Ipilimumab (Yervoy)
dr.iva
Re: Ipilimumab (Yervoy)
28.01.13 21:51
Uspeh zdravljenja se plača mnogokrat z visko ceno težkih imunoloških stranskih učinkov, ki jih povzroča prekomerna aktivnost imunskega sistema.
Tega pri omelinem zdravljenju ni, če se odmerek naravnava po individualnem imunskem odzivu, kot sem ga opisovala. Je tudi boljša od interferona.
Naj prevedem na hitro o Ipilimumab-u iz farmacevtskega časopisa
//Pri hudih in življensko nevarnih stranskih učinkih Ipulimumab-a v prebavnem traktu (želodec, črevo), jetrah, na koži, živčnem sistemu in na drugih organih, se mora končati z zdravljenjem,v blagih primerih prekiniti.
V tretjem delu študije so bili najbolj pogosti neželjeni učinki: driska, kožni spuščaji, srbenje, utrujenost, slabost in bruhanje, zmanjšan apetit in bolečine v trebuhu. 10 do 15% bolnikov so dobili hude imunske stranske učinke stopnje 3 ali 4…. Imeli so 14 smrti povezanih z zdravilom, od tega je bila polovica asociirana z imunološkimi stranskimi učinki.//
lp
Ne; privič,zakaj bi se le odločala za sredstvo, kjer vem, da lahko povzroči življensko nevarne stranske učinke, – če imam na razpolago zdravila brez stranskih učinkov. In tu imam lastne izkušnje in kup tujih.
drugič pa ne bi hotela tako posploševati, da bi se primerjala s komerkoli. Ker nekdo, ki se še naprej blokira (zastruplja), lahko ima isto bolezen in isto zdravljenje, in ne bo ozdravil, drug pa bo.
Seveda so študije tudi do neke mere posploševanje, vendar če strokovnjaki poročajo, da je bilo 14 mrtvih in definirajo tudi vzrok smrti, potem je bolj težko verjeti, da bi bile takšne študije “frizirane”.
To sta že dva močna argumenta proti. Ne morem pa nekaj priporočati, kar ne bi sama za sebe tudi tako odločila. lp
Spoštovana Driva,
Sama sem dobila potrjeno, da imam hormonskoodvisnega raka dojke, bila sem že operirana, čez 3 tedne pa imam prvo kemoterapijo. Stara sem 53 let. Torej mi svetujete, da odklonim in se zdravim z belo omelo? Kje se naročim in koliko to stane? Imate mogoče narejeno statistiko, koliko se jih na ta način ozdravi in koliko jih umre?
Hvala in lp
Le kako ste prišli na idejo, da Vam jaz odsvetujem kemoterapijo.
Če so Vam svetovali kemoterapijo, potem je za to odločil konzilij, ki ima vse podatke o vaše bolezni, ki jih tu niste navedli. Morda v Vašem primeru ne gre za soliden tumor, ki bi bil že v celoti odstranjen (?), morda imate v diagnozi tudi pozitivne bezgavke ali že tudi metastaze…ne vem.
Način zdravljenja je odvisen od tolikih faktorjev, da je nemogoče odgovoriti na tako posplošeno vprašanje. In če ste prebrali moj zadnji odgovor, potem veste, da je posploševanje nevarna stvar; (posploševanje samo je lahko že vzrok za razvoj bolezni, ker se s tem blokiramo).. sorry, ampak to spada v celotno zdravljenje raka ;o)
V glavnem so se na konziliju odločili za zdravljenje s kemoterapijo. Jaz Vam je ne priporočam odkloniti, ker Vas ne poznam. Osebno bi jaz odklonila KT le, če bi naredila prej test, ki bi pokazal, da naredi pri meni KT več škode kot pomaga oz. da KT sploh ni potrebna (3/4 do 9/10 pacientk ne profitira od KT). Ker pri večini hormonsko odvisnemu raku se premalo kritično odloča dajanje kemoterapije. Poleg tega je tudi to, da pri enaki vrsti raka pacientke različno reagirajo na citostatike.
Jaz se blago spominjam, da je bila 2010 ena prvih zavarovalnic v Nemčiji (ne bom napisala imena), ki je financirala te teste; sedaj ne poznam aktualnega stanja o financiranju. Stroški za test so bili 400 evrov. Vendar takšne stvari je treba vedeti prej, ker oni rabijo sveže tumorsko tkivo, ki se jim lahko pošlje. Takrat je že delalo te teste kakih 10 laboratorijev v različnih klinikah (imam nekje tudi še naslove). V vsakem primeru, kakor tudi pri antiestrogenih in aromataznih inhibitorjih, bi se zdravila vsporedno z omelo. V recidivni preventivi se preide potem na močnejšo omelo.
Prehrano sem spremenila že pred mnogimi leti. Napake, ki sem jih spoznala pri mojem življenskem slogu in jih nisem mogla odpraviti, bi vzela bolj resno; predvsem se ne bi pustila več toliko izkoriščati, ker to ni zdravo. Ko zamudim zadnjo možnost preživetja, potem je Fine. In kdo ve, morda je predzadnja že za mano.
Sprašujete o ceni in dobavi zdravil bele omele. Na vse ne smem odgovoriti, da ne bi izpadlo na reklamo. Tudi cena je različna od odmerkov in od tega, kje se kupi (škatlica ± 50 evrov). Povprečno ca 100 evrov na mesec, kar je v primerjavi z interferonom (ker je bilo zgoraj govora o malignem melanomu) 10 x cenejše. Več o tem najdete na internetu pod „bela omela“. Zdravniško spremljanje /svetovanje stane seveda ekstra 😉
Tule več o študijah (v zgornjem levem kotu lahko kliknete za „english“)
http://wissenschaft.mistel-therapie.de/index.php5?page=52&lang=1
Lep pozdrav in vse dobro!