Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? invalidska upokojitev

invalidska upokojitev

Viktor, invalidske komisije odločajo na podlagi pripravljenega predloga osebnega zdravnika. Predlog mora spremljati tudi ustrezna dokumentacija o boleznih in težavah. Ali si že prosil osebnega zdravnika, da bi te predstavil IK na ZPIZ? Naj poskusi in stiskam pesti, da ti uspe. Težave, o katerih pišeš, so res zoprne, zato je vredno poskusiti na IK.

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Danes sem dobila odločbo za 6 urni delavnik – za stalno. Torej sem invalidsko upokojena za 2 uri. Koliko bo denarja še ne vem, bom pa izvedela, ko bom dobila prvo plačo, ker to izračunajo na ZPIZ-u.
S takim delavnikom sem kar zadovoljna, ker 2 uri kar dosti pomeni. S telesno okvaro pa ni nič drugače – mi ne pripada.

Srečno vsem !

S spoštovanjem !

Zanima me samo nekaj ;
– Moja diagnoza je Intraduralni tumor ( Th2 )
– Spastična parapereza
– Degenerativne stenozantne spremembe cervikalne, torakalne in lumbosakralne hrbtenice

Trenutno sem na protibolečinski terapiji Jurnista 24mg dnevno ( Morfin )
In izvid od Nevrokirurga , ki mi piše;
– težko sedi ali stoji in hodi, ne more obremenjevati torakalnega dela hrbtenice
– odsvetujemo težje fizično delo, delo v prisilni drži za torakolumbalno hrbtenico,
dvigovanje težjih bremen ali dolgotrajno sedenje

Po poklicu sem Parkovni vrtnar in tudi drugače delam v parkih, a seveda delam bolj z težavo, a se vseeno potrudim in oddelam svoj delovni čas 8.ur .
Nekako operacija zaradi poslabšanja stanja, da možnosti popolne ohromitve telesa ne pride v poštev.
A je smiselno poslati predlog za invalidsko ocenitev z vso dokumentacijo in seveda kaj lahko pričakujem .
Mogoče imam zelo veliko srečo, da sem zaposlen v javnem podjetju, a drugače bi bil že na cesti brez vseh parvic in možnosti za novo službo .
Da preventivnega zdravniškega pregleda nisem opravil, namreč zdravljenje še poteka a stanje se slabša in tako se proti bolečinska terapija zdravil samo povečuje .
Da na zdravila tudi ne smem opravljati z stroji ali avtomobilom .
Ali alhko pričakujem vsaj kakšno omejitev glede na diagnozo in zdravila .
Da moja zdravila so nekako na bazi ( mamil ) in ………..

Hvala za odgovor ali kakršno koli informacijo .
Hvala in lep pozdrav !
jože

Mož ima 43 let in 25 let delovne dobe. Po poklicu je pomožni gradbeni delavec. Dela v ropotu, fizično delo, v višini…
12 let nazaj je bil operiran Imel je rak v možgani. Od takrat je izgubil sluh desnega ušesa.Od takrat ima močne glavobole in slabo ravnotežje. Neglede da je imel omejitve je vseeno delal . Novembra 2008 so ga hospitalizirali in ugotovili da tudi iz levega ušesa se je sluh zelo poslabšal(po Fowlerju znaša 91,4%). Na bolniški je od novembra, ker delo ki ga je upravljav ne more več delati.Poklican je bil na IK prejšni teden. Delodajalec je izjavil da dela za njega nima in zato predlaga upokojitev.Čakamo na odgovor komisije.

Lp!

Star sem 25 let, od 15. leta imam epilepsijo.Zanima me, ali je mozno da se invalidsko upokojim?Zaposlitve ne dobim, tako da…
Prosim za nasvete

Pozdraljeni!
Mene pa zanima, če je možno, da se bi moj oče invalidsko upokojil.Imel je žlezni karcinom želodca in požiralnika.Po prvi operaciji se je vse tako zakompliciralo, da je bil pred kratkim operiran sedmič v času devetih mesecev.Odrezali so mu zgornjo tretino želodca in skoraj ves požiralnik.Namesto požiralnika ima sedaj direkt pod kožo speljano debelo črevo, ker pa je nastala dezihcenca so mu še en del požiralnika in črevesa odrezali in mu sedaj naredili transplantant z njegovo prsno mišico. Sicer se še hrani po nazogastrični sondi, ki jo ima speljano skozi nos.Vendar kot kaže se bo, ko se mu bo mišica v celoti zarasla na črevo in požiralnik prehranjeval skozi usta.Povedali so nam, da bo njegovo prehranjevanje vseeno drugačno od našega.Jedel bo lahko bolj tekoče stvari večkrat po malo in ko bo hrano pogoltnil si jo bo moral sam z roko potiskati dol po debelem črevesu v želodec.Izgubil je 35 kilogramov in je po indeksu telesne mase sedaj podhranjen.Visok je 180 cm in ima 63 kilogramov..Zanima me, če je zaradi tega upravičen polne invalidske upokojitve?

Kolikor je meni znano, je invalidska upokojitev pravica, ki izhaja iz delovnega razmerja. Če se razlog za nezmožnost za delo pojavi v otroštvu oziroma preden si sploh zaposlen, se invalidsko upokojiti ne moreš. Sicer pa najbrž da epilepsija, če je kontrolirana z zdravili, tudi drugače ni kar avtomatsko razlog za invalidsko upokojitev. Saj epileptiki tudi hodijo v službo. Pa to, da ne najdeš službe, seveda tudi ni razlog za invalidsko upokojitev.

Bolj zanesljive informacije pa si lahko pogledaš na spletni strani ZPIZ ali pa greš osebno tja vprašat.

Pozdravljeni,
Moje razmišljanje ne bo dobesedno povezano z boleznijo, ki je navedena na začetku foruma pa vendar bi dodal nekaj misli. Veliko pišete o 4 urni inv. upokojitvi, mi pa nekaj ne gre v račun in sicer – invalidska upokojitev ali oseba s statusom invalida II kategorije – je mogoče tu prišlo do zmešnjave izrazov. Tudi sam delam 4 ure po sklepu invalidske komisije (polovični delovni čas) sem invalid II kategorije po sklepu IK. Nimam nobenih težav v zvezi z manjšo plačo za te 4 ure saj celotno plačo dobim izplačano pri delodajalcu on pa potem refundira od ZPIZa. Po domače rečeno je tudi to invalidska upokojitev – a če obstaja invalidska upokojitev za 4 ure ali manj in za ta čas nakazuje nadomestilo plače ZPIZ -to do sedaj vedel vedel. Jaz z ZPIZom nimam nobenega opravka kot sem rekel pri prejemanju plače. In tudi del ki pride pod invalidnino na plačilni listi to je tista druga polovica plače je enaka tisti ki jo izplača delodajalec za delo tako da ja 50%+50% = cela plača. Sem dobil ta status še po starem zakonu ne po tem ki je sedaj v veljavi ta novi pa je verjetno zopet drugačen. Za rucman-a pa se strinjam z marjetico. Potrebno je biti v službi in če nisi sposoben opravljati dela potem na podlagi izvidov na IK. Pa tudi nekaj delovne dobe je potrebno preden ti IK prizna status II kategorije oz. inv. upokojitev kot vi pravite ali pa ne. Če pa se motim glede II kategorije delovnega invalida in inv. upokojitve za 4 ure pa me popravite.
Pa veliko zdravja vsem.

Moj brat je začasno invalidsko upokojen na 4 ure. Kolikor mi je znano, ni bil na komisiji za ugotavljanje invalidnosti II kategorije in nima odločbe o kakšni invalidnosti II. kategorije. Tako da mislim, da ti dve stvari nista nujno povezani na tak način.

Moja mama ima invalidsko upokojitev na 4 ure. 4 ure ji plačuje delodajalec+stimulacija+malico+prevoz, polovico pa dobi nakazano od SPIZ-a.

Zdravo!

dobila sem odločbo da sem 4 ure invalidsko upokojena.v službi pravijo da zame dela nimajo zato me zanimače me lahko dajo za 4 ure na ZPIZ?

Zdravo rtheha!
Lepo prosim če mi poveš, koliko znese tista polovica ki jo tvoja mama dobi od spiz-a. A je to res polovica normalne plače, ali je nek smešno zmanjšan znesek? Hvala vnaprej

Zdravo rtheha!
Lepo prosim če mi poveš, koliko znese tista polovica ki jo tvoja mama dobi od spiz-a. A je to res polovica normalne plače, ali je nek smešno zmanjšan znesek? Hvala vnaprej[/quote]

Mogoče lahko dodam svoj komentar. Tudi moja mama je upokojena za 4h. “Pokojninsko osnovo” so ji odmerili glede na dosedanjo dolžino delovne dobe in pa starost. Ker je relativno mlada (51) in tudi plača je nizka (cca 750-850eur), je temu primerna tudi višina polovice odmerjenega zneska.
Lp

Prosim za pomoc, ce mi nekdo svetuje.Upokojila sem se za 4ure in to invalidsko pa me zanima ali mi pripadajo tri povprecne place odpravnine = polovicne, ker gre za 4ure.LP

Spoštovani Jože, glede na izvide in priporočila nevrokirurga in omejitve pri delu se z vsemi izvidi napoti k osebnemu zdravniku , ki te je dolžan predstaviti invalidski komisiji tam pa bodo že vedeli kaj ti glede na diagnozo pripada, pa veliko sreče.

KM

Pozdravljena Nena,

od delodajalca vam pripada odpravnina, tako kot ste napisali. Jaz sem na enakem in sem jo dobila, ko se pobarala delodajca.

LP A

mene zanima če drži to da če si v bolniškem staležu celo leto brez prekinitve asli ti pripada invalidska upokojitev pa lep pozdrav še enkrat vas naprošam da mi odgovorite na to vprašanje ki sem vam ga zastavil že pred dnevi jast vas nisem prav nič razumel s tistimi kraticami ki ste mi jih poslali lepo prosim čist tko po domače za moje vprašanje odgovor če drži moja trditev ali ne drži in če ne zakaj ne ker nimam več dost časa lahko me kmalu pokličejo na invalidsko komisijo in potem mi spet pade vse v vodo lep pozdrav odgovorite čim prej.

Ne, ne drži.

Poznam ljudi, ki so bili več kot eno leto v bolniškem staležu, pa jim zato ni pripadla nikakršna invalidska upokojitev, tako da v splošnem to zagotovo ni res. Seveda pa obstajajo primeri, ko so ljudem zaradi tega, ker so bili za delo nesposobni, je bilo zdravljenje končano in ni bilo pričakovati izboljšanja, odobrili invalidsko upokojitev. Ampak to se presoja od primera do primera.

Lep pozdrav !

Glede Invalidske upokojitve ! Nikakor ne vpliva dolžina bolniškega staleža, da sam sem že od leta 2009 nepkrekinjeno na bolniškem staležu in po končanem zdravljenju bom imel še invalidsko ocenitev, da imel sem že Zdravniško invalidsko komisijo in mi je podaljšala upravičenost do bolniškega staleža, da če bo zdravljenje končano bom imel Invalidsko ocenitev leta “2013 meseca Marca .???
Na invalidski komisiji ocenijo glede na stanje in zahtevnost operacije ?????????
Lep sončen pozdrav !
Jože

zdravo!
Mene zanima invalidska upokojitev,imam namreč več bolezni;epilepsijo že od otroštva,obrabljeno hrbtenico v pljučnem in vratnem delu,fraktura kirurškega vratu levega homeriusa zakrpano z ploščico in vijaki,zlom levega radiusa zakrpano z ploščicam in vijaki, potem artritis, psihozo sem prebolel,cerebralni paroksizmi. ali imam možnost da se upokojim. hvala za nasvet

New Report

Close