invalidnost, slepota in plešavost zaradi zob?
Spoštovani !
Zadnjič sem v gostilni nehote ujel en pogovor. Nek moški je trdil, da je poznal enega ohromelega človeka, ki je lahko spet shodil, ko so mu odstranili nezdrav zob! Drugi je rekel, da pozna en podoben primer, ko je neka ženska po tem, ko so ji izpulili zob zopet videla na slepo oko. Na koncu pa sta dodala, da je plešavost lahko tudi produkt nezdravih zob. Ta pogovor je bil popolnoma resen !
Jaz seveda v to ne verjamem, a pri mojem neznanju na področju zobovja ni greh vprašati.
Hvala za odgovor !
Spoštovani Krompir (?!),
gostilniški pogovori so eno, znastveno dokazan dejstva pa drugo.
Od vsega je še najbližje resnici plešavost, vendar pa le posebna oblika plešavosti, imenovana alopecia areata, ki je lahko posledica kroničnega vnetnega procesa ob zobu. Žal plešavosti ne moremo odpraviti z ekstrakcijo vseh zob.
Lepo pozdravljeni!
Moj fant ima zelo slabe zobe. Ne čisti jih redno, poje ogromno sladkarije… Povrhu pa je še narkoman, kar pomeni, da heroin kvari zobe. Zdaj je sicer na metadonu. K zobozdravniku gre, ko že več ne zdrži bolečine, saj se boji stomatologov.
In… čez čas je dobil na glavi in po bradi fleke oz. mu na določenih mestih, v okroglasti obliki niso več rasli lasje in brada. Šel je k dermatologu, ki je rekel, da je to od zob. Nisem hotela verjeti, a zdaj oklevam. Dobil je neko mazilo in so se mu lasje povrnili, le brada ne.
Zanima pa me še, če to mazilo povrne te “izgubljene” dlake/lase, ti jih povrne tudi ob npr. podedovani plešavosti?
Spoštovana Blor,
kako to mazilo deluje pri plešavosti, ne vem, ker niste niti napisali katero zdravilo to je, poleg tega pa to ni moje področje.
Vaš fant je imel t. im. alopecio areato, ki jo lahko povzročajo okvarjeni zobje (kar sem napisala že v prejšnjem odgovoru). Če ne bo spremenil življenjskega sloga pa se mu lahko omenjene težave še ponovijo ali pojavijo v drugi obliki.
Lepo pozdravljeni!