invalidnina
Spoštovani
Pred petimi leti sem bila operirana zaradi karcinoma jajčnikov,tako da so mi vzeli jajčnike in maternico.Priznana mi je bila 40% telesna okvara.V lanskem letu sem bila ponovno operirana.En mesec po operaciji so se začele težave z desno ledvico.Po preiskavah so ugotovili zoženje sečevoda in da mi ledvica dela samo 32%.Sedaj me pa zanima ali sem upravičena do invalidnine ali ne.
Hvala lepa za vaš odgovor in lepo pozdravljeni.
Pred letom in pol sem zbolele za rakom pljuč (epidermoidni karcinom levega sp. pljučnega režnja
stadij T3 N3 M0).
Zdravljena sem bila z kemoterapijo in obsevanjem. Operacija ni prišla v poštev zaradi napredovanje bolezni. Po končanem zdravljenju sem imela še postobsevalni pnevmonitis.
Sedaj so me invalidsko upokojili in določili I. kategorijo invalidnosti.
Zanima pa me, glede na diagnozo in invalidsko upokojitev ali mi pripada tudi invalidski dodatek,
ker mi v odločbi niso nič navedli % invalidnosti. Ali je potrebno to uveljavljati posebej?
Lep pozdrav in hvala za odgovor.
Primorka II,
Invalidnina je mesečna denarna dajatev, ki jo lahko pridobi zavarovanec ali uživalec pokojnine zaradi telesne okvare, nastale med zavarovanjem ali v času uživanja pokojnine. Telesna okvara je podana, če nastane pri zavarovancu izguba, bistvenejša poškodovanost ali znatnejša onesposobljenost posameznih organov ali delov telesa, kar otežuje aktivnost organizma in zahteva večje napore pri zadovoljevanju življenjskih potreb, ne glede na to, ali ta okvara povzroča invalidnost ali ne.
Invalidnina in invalidnost nista nujno povezani in lahko pride tudi do situacije, ko kljub invalidnosti I. stopnje niste upravičeni do invalidnine. Glede na vaše pisanje ni razvidno ali so v postopku presoje invalidnosti, ugotavljali tudi vašo morebitno telesno okvaro oz. morebitno pravico do invalidnina.
Predlagam, da se v zvezi s postopkom priznavanje invalidnine obrneta na vašega osebnega zdravnika in mu predlagate, da sproži postopek za oceno telesne okvare.
Ker se na diagnoze ne spoznam dovolj dobro in s tem nimam izkušen vam težko natančneje odgovorim.
Spoštovani,
leta 1987 sem star 29 let zbolel za rakom (Hodgkinov limfom). Po operacijah in zdravljenju z obsevanji se mi je zdravstveno stanje izboljšalo, a žal, le začasno. V letu 1989 se je bolezen ponovila. Ponovno sem bil obsevan, zdravljen sem bil tudi s kemoterapijo. V času zdravljenja sem na Inštitutu za načrtovanje družine 2x oddal v pregled spermo zaradi ugotavljanja plodnosti. Rezultati so bili obakrat negativni. Po končanem zdravljenju mi je invalidska komisija priznala status delovnega invalida II. kategorije in od takrat delam s polovičnim delovnim časom. V tem postopku niso ugotavljali moje telesne okvare.
Zanima me, ali sem zaradi neplodnosti, ki je nastopila med zdravljenjem, upravičen do invalidnine za telesno okvaro in kakšen je postopek za njeno uveljavitev.
Hvala in lep pozdrav.