Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? IPMN pankreasa – razlaga izvida MRCP

IPMN pankreasa – razlaga izvida MRCP

Spoštovani,

Stara sem 40 let in specifičnih težav nimam. Pred letom so mi pri nepovezani kontroli na MR ugotovili “dorzalno na meji trupa in repa je vidna drobna cistična sprememba premera 3 mm, brez postkontrastnega obarvanja. Lezija izgleda, da je v kontaktu s pankreatičnim vodom zaradi česar pride v poštev IPMN” in svetovali MRCP kontrolo, ki je po enem letu od prvotnega MR pokazala:

“Nad vratom pankreatikusa se diferencirata dve majhni cistični spremembi velikosti 4,2 in 4,8 mm, kjer pa ne vidim evidentne povezave s pankreatičnim vodom. Drobna cistica je še na nivoju distalnega trupa premera 3,2 mm.Sam parenhim trebušne slinavke je ohranjen, od okolice omejen, je normalne strukture ter se homogeno dobro opacificira. Morebitne patološke opacifikacije cističnih sprememb, znakov restrikcije ne vidim. Glede na koronarne in sagitalne posnetke gre za možno komunikacijo omenjenih cist vratu s pankreatikusom – DD BD-IPMN 

Mnenje: Drobna BD-IPMN pankreasa.”

 

Ker je osebni zdravnik nedosegljiv prosim za pojasnilo:

– koliko cist dejansko imam (prvi MR pred letom je opisoval eno, MRCP kot razumem že 3 – pomeni, da sta zrastli dve novi? )

-katera od njih mi je zrasla glede na opisane lokacije iz (v prvem MR je bila navedena 3mm ) v enem letu na 3.1 oz 4.8 mm, kolkor so izmerjene sedaj

– v mnenju je navedena Drobna BD-IPMN v ednini, se pravi se gre za eno nevarno ali so takšne vse tri?

– v izvidu je enkrat navedeno da povezave s pankreatičnim vodom niso vidne in v drugem stavku da je komunikacija možna. Kaj to pomeni?

– kakšni so splošni obeti zame? Raka slinavke v družini nimam.

 

Hvala in lep pozdrav, zaskrbljena

 

Pozdravljeni,

razumem, da vas skrbijo vsa zgoraj navedena vprašanja. Da vam poskušam orisati, za kaj gre.

IPMN (intraductal papillary mucinous neoplasm) je benigna sprememba ob glavnem ali ob stranskih vodih trabušne slinavke. Bistveno tukaj je razločevanje med benigno in potencialno maligno spremembo. Na podlagi velikosti se ta razmejitev težko naredi, kar pomeni, da majhna sprememba ni nujno benigna in da je vsaka velika sprememba maligna. Najbolj natančno to opredeli endoskopski UZ, kje je ob sami preiskavi tudi možnost odvzema vzorca tekočine iz ciste. Od tam se opredeli vrednost nekaterih markerjev in encimov, tako da se lažje sklepa o naravi same ciste.

Konkretno glede vašega izvida težko karkoli povem, ker izvid, ki ga imate, pove meni popolnoma enako kot vam. Bistveno je, da se o izvidih pogovorite z abdominalnim kirurgom, saj je operativna odstranitev – kadar seveda ni indicirano opazovanje in redno ponavljanje preiskav – edina terapevtska možnost.

Pomembno je tudi, da se zavedate, da zaenkrat nimate potrditve, da bi šlo za maligno spremembo. Je pa dobro razčistiti, kaj se dogaja in to s kompetentnim strokovnjakom, ki je v vašem prieru bodisi gastroenterolog ali abdominalni kirurg.

Vse dobro vam želim in naj se situacija ugodno razplete.

Jana

 

vir: Weissman S, Thaker R, Zeffren N, Sarfaraz R, Dedousis J. Intraductal Papillary Mucinous Neoplasm of the Pancreas: Understanding the Basics and Beyond. Cureus. 2019 Jan 11.

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close