Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? invalidski dodatek

invalidski dodatek

ALI PRIPADA INVALIDSKI DODATEK PO ODSTRANITVI DOJKE IN VSEH BEZGAVK.

Meni so ga priznali po odstranitvi obeh dojk in priznani 2. stopnji invalidnosti. Vprašaj osebno zdravnico, ona bo bolj vedela.
Lep pozdrav in srečno,
darja

Za pridobitev pravice do denarnega nadomestila za telesno okvaro mora biti priznana najmanj 6. stopnja TO (telesna okvara) oz. 50% TO. Za ocenjevanje stopnje TO izvedenski organi ZPIZ uporabljajo še vedno veljavni Seznam telesnih okvar iz leta 1983 z dopolnitvami iz leta 1989. V omenjenem Seznamu je radikalna operacija zaradi malignoma dojke zajeta v poglavju X. Urogenitalni organi, B Genitalni organi, točka 13 Amputacija dojke in je ovrednotena lahko a) 30% ali c) 40% TO. Od leta 1999 pa se po sklepu predsednikov invalidskih komisij upošteva tudi TO zaradi funkcionalne motnje ramenskega sklepa zajeta v poglavju VI. Zgornje okončine B Funkcionalne motnje, točka 8 30 ali 40% TO. V primeru, če sta priznani dve ali več TO se skupen odstotek TO določi tako, da se najvišji odstotek TO poveča po 20% za vsako nadaljnjo TO, ki znaša 50% ali več, oziroma po 10% za vsako nadaljnjo TO, ki znaša 30 ali 40%. V konkretnem primeru pomeni torej, da operiranka lahko doseže 40% (30% + 10%) oz. 50% (40% + 10%) TO. V drugem primeru je operiranka upravičena do denarnega nadomestila, saj doseže 50% TO, v prvem pa ne. V primeru amputacije obeh dojk, pa se omenjena skupna višina TO poveča za 10%.
Kateri kriterij ocene TO uporabljajo komisije ZPIZ mi ni znano, bi bilo pa zanimivo zvedeti, zato pozivam operiranke, ki imajo priznano TO, da to sporočijo, saj nas je vsak dan več, ki nas to zanima.

Pozdravljeni!
Priznano imam 70% telesno okvaro, zaradi odstranjene dojke, maternice in jajčnikov. Dojka je v tej vsoti pomenila 30% okvaro, maternica in jajčniki pa 60%. Vsota se obračuna tako, da je to skupaj 70% okvara.

Znanke z odstranjeno dojko in bezgavkami ne dobivajo nadomestila, ker odstranjene bezgavke niso procentualno ovrednotene. Kljub vsemu, pa bolnice z velikimi težavami ramenskega obroča, zaradi odstranitve bezgavk in dojke, lahko pridobijo 50% telesno okvaro. Vendar je to zelo težko speljati skozi naše komisije, okvarjen oziroma prizadet mora biti ramenski obroč, da lahko bolnica uspe. Torej odstranitev bezgavk in dojke, večinoma ne prinese ničesar, saj ju tretirajo kot 40% okvaro.

Glede tistega, o invalidnosti druge stopnje pa je čisto druga zadeva. To pa pomeni 4 urno upokojitev ali prekvalifikacijo in je vezano na delazmožnost bolnika. Ne določa se glede na stopnjo telesne okvare.

Napisati moram, da nisem strokovnjakinja na tem podrčju. Vendar sem v mesecih borbe za priznavanje tistega kar mi po zakonu pripada, prišla do teh ugotovitev.

Srečno Majda

Torej, povem za sebe: amputacija obeh dojk, 60% TO, priznan dodatek tam okoli 9.000 sit mesečno.

Ob tem bi rada le dodala, da sem slišala, da kar nekaj žensk pridobi invalidski dodatek oz. jim odobrijo polovični delovni čas, torej le 4 ure.
O podrobnostih ne vem dosti.

Očitno so kriteriji kot so jih opisali predhodniki. Na odločitev komisije pa vpliva prav gotovo še kakšen faktor….

LP
Natali

Tončka, odgovor je NE.
Po enem letu od operacije…poln delovni čas.
Sama sem imela recidiv, to je ponovitev, tedaj so mi odobrili 6 urni delovni čas.
Zdaj sem le še na pol Živa – bolj zaradi imena, pa sem v bolniški.
Če pa bi imela psihične težave, ne vem kako to obravnavajo. Sama sem ugotovila, da toliko trčena, da bi bila premaknjena, pa tudi nisem,…
Živa

Drage kolegice,

lepo se zahvaljujem za vaše odgovore v zvezi z invalidskim dodatkom. Prihranjeno mi je bilo dolgotrajno spraševanje po pristojnih službah. Moja zdravnica mi pa ni znala tako lepo razložiti kot ti Mili. Sedaj razumem sistem.
Ramo imam kar gibljivo, vendar tudi bolečo. Zjutraj me boli in ob vremenskih spremembah, ki so pa stalne, tako je tudi bolečina kar stalna.

Hvala!!!

Lepe dneve vam želim

Tona

Sem upokojena za 4 ure zaradi depresivnih motenj in tudi zato imam drugo delovno mesto – manj zahtevno.Vendar imam težave z ramenskim obročem – rameni in sem bila pred kratkim operirana na desni rami (kalcinacija,otesnjen živec) ravno tako imam težave tudi z levo roko in komolci .Delo imam dokaj fizično obremenjeno – v kuhinji.Zanima me ali imam pravico do dodatka invalednine? Poleg tega imam v križu tudi hernijo in utesnitev živca v spinalnem kanalu ,kar mi zaenkrat nebi delali posegov in težave premagujem z telovadbo ,fizioterapijo in protibolecinskimi tabletami,injekcije.

Bozenka, za invalidnino moraš najprej na invalidsko komisijo. Na to pa te lahko napoti tvoja osebna zdravnica. Pogovori se z njo, kakšne so možnosti.

Lp, kristina

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

ALI MI PRIPADA INVALIDSKI DODATEK PO ODSTRANITVI MATERNICE IN JAJČNIKOV TER DVANAJST BEZGAVK.

ROZIKA

SEM UPOKOJENKA IN IMAM RAK DOJKE.V PRVEM POSEGU SO MI ODSTRANILI DOJKO IN
DEVET BEZGAVK.PO PETIH LETIH SE JE NA ISTEM MESTU POJAVILO RAKASTO TKIVO
IN NAREJEN JE BIL RECEDIV TOREJ PONOVNO SO MI ODSTRANILI RAKAVO TKIVO.PO
PRVI OPERACIJI SO MI PRIZNALI 30 PROCENTNO INVALIDNINO,ZANIMA ME ALI BI MI
MORALI PO DRUGEM POSEGU POVEČATI INVALIDNOST IN ZANIMA ME KAKŠEN JE
POSTOPEK ZA PRIDOBITEV 50 PROCENTNE INVALIDNOSTI ZARADI TO.-NAMREČ
ZELO ME BOLI RAMA OZ.PREDEL OKOLI RAME ČESAR DOKTORJI ŠE NISO OBRAVNAVALI.
PROSIM ČE MI LAHKO KDO POVE KAKO IZKORISTIT DRUGI POSEG IN BOLEČINE V RAMI
DO 50 PROCENTNE INVALIDNINE OZ. DO INVALITSKEGA DODATKA.ZA ODGOVOR SE ZAHVALJUJEM.

ROZIKA

SEM UPOKOJENKA IN IMAM RAK DOJKE.V PRVEM POSEGU SO MI ODSTRANILI DOJKO IN
DEVET BEZGAVK.PO PETIH LETIH SE JE NA ISTEM MESTU POJAVILO RAKASTO TKIVO
IN NAREJEN JE BIL RECEDIV TOREJ PONOVNO SO MI ODSTRANILI RAKAVO TKIVO.PO
PRVI OPERACIJI SO MI PRIZNALI 30 PROCENTNO INVALIDNINO,ZANIMA ME ALI BI MI
MORALI PO DRUGEM POSEGU POVEČATI INVALIDNOST IN ZANIMA ME KAKŠEN JE
POSTOPEK ZA PRIDOBITEV 50 PROCENTNE INVALIDNOSTI ZARADI TO.-NAMREČ
ZELO ME BOLI RAMA OZ.PREDEL OKOLI RAME ČESAR DOKTORJI ŠE NISO OBRAVNAVALI.
PROSIM ČE MI LAHKO KDO POVE KAKO IZKORISTIT DRUGI POSEG IN BOLEČINE V RAMI
DO 50 PROCENTNE INVALIDNINE OZ. DO INVALITSKEGA DODATKA.ZA ODGOVOR SE ZAHVALJUJEM

Rozika, na tem ZPIZ-ovem spletnem naslovu imate obrazce- ustreznega izpolnite in ga skupaj z izvidi(le-ti naj bodo (kopije) na vsaki strani potrjeni s strani osebnega zdravnika) oddajte na območno enoto . Nato vas bo komisija poklicala na zdravniški pregled, kjer vam bodo določili stopnjo TO.

http://www.zpiz.si/wps/wcm/connect/ZPIZ+INTERNET/ZPIZ/PrvaStran/UveljavljanjePravic/ObrazciVlog/

LP Bija

Pozdravljeni!
Marca letos so mi odstranili obe dojki,bezkavke so bile b.p.
11.11.2012 se mi je bolniška zaključila,vendar mi delodajalec ni podaljšal pogodbe.Se pravi da bom na zavodu.Zanima me,kako priti do stopnje invalidnosti in če mi pripada invalidska,stara sem 51let,delovne dobe pa imam13 let.
Hvala in lep pozdrav.

Zbolela sem za malignim karcinomom dojke.
Imela sem delno odstranitev dojke, obsevanje, prejemam zdravila, ki so ustavila delovanje jajčnikov (nisem bila še v menopavzi in sem mlajša od 45 let), trenutno sem še na bolniški.

Zanima me kdaj je primerno sprožiti postopek za uveljavljanje pravice do invalidnine.
Ali je potrebno počakati do konca bolniške ali se lahko ugotavlja invalidnost že zdaj?

lp, Brina

Brina, nedavno sem prejela odločbo. Na ZPIZu oddaš izpolnjen obrazec z dokazili, čakala sem tri mesece na odločbo, priznali so mi 5.stopnjo telesne okvare. Odstranjena dojka, bezgavke + nolvadex in zoladex. So mi pa odobrili izplačilo še za šest mesecev nazaj od datuma, ko sem oddala vlogo. Pravica nastane, ko pač pride do telesne okvare in po moje nima veze z bolniško. Pri meni od začetka prejemanja zoladexa, ker pač še sama odstranitev dojke ni dovolj za 60% okvaro. Niso me pa nič klicali na komisijo.
Tako da kar vloži obrazec, če ti pripada invalidnina, ti mlini meljejo zelo počasi. 🙂
Vse dobro za naprej in pogumno naprej.

Hvala za odgovor!

Lp, Brina

Pozdravljeni Brina,JazB,
enako delna odstranitev dojke+varovalno+4bezgavke-negativne.Zaradi zoladexa in nolvadexa,predčasno umetno povzročena mena(38),priznana 3kat.invalidnosti z 4urnim delavnikom.Stem,da me je predlagala onkologinja v Ljubljani,ko sem imela obsevanje,za inval.komisijo.Na bolniškem sem bila 2leti,na komisijo bila povabljena dvakrat,prvič še ni bilo zaključeno zdravljenje,drugič pa so mi priznali inval.stem,da še zdravljenje ni končano,ker so mi zoladex po dveh letih še podaljšali na tri leta.Na odločbo sem čakala kar dolgo,mislim,da približno3-4mesece in komisija mi je bolniško podaljšala dokler nisem dobila odločbe.
Veliko sreče vama želim nadaljnem in pozitivni izid zdravljenja,
lep pozdrav!

Rakica3 če sem prav razumela, si ti zaposlena za štiri ure, štiri ure pa upokojena?
No, jaz komisije še nisem videla, so vedno samo papirji potovali. In so mi kar na podlagi tega podaljšali bolniško. Zdaj sem štiri ure na bolniški, štiri ure delam, od oktobra. Operacija lansko leto konec maja.
Rakica, vidim da si približno istih let, s podobno usodo in približno enakim zdravljenjem, tudi v mariboru, sva se verjetno že kje videli. Če hočeš si lahko izmenjava kakšno izkušnjo, če želiš seveda. Ker vem da smo bolniki različni, eni radi govorimo o tem, drugi zopet ne. Če ti je, lahko kako besedo rečeva na privat. Pozdravček in vse dobro.

New Report

Close