Invalidnina za telesno okvaro – rak dojke
Najprej lep pozdrav!
Vprašanje zastavljam za mojo mami. Stara je 59 let, ima raka dojke. Marca je bila operirana, odstranili so ji celo dojko, ter precej bezgavk. Sedaj ima KT, čakajo jo še obsevanja. Bolezen je bila velik šok, saj boleha še za drugimi boleznimi, diabetes (ima inzulin), hipertenzija, depresija, poleg tega pa je šla s 46. leti invalidsko v pokoj, tako da ima zelo nizko pokojnino.
Zvedela pa je, da ji pripada mesečna invalidnina za telesno okvaro in me je prosila, da se o tem pozanimam. Na spletni strani ZPIZA (http://www.zpiz.si/src/pravice/invalidnina.html) sem o tem nekaj zasledila, vendar me zanima iz prve roke, če to invalidnino prejema katera izmed vas. Namreč ne vem v katero kategorijo spada ta okvara oz. odstotek, pa tudi kako se računa znesek invalidnine.
Če kdo o tem ve kaj več, lepo prosim za pomoč in hvala!
LP
Katja!
Tvoji mami pripada 30-40 % telesna okvara. Denarni dodatek pa se dobi šele pri 50% telesni okvari. Kljub vsemu kar naštevaš, tvoja mama ne bo dobila invalidnine-denarnega nadomestila.
V enem izmed naslovov smo pred kratkim govorili o tem. malo pobrskaj in boš dobila veliko v zvezi s tem vprašanjem.
Srečno Majda
Na tejle povezavi sem nekaj našla. A kot razumem, je največji problem v tem, da je seznam telesnih okvar močno zastarel (je še iz časov samoupravnega socializma in seveda ne upošteva napredka medicine v zadnjem času), minister za delo pa še ni uspel spackati novega.
kolikor sem razumela, je treba za dodatek izpolnjevati kar nekaj pogojev. ki jih jaz seveda ne, ker sem prvo telesno okvaro (beri:prvo operacijo dojke) pridelala, preden sem se zaposlila. Pa kako zdaj sploh oceniti obe moji ‘okvari’, sploh ne vem, če pa prve ne smem upoštevati, pa druga sama po sebi ne zadošča. Nič ne bo denarja zame iz tega vira:)
Stanko, velik strokovnjak na tem področju (telesne okvare) je dr. Aleksander Doplihar. Poskušaj kako priti do njega. Prostovoljno dela v ambulanti za brezdomce, sicer pa je upokojeni zdravnik, ki je prav na tem področju delal vrsto, vrsto let. Jaz sem ga poslušala na nekem seminarju in je res živi leksikon. Spremlja tudi vso zakonodajo na tem področju, skratka priporočam!