Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Intra miokardni potek LAD

Intra miokardni potek LAD

Spoštovani, na CTA koronarnih arterij mi je bil ugotovljen Intra miokardni potek LAD v dolžini 2 cm globine do 3 mm. Arterije brez naplastitev.  Radiološka diagnoza Z038.

Prosim za odgovor, kaj to pomeni? Je to prirojeno? Zakaj do tega pride? Kako si lahko pomagam? Zdravnik pravi, da moram upočasniti življenje. Pritisk je v mejah normale, ravno tako holesterol in ščitnica. EKG in UZ srca pokaže povečano levo stran srca.

Moje počutje: pogosto se hitro zadiham že na kratke razdalje (stopnice, nezahteven sprehod s psom, ponoči pot do wc-ja…) Občutek, kot da “pumpa ne potegne”, po počitku je ok, zadnje dni je slabše (morda vpliv vremena, vlaga v zraku?). Ob glasnem smehu ali govorjenju suho pokašljujem. Že več let. Pljuča so ok. Holter je pokazal sum na angino pektoris. UZ vratnih žil in obremenilni test ok, le suh  kašelj ob tem.

Če bi vedla kako si pomagati/živeti, bi bilo lažje.

Stara sem 65 let.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Spoštovana

V vašem primeru gre za miokardni most, ki je prirojeno in običajno neškodljivo stanje, pri katerem gre ena ali več koronarnih arterij skozi srčno mišico, namesto da bi ležale na njeni površini. Zdi se, da večina mostov ne povzroča simptomov. Vendar pa lahko nekateri ljudje z miokardnimi mostovi doživijo angino pektoris ali bolečine v prsih. Do tega pride, ker srčna mišica sčasoma začne pritiskati na del koronarne arterije, kar seveda potem povzroča omenjene težave. V teh primerih se lahko predpišejo določena zdravila za širjenje krvnih žil, nižanje tlaka in srčne frekvence (npr. zdravila iz skupine beta blokatorjev), aspirin ipd. V skrajnjem primeru se lahko problem rešuje kirurško. Svetujem čimbolj umirjeno življenje in jemanje ustreznih zdravil.

LP

Spoštovani hvala za odgovor. Zelo ste mi pomagali.

Še eno vprašanje v zvezi z mojo težavo (miokardni most):

ali napor oz. kadar srce “ne potegne” (angina pektoris, bolečine v prsih) povzroča dodatno večanje srca? Zdaj imam že nekoliko povečano levo stran srca in si želim vsaj ohraniti tako stanje, samo da se dodatno ne slabša. Se lahko srce zmanjša oz. postane spet primerno veliko, če ga dodatno ne obremenjujem?

Ali lahko miokardni most ob naporu (telovadba, sprehod…), torej takrat, ko mi srce “ne potegne” in si moram odpočiti, privede do zastoja srca?

Hvala za pomoč.

 

Prijazen pozdrav 🙂

 

 

Spoštovana,

Vzroki za nastanek povečanega srca so številni. Mnogokrat težko ugotovimo kateri je najbolj pomemben pri nastanku tega stanja. Najbolj pogosti vzrok je premalo dosledno zdravljen visok krvni tlak. Drugi pogosti vzroki so: ateroskleroza, sladkorna bolezen, pogoste gripe v teku življenja, prirojena šibkost srčne mišice ali zaklopk, neredno bitje srca (aritmija), kajenje, pretirano pitje alkohola, itd.

Povečanje srca je zelo počasen proces, ki ga dodatno upočasnimo z zdravljenjem osnovne bolezni (tlak ipd.). Nekateri primeri kardiomiopatije (povečanje srčnih votlin) so reverzibilni t.j. lahko se velikost srca (levi atrij, levi prekat) vrne v normalne dimenzije vendar samo v primeru če je do tega stanja prišlo zaradi aritmije, ki se je potem uspešno odpravila. Torej, lahko rečemo, da žal ni veliko možnosti, da se dimenzije povečanega srca vrnejo nazaj v prvotno normalno stanje. Pomembno je, da zdravimo osnovno bolezen in s tem preprečimo nadaljnje povečanje srčnih votlin. Mišični most je v večini primerov benigno stanje, je pa seveda možno, če se prepogosto pojavljajo simptomi/težave, da takšno stanje vpliva tudi na funkcionalnost srca. Priporočam, da se po nepotrebnem ne izpostavljate večjim naporom in, da redno jemljete predpisana zdravila (upam, da jih imate). Prepričan sem, da v tem primeru ne bo prišlo do poslabšanja stanja in, da boste že veliko let povsem normalno živeli. 🙂

 

LP

 

Spostovani

sem 40 let star in sem imel vgradnjo opornice pred dve leti.

interesira me ali je mozno da vsakic ko pride nekaksna virusna okuzba, prehlad, crevesje…. Je mozno da zaradi tega cuti spikanje v podrocju vgrajene opornice ali je to zadeva z kateri rabim iti zdravniku.

na zadnjem pregledu pred 10 dni so ekg in saturacija ok in v labaratoriju so izvidi

ldl 1,7

hdl 1,4

holesterol 3,6

glukoza 5,8

ker ob naporu, hoja, tenis ne cutim nicesar

zadnjih par dni pa sem imel prebavne tezave in glavobol, cutim pa obcasno spikanje na podrocju vgrajenega stenta?

 

lp DS

New Report

Close