invalidska upokojitev
zdravo!
Mene zanima invalidska upokojitev,imam namreč več bolezni;epilepsijo že od petega leta starosti pa vse do dvajsetega leta sem imel občasno tudi do 10 napadov na dan.Potem pa pet let sem bil brez napadov zadnje dve lete pa so se spet ponovili; obrabljeno hrbtenico v pljučnem in vratnem delu ;lordozo,spondilozo,hondrozo,spondilatrozo in skoliozo;zlom kirurškega vratu levega homeriusa zakrpano z ploščico in vijaki,zlom levega radiusa zakrpano z ploščicam in vijaki, potem artritis, psihozo sem prebolel,cerebralne paroksizme so mi ugotovili na zadnjem slikanju; odstop mrežnice zakrpano z plombo,poškodovane tetive na mezincu in ker ni operacija uspela sploh ne morem stegniti prsta.Prosim če mi odgovorite katera kategorija invalidnosti bi mi pripadala. Najlepša hvala za odgovor.
Lep pozdrav!
Imam ene par vprašanj za vas. Moj oči je bil letos maja star 57 let do tega dne ima približno 37 let in 7 mesecev delavne dobe-do starostne upokojitve mu manjka približno 2 leti in pol. Ampak ker je prejšno leto maja zbolel za rakom pri glasilkah je od takrat je na bolniški. Prejšni mesec je osebni zdravnik prejel od komisije odgovor da se bolniška zaključi in so predlagal invalidsko upokojitev. Osebni zdravnik jim je odgovoril in predlagal da se da 100 % invalidska. Aja moj oči je delovodja na gradbiščih. Ampak ker so trenutno slabi časi se v njegovem podjetju pojavlajo finančne težave oziroma že par mesece imajo težave z rednim izplačevanjem plač–verjetno podjetje ne bo preživelo.
1. Zanima pa me sledeče—če odobrijo invalidsko upokojitev 100 %—-oz. da je upokojen–kakša naj bi potem bila penzija??
2. Ali bi mu kljub trenutnim razmeram v gospodarstu (in razmeram v podjetju kjer je zaposlen) in njegovim letom odobrili 4 urni delavni čas—oziroma ali to komisija upošteva pri svoji odločitvi???
3. Kaj bi pomenilo če bi on odklonil invalidsko upokojitev (obe možnosti—da bi delal samo 4 ure na dan, ali pa dejansko invalidsko upokojitev)???????????????
4. Kaj si mu bolj splača da sprejme kar mu bodo ponudila komisija—–ali naj 5 mesec še kje dela (če bo zmogu–pa če bo kje dubu) pa potem gre na zavod za dve leti (ker ti pripada da greš lahko na zavod dve leti pred penzijo)?????????
hvala za odgovor
Moja sodelavka je imela po prebolelem raku precej zdravstvenih težav (tudi drugih) in njena osebna zdravnica ji je spisala predlog za invalidsko upokojitev na 4 ure. Bila je tudi že precej blizu penzije, kakšni dve leti je še nameravala hoditi delat, potem bi imela pa vse pogoje za starostno upokojitev. No, komisija je glede na njeno zdravstveno stanje odločila, da jo upokoji invalidsko za stalno za osem ur. O tem je niso nič spraševali za mnenje, tako so pač odločili. Z dnem veljavnosti tega sklepa ji je po zakonu prenehalo tudi delovno razmerje. Hočem povedati, da invalidska upokojitev ni nekaj, o čemer pacient lahko izbira. Sicer je res, da se imaš na odločitev komisije čas par dni pritožiti, a je vprašanje, kaj se s pritožbo da doseči. Če se oni odločijo, da si zaradi invalidnosti trajno nezmožen za delo, se tudi nikjer ne moreš zaposliti.
Pozdravljeni !
Stara sem 46 let imam okoli 8 let delovne dobe. Nisem prijavljena na Zavod za zaposlovanje. V zadnjih nekaj let sem prestala 4x lažjo možgansko kap , imam težave z ravnotežjem, epilepsijo in še nekaj diagnoz. Zaradi finančne stiske in skrbi za mojo in otrokovo prihodnost se nameravam prijaviti na Zavod za zaposlovanje. Kaj lahko pričakujem ? Je možna napotitev na IK ? Kakšne možnosti imam ? Kako se lotiti postopka , da uspe ? Zadovoljna bi bila že z 4h pokojnino.Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Anonimno 5387, 11.09.2024 ob 17:52
Mojca
Pozdravljeni
Mene pa zanima glede scitnice vzeli polovicko bilo pozitivno rak.
Utrujema zelo in moj osem urni delavnik me se bolj utrudi .bi bila opravicena do 4 urnega dela in to upokojitve ?
Pozdravljeni,
sem se malo pozanimala in nisem dobila pravnega odgovora, ker je to zelo težko reči in je odvisno od primera do primera.
O invalidnosti odloča komisija na podlagi številnih različnih dejavnikov, tako da je zelo težko to napovedati in boste morali s svojim zdravnikom preveriti ali, in tudi kako začeti postopek.