Iontoforeza
Pozdravljeni,
odločam se za preizkus iontoforeze (v zvezi s prekomernim potenjem dlani). Zanima me predvsem to, zakaj je “uradna” naprava tako zelo draga. Cene segajo od 500 do 600 evrov. Od česa je to odvisno? Glede na to, da se najde kar precej navodil za to, kako jo sestaviti sam, kjer stroški materialna znašajo nekje 20, 30 evrov. Seveda se mi takšen način ne zdi varen, vendar sem vseeno skeptična do tega, zakaj je pri uradni napravi takšna razlika med ceno materiala in končno ceno. Seveda se zavedam, da tista cena vključuje tudi delo, reklamo … Pa vendar je razlika vseeno pretirana. Ali obstaja kakšen standard v zdravstvu, ki uravnava/določa cene tovrstnih medicinskih pripomočkov?
Vnaprej hvala za odgovor/nasvet.
Pozdrav!
zanimivo vprašanje, ki pa z dermatologom nima dosti opraviti, pa vendar: če sami naredite eno stvar, potem ne bo imela garancije, potem ne bo izgledala lepo in predvsem ne bo imela garancije, da deluje tako kot bi želele, najbolj pa bo vprašanje varnosti. Torej ne da bi zagovarjal proizvajalca, pa vendar za tem stoji kar nekaj stvari, če ne nazadnje tudi trgovec, marketing….
Morda še moj “piskerček”- včasih mi je diagnoza jasna po eni minuti pregleda, pa vendar za tem stoji kar nekaj knjig in izkušenj. Morda ni najboljša primerjava , pa vendar.
Lp
Pozdravljeni,
hvala za vaš odgovor. Ker se zadeva uporablja predvsem pri dermatoloških težavah, se mi je zdelo primerno, da vprašanje zastavim tu. Razumem prednosti originalne naprave, razumem tudi, da je cena višja od tiste, ki jo izdelaš doma. Zanimalo me je bolj to, zakaj toliko višja. Glede na to, da gre za priznan medicinski pripomoček, sem pomislila, da morda obstaja uredba v zdravstvu, ki okvirno določa ceno. Tako bi mi bilo tudi bolj jasno, kaj vse je všteto v tej razliki in od česa so odvisni morebitni dvigi oz. spusti cen.
Mimogrede … Ali obstaja tudi možnost tovrstne terapije pri dermatologu? Torej da prideš na nekaj seans in tam pod strokovnim nadzorom izvajaš terapijo. Da vidiš, če je sploh učinkovita, preden se odločiš za nakup naprave.
Hvala in lep pozdrav.
POzdrav!
Aparat , ki je lahko nevaren je lahko narejen tudi doma. Varnostni ukrepi so pomembni, gre za delo z občutljivimi organi. Cena in trženje nista moji področji.
Večlinoma imajo podobne aparate v zdraviliščih, kjer se bolj ukvarjajo s tem, za druge dermatologe nimam podatkov, da bi imeli te aparate.
Lp
Hvala za odgovor. Škoda sicer, da zdravstvo ne nadzoruje podrobneje cen tovrstnih pripomočkov. Glede na to, da se v tujini, kjer so recimo plače občutno višje od naših, dobi napravo za dobrih 100 evrov, zadeva očitno nekje smrdi, pa tudi sama nisem ekonomist ali kaj podobnega, da bi lahko to razbrala. Na zdravju ljudi je pač priročno služiti.
Sicer pa – da se vrnem k svoji prvotni težavi. Zanima me, kakšni so kaj uspehi pri zdravljenju z iontoforezo. Ste morda imeli paciente, ki so na ta način uspešno odpravili oz. zajezili hiperhidrozo? Torej … Približno v koliko primerih (procentualno) naj bi pomagala in na kakšen način opdravi potenje?
In še nekaj. Morda veste, če je kje pri nas mogoče dobiti Drysol?
Lep pozdrav.
Pozdrav!
še enkrat – cene niso moje področje, sicer pa je danes možno kupiti vse preko interneta.
Izkušenj je malo, vsaj mojih, iontoforeza zahteva ponovitve, včasih kot vzdrževanje samo občasno, nekajkrat na teden, včasih na daljše obdobje, kot vam je jasno ne gre za trajno ozdravljenje.
Tudi uspeh pri vseh ni enak, tako da priporočam poskusiti eno seanso in se potem odločati za nakup.
Draysol po mojem vedenju pri nas ni možno kupiti.
Lp
Ponovno hvala za odgovor. Pri meni je zadeva sicer takšna, da se vse skupaj pojavlja v intervalih. Lahko sem več mesecev v redu, ne mislim na težavo – in potem tudi samega potenja ni, normalno lahko funkcioniram. Potem se nenadoma pojavi neka napetost, pričakovanje, da se bo spet zgodilo. Tako začnem vse bolj opazovati roke, znajdem se v krču, nemogoče je preusmeriti misli. In (močno) potenje se spet pojavi. Tako da se mi zdi, da je situacija nekako specifična. Sam strah pred potenjem povzroča potenje. Če se hočem sprostiti, se morajo roke nehati potiti. In če hočem, da se nehajo potiti, se moram sprostiti, preusmeriti misli. Upam, da razumete paradoks. Takšna “krožna definicija” je vse skupaj. Se na tem področju dermatologija kakorkoli povezuje s psihiatrijo/psihologijo v smeri iskanja rešitve? Mislim, da se ta povezanost večkrat zanemarja, vendar gotovo obstaja. Nekako so vzroki in posledice prepleteni. Interdisciplinarsnost na tem mestu ne bi bila odveč. Vem, da lahko težava za zunanjega opazovalca izgleda zelo banalna. Vendar povzroča toliko stisk, zapiranja pred svetom, celo nezmožnosti funkcioniranja “s sabo”, da je težko opisati. Verjetno vam v tistih nekaj minutah pri vas pacient težko oriše celotno situacijo, kaj vse doživlja, marsikaj poskušamo tudi skriti, ker je to stanje pogosto povezano z občutki sramu, dostikrat tudi pred zdravnikom. Verjetno je povezano tudi z mnogimi negativnimi izkušnjami, ko smo bili na hitro odpravljeni, ko smo iskali pomoč, za kar je bilo potrebno zbrati mnogo poguma. Ne vem, situacija ni enostavna, predvsem psihično. Škoda, da je na tem področju v Sloveniji precej malo dostopnih možnosti.
Upam, da nisem bila predolga. In da je v mojem sporočilu kakšna smiselna tema, s katero se je vredno ukvarjati. Ali jo vsaj posredovati komu, ki je bolj odgovoren za ta področja.
Tudi sama imam hiperhidrozo in se že nekaj let zdravim z botulinom. Sedaj se tudi jaz na predlog zdravnika odločam o zdravljenju z iontoforezo, vendar je cena naprave res visoka.Stroške si moraš kriti sam. Čudi me le to, da za zdravljenje z botulinom dobiš napotnico-tudi to je precej drago in še ponavljat moraš, stroški naprave za zdravljenje z iontoforezo pa se ne krijejeo iz zdravstvenega zavarovanja. Ali pa se motim-je mogoče napravo dobiti na račun zdravstvenega zavarovanja? Ker sem tudi sama v dilemi ali bi mi zdravljenje sploh pomagalo, me zanima kje bi bilo to moč predhdno preizkusiti, oz. če ima kdo konkretne izkušnje.
Hvala in lep pozdrav.
Odgovor termovki!
Res je, da je po svetu v dermatoloških centrih tim strokovnjakov sestavljen tudi iz psihologov in psihiatrov, česar pri nas ni. Pa še marsičesa drugega ne. Dermatologi komaj sledimo navalu ljudi, pregledom, določena stanja ali bolezni zato ostajajo neobdelana, tako kot je npr tudi problem prekomernega potenja.
Lp
Imela bi še nekaj vprašanj za vas, dr. Kralj (poleg tistega, ki sem ga zastavila uporabnici lejš). In sicer v zvezi s simpatektomija kot načinom zdravljenja prekomernega potenja. Bom kar po točkah:
1.) Na katerem delu rok vse se potenje prekine? Sama imam namreč težave tudi od nohta navzgor (zunanja stran prstov) in ob strani prstov, dlani. Bi bil poseg učinkovit tudi za te predele (se pravi, da bi se potenje ustavilo)?
2.) Pri kolikšnem odstotku pacientov se pojavi nadomestno potenje (v obliki, ki je bolj moteča od osnovnega)? Obstajajo morda kakšni dejavniki, na podlagi katerih je mogoče z večjo verjetnostjo pričakovati pojav (hudega) nadomestnega potenja? Npr. previsoka telesna teža ali kakšne druge težave. Je večja verjetnost, da se pojavi nadomestno potenje, če se prekine potenje pazduh ali dlani? Verjetno je nevarnost največja, če se pacient odloči za oboje?
3.) Obstaja možnost, da se osnovno potenje čez čas vrne? So znani takšni primeri? Se lahko pri takšnih primerih še karkoli stori?
Za vse odgovore se vam vnaprej zahvaljujem. Res bi mi prišle zelo prav informacije (vsaj tiste, ki jih morda imate, čeprav se zavedam, da sami ne izvajate omenjene operacije, se pa verjetno srečujete z bolniki, ki imajo omenjene težave in ki so se morda odločili za operacijo) …
Lep pozdrav.
Pozdrav!
Odločitev za operacijo je tako vaša kot tudi objektivno stanje.
Res je ,da mi ne deleamo teh opracij, res je da jih je narejenih relativno malo, zato vam sigurno v nekih procentih ne morem povedati koliko in kakšni so uspehi, zapleti….. So pa relativno redki, sam poznam le nekaj primerov , da so imeli prekomerno potenje na drugih predelih, da so imeli probleme zaradi nepotenja, ne poznam pa nikogar, ki bi se mu potenje kljub posegu povrnilo.
Mislim, da je pravi naslov o takih podatkih torakalni kirurg, ki tudi spremlja te bolnike.
Lp
Hvala za odgovor. Sem se obrnila tudi na torakalnega kirurga na tem forumu, vendar je precej nedejaven.
Še dve vprašanji:
1.) Skoraj popolnoma odločena sem, da si omislim iontoforezo. Na kaj moram paziti pri nakupu? Kaj je pomembo, ko primerjam dve iontoforezi, ki sta na tržišču, med sabo? Ne spoznam se na tehnične podrobnosti tovrstnih zadev. Ne bi se rada prenaglila z nakupom in spregledala česa bistvenega …
2.) Malo čudno vprašanje, pa vendar. Kaj mislite o savnanju pri problemih s prekomernim potenjem? Je lahko koristno, morda celo poslabša situacijo? Ali nima bistvenega vpliva?
Pozdrav!
Na prvo vprašanje bom težko odgovoril, ker se s temi aparati ne ukvarjam, svetujem obisk centra kjer opravljajo te storitve, tam vam bodo svetovali tip aparata in podobno.
Kar se tiče savne, običajno ugodno deluje na te probleme, sej odpira in čisti poti znojenja.
Lp
Pozdravljeni!
Javljam se vsem, ki sprašujete o iontoforezi, da povem moje izkušnje.
Tudi sama sem imela velike težave s prekomernim potenjem rok (dlani) in nog in vem, kako zelo zoprna zadeva je to. Sedaj že 2 leti uporabljam aparat Idromed, cena je bila okrog 550 €, vendar DELUJE! Sama sem bila ravno tako skeptična, pa sem kljub temu preizkusila, ker mi pač nič druga ni pomagalo. Terapije si izvajam sama doma, približno na 5-6 dni, trajajo 15 min. Potenje sem – lahko rečem – popolnoma odpravila. Vmes sem poizkusila, ali bi lahko bila brez, vendar so se mi ponovno začele potiti roke in noge.
Torej aparat deluje (vsaj pri meni)!
Lep pozdrav!
Živijo!
Prvič vidim kakšne objave sploh na to temo, tako da sem zelo vesela, da nisem edina, ker namreč nikogar ne poznam, ki bil imel težave s prekomernim potenjem, sploh na dlaneh in podplatih. Tako, da me zanima, kaj več o tem aparatu, ki ga omenjate. Očitno odpravi potenje, oziroma neko posledico, ki se pojavi v obliki potenja, ne odpravlja pa vzroka, kar je v bistvu meni v interes. Niti nikjer ni omenjenih stranskih učinkov tega aparata in kakšni so (če so).
Za boljšo komunikacijo bi prosila, če mi poveste vaš e-mail. Moj je [email protected]
Najlepša hvala in lep dan še naprej!
Zdravo maja021,
tudi sam imam težave s potenjem dlani in nog, ki mi skorajda uničujejo življenje saj mi kapljice dobesedno polzijo po dlaneh – tudi ko pišem tale sestavek 🙂 Prijatelji so do sedaj že navajeni, problem je predvsem v poslovnem svetu (potenje dlani) in kontaktu s strankami, dokumenti itd. Ker sem probal že praktično vse, bi rad slišal več o tvoji izkušnji z aparatom Idromed.
Če vam ni odveč, bi se lahko slišala preko maila: [email protected]
Hvala tudi za vse morebitne druge komentarje na omenjeno temo!