Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija invalidska komisija

invalidska komisija

Pozdravljeni!
Po dolgem času se zopet obračam na vas .Čez en teden imam invalidsko komisijo za štiri urno delo.ko sem dobila obvestilo me je čisto zvilo od strahu ,ne toliko kako bo tam, kot to kaj bo če ne bo uspešno .Delati po osem ur pa mi je zelo hudo in me potem močno zvije.
Ali je bila katera izmed vas v zadnjem času morda na komisiji?
Imela sem sicer izvid dr.POpoviča ,ki mi priporoča sdč in izvid psihologa na Medicini dela ,ki mi ravno tako priporoča sdč.
Mislim pa ,da bo tudi moja ravnateljica podala pozitivno mnenje.
Prosim za kakšno mnenje ali napotek kako in kaj ,ker me je precej strah.

vas prisrčno pozdravljam Tanja

Pozdravljena, Tanja!
Upajva, da se bo oglasil kdo z najnovejšimi izkušnjami.

Da nas plašijo situacije, s katerimi (še) nimamo osebnih izkušenj, je zelo razumljivo, toliko bolj, če se bojimo morebitnih posledic oz. izida situacije.
Med strahom, da se bo kaj zgodilo, in upanjem, da se mogoče le ne bo, je več prostora, kakor običajno mislimo. Izkušnje kažejo, da obremenilne dogodke lažje prenesemo, če si vnaprej pošiljamo p o z i t i v n a sporočila:
– Ali je mogoče na celotno situacijo gledati tudi drugače?
– Kaj so objektivna dejstva o pričakovani situaciji in kaj so samo moja čustva?
– Kaj je najslabše, kar se lahko zgodi?
– Ali se na situacijo lahko vnaprej pripravim (si npr. na list napišem vse informacije, ki bi jih želela povedati … ipd. )?
– Koliko ljudi je podobno situacijo že preživelo?
– Kdo vse me čustveno podpira in se nanje lahko zanesem, ne glede na izid situacije?
– Moja samozavest ni odvisna od izida te situacije. Upravičeno lahko zaupam vase.
– Ne glede na izid situacije, ta, kljub vsemu, ni tako dokončno usodna, da bi odločala o “življenju in smrti”. Še vedno je mogoče postopek ponoviti …
… in tako naprej, v smislu racionalne opredelitve situacije. Vsako negativno misel lahko zamenjamo z nevtralno (ali pa celo s pozitivno).

Pa še en uporaben nasvet. Pred mnogimi leti mi je mama kot otroku dala moder napotek: Kadar bi se ti v življenju zdelo, da se nekoga zelo bojiš, ker nastopa v vlogi “vsemogočnega”, si pomagaj tako, da si ga skušaš zamišljati v situacijah njegove “človeške šibkosti” (npr. v goloti, ranljivosti, brez socialnih vlog … ). Mnogo kasneje sem spoznala, da ima ta zdravorazumski nasvet tudi svojo teoretično utemeljitev. Tako lahko postane marsikatera tragična situacija v naših očeh svojevrstno “tragikomična”. (Ker ste učiteljica, gotovo veste, da takšne predstave o “normalnih človeških šibkostih” tudi učencem mnogokrat pomagajo pri premagovanju različnih šolskih strahov.) Uporabite ta psihološki trik tudi sami!
Strah se običajno zmanjša že s prvim korakom na poti k cilju (vsaka pot se začne s prvim korakom).

Dobro opravite, mislimo na vas! V vsakem primeru sporočite o izidu.

Lepo vas pozdravljam!
Veronika

tanja,

jaz sem bila lani na IK na ZPIZu. Priprave so bile naporne, delodajalec je nakaj sral zakaj mora iti , pa če je res tako pomembno, potem je pa direktor PE dobil pooblastila od kadrovske službe da lahko gre na obravnavo kot predstavnik delodajelca in je tam lagal kot cigan. Mene so samo na hitro pregledal in po 5 minutah je bilo vsega konec. Ort. me je vprašal, če sem že bila operirana in ko sem rekla NE, je bil odločen. Odločbo dobiš kasneje po pošti , lahko se nanjo pritožiš in te povabijo na II. stopnjo. Za njih je vse stvar procedure, pacientu pa para živce, vem . Ampak to moraš dat čez, ne se sekirat, tudi če ti odločitev ne bo pogodu. Po enem letu dasta z osebnim zdravnikom lahko ponovno vlogo na IK.
Baje je pri odločitvah IK ključni element starost ( meni so vsi govorili si premlada, poskusi čez par let). Po operaciji, če ne bo boljše bom takoj spet vložila ( vsaj za III. kat, da mi odpadelo nadure pa dežurstva).

Veliko sreče pa javite se ko boste opravili.Držim pesti.

Lp maria

Tudi mene zanima, zato zvesto prebiram clanke o IK. Resje, vse kar je novega, malo strasi. Kmalu pa postanes izkusen macek, ki daje nasvete drugim.
Kljub dvem operacijam na hrbtenici se nisem bila na IK, ampak ocitno bom sedaj le morala.Zato le pogumno napisite svoje izkusnje, ceprav je malo teyje, kadar niso take, kot bi mi zeleli.
Vsekakor, bom tudi jaz napisala svoja dozivetja na IK. Me zanima, ce lahko odda zdr. predlog na IK se v casu, ko sem na bolniski.zdi se mi, da ne, ampak res ne morem dolgo po netu brskat, mi hitro zmanjka….
LP MAya

maya,

prav imate; zdravljenje mora biti zaključeno, lahko pa ste na bolniški čakajoč obravnavo na IK, ker ne morete delati. Saj vsete kaj pomeni zaključeno zdravljenje: izčrpane vse možnosti operativnega in konzervativnega zdravljenja, ki bi lahko prispevale k izboljšanju stanja.
Če se bova osebno srečali vam lahko pokažem papirje iz IK (kaj dobiš prej za izpolnjevat in kako izgleda odločba s prilogami).

LP maria

Hvala za odgovor, Maria, pisala pa sem vam tudi na osebni emeil, upam, da mi v kratkem odgovorit. Vsem srecno!
Maya

maya,

jaz sem se pritožila na odločbo s katero so mi zavrnili zdravilišče. na senatu ( se pravi ko sem bila vabljena da se udeležim obravnave na II.stopnji) sem hotela vedeti kaj pomenita ena in druga odločba in zakaj je argumentacija enkrat takšna ( “po hospitalizaciji ima odobreno zdrav. zdravljenje” v drugi pa da mi ne pripada, ker pri mojem stanju ne potrebujem kompleksnega zdravljenja in da je treapija izvedljiva tu di v področni zdravstveni ustanovi). Konkretnega odgovora nisem dobila, vse skupaj jim je samo prikladno in se izgovarjajo enkrat tako , drugič tako. Pritožit se je treba, zato da izkoristite možnost pritožbe in da vam drugič tega ne mečejo naprej. Pritožba je možna tudi na zapisnik, kar v praksi pomeni to, da pridete na komisijo 1 stopnje in poiščete zdravnika, ki vam je odločbo izdal in mu v prostem govoru poveste dejstva kot jih doživljate vi. Temu se reče izjava na zapisnik in je nekako najhitrejši način, da se kaj reši. To mi je povedal pacient v bolnici, ki ima spinalno stenozo in je samozaposlen ( s.p.)in ga je zdr. na komisiji dala delat 4 ure. Gospod je šel tja in je povedal da mora najprej vplačat 98 tisoč prispevkov, da dobi potem 112 tisoč bolniške in da tako ne gre. za 4 ure nima kaj delat, pri stranki je treba kopalnico zmontirat ,ni važno koliko ur traja, važno je kvalitetno opravljeno delo, on pa v trenutnem stanju ne more niti orodja k stranki prinesti in bo kmalu bankrotiral. Zdravnica na komisiji mu je takoj podaljšala za 6 tednov. Malo sem se razpisala…
Maya prim. Travnik je višek arogance med vsemi zdravniki, kar sem jih jaz srečala, name tokrat ni tulil, ker mu je ustrezalo, da je tiho, so se pa usekali po viziti glede moje diagnoze. Rezultat tega je , da ne bom operirana pri njih. Izpolnila sem že vse pristanek na operacijo,vprašalnik za mrežico ( 15 strani), privolitev za anestezijo in na koncu sem vse odnesla domov. V sredo grem z vsem v Valdoltro – sem končno dočakala.
Glede Katice T. vam rečem da se je tudi meni zdralo malo čudno zakaj ona tako dobro hodi, če ima hernio. Fora je v tem, da bi v klinično raziskavo metode z vstavljanjem mrežice radi nabrali čim več mladih ljudi, hernia ne sme biti prehuda…in tako oni malo tehtajo kako bi čimbolje izkoristili prisotnost američanov in zraven zaslužili. pacient je samo poskusni zajček. Tako Maya na naših hrbtih se učijo, nič ti ne obljubijo, kar malo sforsirajo, če je treba pacienta zmanipulirajo, samo da pristane. Mene ne bodo več videli.
Lp maria

Pozdravljeni!
Priznam ,da nisem pridna pri pisanju.
Vabilo na IK sem dobila rekordno v dveh mesecih.Po vseh fizičnih pripravah je bilo potem v petih minutah pri njih vsega konec.Ne morem verjet, da te nekdo v 5 minutah spravi v stanje ,da sem potem v avtu eno uro jokala.Sprostitev po pritisku.
Imela sem grozen občutek ,ker te sploh ne poslušajo ,še manj pa ,da sem lahko kaj povedala do konca.Ravnateljici so rekli da odgovor pride v 6 tednih.Prišel je v 2 tednih ,pred nekaj dnevi.Na žalost je bil predlog, da bi delala samo štiri ure zavrnjen.Sedaj sem se obrnila na pomoč na PIC-pravno inf.center ,kjer mi bodo sestavili pritožbo.Če bi bilo društvo član, bi bilo brezplačno.Morda pa trud ne bo zaman ,upam na rešitev, o nasprotnem še ne želim razmišljat .Vendar bom že v ponedeljek začela z osem urnim delom.
Vas pozdravljam Tanja

Pozdravljena gospa Tanja
Na IK čakam že od aprila meseca.Zanima me kje je PIC- pravno infor. center.Jaz sem bila že dvakrat zavrnjena na IK, čeprav sem bila že operirana na hrbtenici.Njihov odgovor je bil: Sposobna s polnim delovnim časom opravljat ročno pletiljstvo. Zelo bi bila vesela,če bi mi napisala tel. številko od PIC.
Lepo pozdravljena

Tukaj :

Pozdravljam te!

Veronika

New Report

Close