Inzulin in večerja
Spoštovani,
pred časom so mi diagnosticirali SB tipa 2 (imela sem GD v nosečnosti). Ker si želimo povečati družino, sem dobila inzulin in sicer trikrat pred obrokom 10e Novorapid in večrni 48e insulatard.
Spremenila sem tudi življenski slog, sem dosledna priprehrani, vključena v televodbo….. Izgubila sem 7kg, rada bi jih še več pred zanositvijo. Krvni sladkor imam urejen, opažam da bom lahko predvsem ob kosilu in večerji zmanjšala enote insulina, saj mi pogosto pade vrednost na 4.
Zdravnica je pohvalila moj napredek, me je pa opozorila, da je hujšati težko ob inzulinu. Sprašujem, če je sladkor čez dan OK, ali lahko ob izpustitvi večerje izpustim za ta obrok inzulin? Zaradi potovanja sem to prakticirala dva dni in je zjutraj sladkor normalen 5,1. Ali je bolje, da vseeno pojem nekaj malega in zmanjšam enote inzulina?
Upam, da sem razumljivo napisala. Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Iza
Pozdravljeni,
pri sladkorni bolezni tipa 2 pred nosečnostjo moramo imeti urejen krvni slakor. To lahko dosežemo z inzulinom, lahko pa tudi z metforminom, katerega nato z zanositvijo menjamo z inzulinom. Morda bi tudi vam določen obrok lahko pokrili z metforminom. Sicer tudi ni najbolje, da tik pred zanositvijo izraziteje hujšate, prav pa je, da se držite sladkorne diete oz. zdrave prehrane in ste telesno dejavni. Svetujem, da se s svojo zdravnico domenita, če obstaja možnost, da ste nekaj časa na metforminu, poiskusite shujšati in se nato, ko se teža ustali posvetite zanositvi.
Lep pozdrav
Karmen Janša
Forum je zaprt za komentiranje.