Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija invalidska upokojitev (javni uslužbenec)

invalidska upokojitev (javni uslužbenec)

Pozdravljeni.

Najprej se vam zahvaljujem za vso pomoč, ki nam jo nudite. Pregledala sem že vaše odgovore drugim, pa kljub temu ostaja nekaj dvomov, saj ima vsak primer svoje značilnosti.

V bolniškem staležu sem zaradi raka od jeseni 2018. Zdravljenje nadaljujem še s hormonsko terapijo, imam pa kar precej posledic zaradi zelo zahtevnega zdravljenja, nekatere težave pa so povezane tudi s hormonskim zdravljenjem. IK me je uvrstila v III. kategorijo in sicer premestitev na drugo delovno mesto z omejitvami, 8 urni delavnik. Ponudili so mi delno inv. upokojitev (4 ure dela, 4 ure upokojitev), vendar sem vztrajala pri polni zaposlitvi z nekaterimi omejitvami zaradi zahtevnosti delovnega mesta.
Zaposlena sem v javnem zavodu (več kot 50 zaposlenih), sem torej javna uslužbenka, z univerzitetno izobrazbo. Pri istem delodajalcu sem zaposlena cca 20 let za nedoločen čas (strokovna sodelavka). Glede na to, da se sedaj vračam kot invalid, iz več razlogov (pretekli dogodki, vendar nesposobnost in kakršnikoli krivdni razlogi na moji strani odpadejo) realno pričakujem, da bo delodajalec skušal izkoristiti vsako zakonsko luknjo, da se me odkriža. Na kako razumevanje, empatijo, pomoč in podobno ne računam. V zvezi s tem imam nekaj vprašanj oz. dilem, za katera vas prosim za odgovor oz. potrditev; enako za kakšen nasvet, kako ravnati. Rada bi se namreč pripravila in zavarovala kolikor je pač mogoče.

1. Kot razumem, me v času pred dokončno ali pravnomočno odločbo ZPIZ noben zakon v celoti ne ščiti pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, kljub temu, da sem še vedno v bolniškem staležu; ta zaščita je torej zgolj teoretična. Prebrala sem nekaj sodb,v katerih je ugotovljeno, da delodajalec to lahko naredi brez pravnih posledic oz. je zakon na njegovi strani. Predvidevam, da pri meni pride v poštev zgolj odpoved iz poslovnih razlogov. Moje delo je vezano na določen zakon, ki je še vedno veljaven, samo delo na tem projektu pa še vedno potrebno in se bo nadaljevalo še nekaj časa. Pravega poslovnega razloga torej ne bi smelo biti.
2. Po Zakonu o javnih uslužbencih naj bi moj plačni razred kljub premestitvi na drugo delovno mesto ostal enak, kot je bil dosežen z dosedanjimi napredovanji. Ali to velja kljub določeni invalidski kategoriji oz. ali v tem primeru velja kak drug zakon? V tem primeru bi plača ostala enaka. V odločbi piše tudi, da bo o višini oz. pravici do nadomestila odločeno s posebno odločbo. Žal mi ni jasno, o kakšni pravici do nadomestila je tukaj govora, glede na to, da bom še naprej polno zaposlena. Se ta nanaša na morebitno razliko v plači prej in potem?
3. Čez dve leti me je IK naročila na kontrolo. Predvidevam, da zato, ker sem vztrajala pri polni zaposlitvi, ki se lahko izkaže za prezahtevno glede na moje zdravstveno stanje (ob potrjeni diagnozi sem imela 45 let, vendar so se že pred dopolnjenim 45. letom začele preiskave, ki so po 7 mesecih dale končno diagnozo). Če se torej to zgodi oz. se mi stanje poslabša in me uvrstijo v kako drugo kategorijo oz. delno inv. upokojijo, mi pripadajo nekatere druge pravice vezane na novo kategorijo, stare pa prenehajo. Ali se v tem primeru spet lahko spremeni plačni razred in za koliko? Oz. če je bil že ob premestitvi na drugo delovno mesto znižan, ali to pomeni, da odpade pravica do kritja razlike v (preostali polovici) plači? Če to seveda sploh obstaja. To konkretno namreč pomeni, da se ob že tako nizki delni invalidski pokojnini/nadomestilu, izplačuje še konkretno znižana preostala polovica plače.
4. Vem, da se lahko kategorija po kontrolnem pregledu čez 2 leti tudi odpravi. Sicer sem mnenja, da se glede na mojo diagnozo to ne bi smelo zgoditi, a žal ni izključeno. V tem primeru me delodajalec ni več dolžan zaposliti in si z gotovostjo upam trditi, da me v nobenem primeru tudi ne bo. Se je na tako spremenjeno odločbo še možno pritožiti? Na trenutno izdano odločbo se sicer ne bom pritožila, me pa zanima, kaj storiti v primeru, če pride do revizije in odločbo tam spremenijo. Predvidevam, da na revizijsko odločbo pritožba ni mogoča? Občasno imam žal občutek, da delam napako, in bi se morala odločit za delno inv. upokojitev. Časa za pritožbo na odločbo imam še 3 dni.
5. Kaj storiti v primeru, če delodajalec ob povratku odpove staro pogodbo, nove, ki bi bila v skladu z odločbo IK, pa namerno ne ponudi in računa, da boš zato sam podal odpoved? Ker namreč to »možnost« imaš. Je to še ena siva cona, ko ni zaščiten šibkejši, temveč je pisana na kožo delodajalcu, ki bi se te kot invalida rad znebil?

Če imate mogoče še kak nasvet zame, se vam zahvaljujem, enako za odgovore na zgornja vprašanja.
Lep pozdrav.

Spoštovani,

kakor razumem vaš dopis, ste javna uslužbenka pri kateri je ugotovljena invalidnost III. kategorije s pravico do premestitve na drugo delovno mesto in s pravico do nadomestila za invalidnost.

Odgovor na zastavljena vprašanja je podan tako v ZJU , ZSPJS in ZPIZ-2.

Delodajalec bo odločbo ZPIZ izvršil v okviru premestitve na drugo ustrezno delovno mesto, pri tem bo v postopku uporabil 149. člen ZJU. Premestitev se izvede z ali brez soglasja delavca in je tako predviden tudi različen postopek in izdani akti ( oblastveni akt o premestitvi-sklep, ali aneks k pogodbi o zaposlitvi v primeru soglasja). ZJU ne pozna oziroma se za javne uslužbence ne uporablja določba ZDR-1 , ki ureja odpoved PZ s ponudbo nove PZ ( 147. člen ZJU), zato do opisane situacije kot je navedena proti koncu dopisa sploh ne more priti.

Navedba, da je zaščita delavca v primeru bolezni in invalidnosti zgolj teoretična ne drži. Zaščita ni absolutna kar pomeni da mora delodajalec upoštevati vrsto določb, ki ščitijo tako tiste delavce, ki so začasno nesposobni za delo kakor tudi delovne invalide, istočasno pa v zelo omejenih primerih lahko ostane delavec tudi brez delovnega razmerja vendar ima v takem primeru druge pravice iz naslova socialne varnosti.
Plača na novem delovnem mestu v primeru razporeditve se določa v skladu z ZSPJS.

V odločbi ZPIZ je navedeno, da imate pravico do nadomestila za invalidnost in da bo o tem odločeno s posebno odločbo. Gre za posebno pravico določeno v skladu z ZPIZ-2, ki pomeni pravico do denarnega nadomestila, ki je povezana s kategorijo invalidnosti in delovno pravnim statusom delovnega invalida. Ko se boste zaposlili na drugem delovnem mestu, ki je ustrezno vaši invalidnosti ( pa tudi v drugih primerih- 85.člen ZPIZ-2), vam bo zavod izdal odločbo o nadomestilu za invalidnost. Glede na posredovane podatke bo vašo nadomestilo za invalidnost verjetno znašalo 35% invalidske pokojnine, ki bi vam pripadala ob nastanku invalidnosti.
Kontrolni pregled je zakonska obveza glede na vašo starost in ne posledica tega, da ste vztrajali pri polni zaposlitvi. Tudi odločitev o polni zaposlitvi ni posledica vašega vztrajanja temveč vašega spremenjenega zdravstvenega stanja, ki očitno omogoča zaposlitev s polnim delovnim časom ob določenih stvarnih razbremenitvah.

V kolikor pride do sprememb v stanju invalidnosti se lahko tudi spremenijo že priznane pravice vendar le vnaprej. V kolikor so potrebne časovne razbremenitve vam bo priznana pravica do dela v krajšem delovnem času od polnega in pravica do delnega nadomestila ( kar vi imenujete delna inv. upokojitev, ki pa to po svoji naravi ni, saj gre le za pravico do denarnega nadomestila in ne za kakšno delno invalidsko upokojitev in s tem povezano inv. pokojnino). Za delo pa to pomeni, da lahko opravljate svoje delo ( isto) v skrajšanem delovnem času.

Na vsako odločitev delodajalca, ki posega v neko pravico delavca se je mogoče pritožiti, enako velja za odločitve organov SPIZ-a.

Upam, da sem s tem odgovorom pomagal in vas lepo pozdravljam.
Jaka Cepec

V V tor., 1. dec. 2020 ob 16:48 je oseba Jaka Cepec napisala:

Objava čaka odobritev

New Report

Close