Intraatrijski septum defekt
Pozdravljeni!
Prosila bi vas za vaše mnenje. Nedolgo nazaj sem po napadu tesnobe in hitrem bitju srca ter slabem počutju z vrtoglavico pristala pri kardiologu. Po pregledih in preiskavah je bila ugotovljen intraatrijski septum defekt tipa sekundum z levo-desnim šantom ob prisotni anevrizmi intraatrijskega septuma.
S TEE preiskavo so ugotovili 0,8 mm veliko anevrizmo, (ki se boči v desni atrij, nad njo pa je viden manjši septum defekt tipa sekundum z nepomembnim levodesnim shuntom).
Kardiolog je svetoval aspirinsko zaščito ter kontrolo po potrebi, sicer čez dve leti.
Očitno prirojeno srčno napako je označil za lepotno napako.
Kako resna bi morala biti moja skrb glede na to stanje? Stara sem 35 let, imam otroka, nosečnost in porod sta potekala brez posebnosti. Tudi sicer sem zdrava. S športom se ukvarjam rekreativno. Je morebitna še ena nosečnost odsvetovana?
Najlepše se vam zahvaljujem za vaše mnenje.
Sara
Iz sporočenih podatkov se tudi sam nagibam k mnenju, da ugotovljena prirojena srčna napaka vas ne ovira niti pri rutinskih telesnih obremenitvah niti pri športnih aktivnostih. Za zanesljivo pravilen odgovor pri vprašanju o nosečnosti bi morda pripomoglo obremenitveno testiranje.
Pozno, vendar hvala za odgovor.
Se lahko za tovrstno testiranje obrnem sama na kardiologa, pri katerem sem bila obravnavana? V primeru nosečnosti, se z aspirinsko zaščito nadaljuje?
Kot naslednje pa me zanima, ali moram zaradi jemanja Aspirina protect 100 mg prenehati z darovanjem krvi (krvodajalska akcija)? Tega sem se redno udeleževala iz študentskih let, premor sem naredila le v času nosečnosti in dojenja.
Še enkrat, najlepša hvala,
Sara
Opravičujem se za pozen odgovor. Za napotitev na obremenitveni test so pooblaščeni vsi zdravniki. Glede jemanja aspirina zaradi manjše prirojene srčne hibe, nameravane nosečnosti in krvodajalstva mi je zdravnica Zavoda za transfuzijo (dr. Polonca Mali) svetovala, da greste na pregled v ambulanto Zavoda za transfuzijo za pravilen odgovor. S seboj imejte izvid kardiologa.