Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija invalidnina – kateri obrazec

invalidnina – kateri obrazec

Pozdravljeni,
ali je v praksi vseeno, če sam zaprosiš za uvedbo postopka za ugotavljanje upravičenosti do invalidnine ali obrazec izpolni osebni zdravnik (obrazec pod točko b oz. točko a na ZPIZ strani spodaj) ?

Zbolela sem za rakom dojke. Imela sem operacijo, obsevanje in jemljem zdravila, ki ustavijo delovanje jajčnikov (sem mlajša od 45), na bolniški bom verjetno še kar nekaj časa.

Za upravičenost do invalidnine sem izvedela iz tega foruma. Hvala za vaš trud, ker odgovarjate na naša vprašanja.

Lp, Brina

http://www.zpiz.si/wps/wcm/connect/5d4eab80440ffa9cb3dcfb745e837060/predlog-postopek3.pdf?MOD=AJPERES

http://www.zpiz.si/wps/wcm/connect/251b5c00440fee52b20efb745e837060/obr213-02-3.pdf?MOD=AJPERES

http://www.zpiz.si/wps/wcm/connect/zpiz+internet/zpiz/prvastran/uveljavljanjepravic/obrazcivlog/obrazci

Brina,

v skladu z zakonodajo in pravilniki bi to moralo biti vseeno. Če je tako tudi v praksi, pa vam na žalost ne znam odgovoriti, saj imam s prakso bistveno premalo kontakta. Menim pa, da vaš osebni zdravnik s pomočjo pri vložitvi predloga ne bi smel imeti prevelikih težav. Skupaj bosta to tudi najlažje izpolnila. Seveda pa lahko vlogo pripraviti tudi sami. V njej opišite svoje težave oziroma diagnozo in to je to.

lp

Jaka

Brina.,
jaz sem sama šla na ZPIZ, vzela obrazec, ga izpolnila in oddala. Čez približno tri mesece sem dobila odločbo, invalidnino za šest mesecev nazaj in zdaj redno vsak mesec.
Gre pa pri meni prav tako za isti vzrok, kot pri vas.

pozdravljeni.mozu so 12.09.2012 .odstranili levo ledvico ker je imel tumorja.na delovnem mestu ne more vec opravljati svojega dela.na zdravniskem pregledu mu je zdravnica povedala,da mu pripada invalidnina,ker je izgubil 1.ledvico.pa me zanima kam se mora obrniti,in kaj potrebuje.hvala ze vnaprej.teja

Spoštovani,

v vašem vprašanju sta verjetno skriti dve različni vprašanji. Eno se nanaša na težavo, ker vaš mož ne more več opravljati svojega dela. Ta težava se rešuje v okviru vprašanja invalidnosti (stopnje invalidnosti). Postopek lahko sproži zavarovanec sam (vaš mož) ali pa njegov osebni zdravnik. Predlagam, da se vaš mož obrne na svojega osebnega zdravnika in skupaj izpolnita potrebne obrazca za vložitev predloga za ocenitev invalidnosti.

Drugo vprašanje pa je vprašanje ali ima vaš mož kakšne pravice in naslova telesne okvare (odstranitev ledvice). To vprašanje je bilo do uveljavitve ZPIZ-2 predmet pravice, ki smo jo imenovali invalidnina, kot nadomestilo za telesno okvaro. Po uveljavitvi ZPIZ-2 velja, da so do te pravice upravičeni zgolj tisti, ki so to pravico že pridobili do 31.12.2012, tisti, ki so vlogo za pridobitev te pravice vložili do 31.12.2012 ter tisti, ki jim je telasna okvara nastala na delovnem mestu. V kolikor vaš mož izpolnjuje katerega izmed teh kriterijev, je potrebno preveriti še ostalo, splošne pogoje (stopnja telesna okvare, zavarovalna doba itd).

lp

Jaka Cepec

POZDRAVLJENI.
HVALA ZA VAS ODGOVOR.
PRAVICE IZ NASLOVA TELESNE OKVARE.osebni zdravnik pravi da mora sam to resiti kupiti obrazec M3.in izpolniti in poslati.na zdravniskem pregledu ki pa ga je zahtevalo podjetje.ker na sterem delovnem mestu ne more vec delati pa mu je zdravnica rekla da mora vse to resiti osebni zdravnik.kaj naj stori.
hvala in lep pozdrav teja

Spoštovani,

kot sem napisal že zadnjič : Drugo vprašanje pa je vprašanje ali ima vaš mož kakšne pravice in naslova telesne okvare (odstranitev ledvice). To vprašanje je bilo do uveljavitve ZPIZ-2 predmet pravice, ki smo jo imenovali invalidnina, kot nadomestilo za telesno okvaro. Po uveljavitvi ZPIZ-2 velja, da so do te pravice upravičeni zgolj tisti, ki so to pravico že pridobili do 31.12.2012, tisti, ki so vlogo za pridobitev te pravice vložili do 31.12.2012 ter tisti, ki jim je telasna okvara nastala na delovnem mestu. V kolikor vaš mož izpolnjuje katerega izmed teh kriterijev, je potrebno preveriti še ostalo, splošne pogoje (stopnja telesna okvare, zavarovalna doba itd).

V kolikor menite, da so ti pogoji izpolnjeni in v kolikor vaš osebni zdravnik ne želi izpolniti tega obrazca, ga lahko izpolnite sami. V kolikor menite, da nimate dovolj znanja, da bi obrazec izpolnili, predlagam, da izpolnite vse tiste dele obrazca, ki jih lahko, za ostale, pa greste skupaj z obrazcem k osebnemu zdravniku, da vam jih pomaga izpolniti.

Vendar ne pozabite, dokazati boste morali, da je do telesne okvare prišlo na delovnem mestu! V nasprotnem primeru, do nadomestila za telesno okvaro več niste upravičeni.

Pozdravljeni,

kot studentka sem bila zavarovana preko moza..v tem obdobju- leta 2018 sem zbolela za rakom na dojki,delala le preko studentske napotnice.Sem imela masektomijo,kemo,obsevanja…sedaj sem ze 5 let na nadomestni horm.terapiji,zaposlena redno. Ali mi mogoce pripada nadomestilo za TO,ce ima  kdo izkusnje s tem? Hvala

New Report

Close