki. Da o povezavi uspeha v šoli in IQ-ja sploh ne govorimo. Lep primer je na primer Einstein in podobni neprilagojeni otroci, katerim je (bilo) v šoli dolgčas, še posebej, če jih učitelji ne znajo primerno zaposliti. Verjamem, da je za učitelja velik problem in izziv imeti takega učenca in za mnoge izmed njih je ta izziv prevelik. Sploh če vemo, na kakšni ravni je današnja pedagoška fakulteta (seveda se mi bodo zdaj na glavo usuli učitelji, sploh razrednega pouka) v primerjavi z na primer nekaterimi tehničnimi fakultetami. Človek, ki podaja znanje bodočemu rodu, bi moral biti za to dobro usposobljen in nadarjen, po mojem mnenju imeti tudi zelo velik IQ in EQ, če hočete. Pa žal to ne velja za vse učitelje. Kaj vem, včasih so bili najbolj cenjeni poklici učiteljev, zdravnikov in pravnikov.

Tinka, glede na tvoj zadnji post me zdaj ti pogoji res začenjajo zanimati. Povej, odkod ti te informacije, z veseljem jih bom preverila. Tako, za zanimivost.

Kaj ne poveš…

Pravilnik o štipendiranju, razni priročniki za študente, Zavod za zaposlovanje…

Živjo,
potrebna je replika na Zoisove štipendije in mlade raziskovalce. Najprej slednje, izbor mladih raziskovalcev temelji predvsem (2/3 točk) na mentorju, ostalo doprinese mladi raziskovalec, kakega IQja niti slučajno ne omenjajo, lahko dopišeš svoje posebne dosežke, ampak glede na sistem točkovanja nič kaj dosti ne pomaga. Za Zoisove štipendije IQ tudi ni noben pogoj. Predlaga te šola, kriteriji so javni: šolski uspeh, predvsem pa izjemni dosežki na tekmovanjih,… Nas so testirali v 5. razredu OŠ (za IQ), številke ti sploh ne smejo povedati, rezultate naj bi imel samo odgovorni psiholog. Ta IQ rezultat nima s Zoisovo štipendijo nič. Prijavno gradivo je “javno”, v smislu, da ga kandidat (svojega) vidi in npr. v mojem ni bilo ničesar o tistem IQ testu iz petega razreda.
Tudi ne vem, kako naj bi to potekalo pri tistih, ki se za Zoisovo prijavljajo kasneje, v gimnaziji, kjer je pri nas veljalo, da jo dobiš, če imaš narejeno raziskovalno nalogo, kak odličen rezultat s kakega tekmovanja na državni ravni , pa še uspeh mora biti soliden.
LP

Jaz sem pisala test v 7. razredu (tisti za IQ) in sem imela nad 97 % in sem dobila štipendijo. To je bil bistven pogoj. Tisti, ki pa so bili malo slabši pa so morali imeti še priznanja in pa pisali so dodatne teste. Učiteljica pa ni nikogar predlagala. Predlagali so nas na Zavodu za zaposlovanje na osnovi testa.

Očitno se je v zadnjih letih kaj spremenilo glede Zoisovih štipendij, v mojih časih je bilo še tako, kot sem napisala. V 7. razredu smo pisali neke teste, trajali so cel dan, ampak tisto definitivno niso bili IQ testi (tam so preverjali vse možno, od dopolnjevanja stavkov, izbiranja pravilnih tlorisov likov, računskih nalog, ta test je bil razdeljen na nekaj podpodročij in je trajal celo dopoldne, vsak del je bil časovno omejen, mislim, da so mu rekli neko testiranje za poklicno usmerjanje), IQ testi, kot so tudi pri mensi, so brez “jezikovne” komponente in recimo, da kulturno nepristranski, so sestavljeni iz precejšnjega števila vprašanj po enem kopitu, tj. kvadrat z 9 polji, zadnje manjka in ga izbereš izmed ponujenih možnosti. Traja kaki dve uri, do konca praviloma ne bi smel priti.

New Report

Close