invalidska pokojnina
Pozdravljeni,
imam nekaj vprašanj glede invalidske pokojnine.Vem,da se bo našel vsaj eden,ki mi bo lahko to razložil.
Na kratko:
2008 sem odprla s.p.,delovne dobe 10 let,leta 2009 sem hudo zbolela za rakom in poslednično zaprla s.p.
Danes sem imela komisijo in so mi rekli,da glede na to,da sem bila s.p.mi ne pripada invalidska pokojnina ,ker “nisem plačevala pravih prispevkov!?” HALOOO?!
Doktor seveda krivi državo,jaz pa vse po vrsti!
Pa vi? Kaj pravite na to?Mi pripada,ali ne?
Hvala
Iz prakse ti povem, da to, kar si napisala, ni res, ker moj brat je od prve zaposlitve naprej s.p., pa je invalidsko upokojen na 4 ure in seveda prejema invalidsko pokojnino za te štiri ure. Morda ste se kaj narobe razumeli.
Meni se zdi bolj verjetno (samo ugibam), da je problem v tem, ker si ti s.p. zaprla in zdaj, ko se ugotavlja tvoja zmožnost za delo oziroma pravica do invalidske upokojitve, nisi v delovnem razmerju (če te prav razumem). Moj brat je bil kar nekaj let hudo bolan, delati ni mogel niti pod razno, a s.p. ja ni šel zapirat. S.p. je pač bil, a brez prometa. Kar je bilo treba plačati, se je plačevalo iz sredstev, ki so bila na računu iz časov pred boleznijo. Delavcev pa itak ni imel zaposlenih. Ker dejstvo je, da ko obrtnik svoj s.p. zapre, takrat se mu prekine delovno razmerje in se lahko le še prijavi na zavod za zaposlovanje. Ne vem pa, če brezposelen človek lahko zaprosi za invalidsko upokojitev.
Morda si poišči bolj zanesljive informacije na spletnih straneh ZPIZ. Želim ti, da zadevo v miru raziščeš in premisliš in da jo uspeš ugodno rešiti. Razmisli tudi o možnosti, da se morda za kak krajši čas nekako zaposliš, če je to, da trenutno nisi zaposlena, res tisti razlog, zaradi katerega ti gre vse narobe.