Intoleranca
Laktozna intoleranca ni alergija na kravje mleko. Pri lakt. int. telo nima dovolj encimov za razgradnjo mlečnega sladkorja v mleku. Takšni ljudje lahko brez problemov uživajo jogurte ali sire ker je laktoza tam predelana. Pri dokazovanju lakt. int. je bistvenega pomena poskus obremenitve z laktozo:
– otrok ne uživa mleka in je brez težav
– po ponovni uvedbi mleka se čez čas zopet pojavi penasto, zeleno in smrdeče blato
Laktozna intoleranca je nesposobnost razgradnje mlečnega sladkorja (laktoze) v mleku. Mleko vsebuje mlečni sladkor – laktozo. Sposobnost predelave laktoze je odvisna od proizvodnje laktaze, encima v našem telesu, ki se izloča v tankem črevesu. Ta encim razgradi laktozo v glukozo in galaktozo. Znane so tri vrste laktozne intolerance:
– prirojena nesposobnost razgradnje laktoze (hypolactasia). Ta je zelo redka, razen v skandinavskih deželah. Povzroča vidno dehidracijo, otrok se počuti zelo slabo in ne napreduje pri teži.
– laktozna intoleranca, ki jo postopoma pridobivamo s starostjo. 70% svetovne populacije se z leti proizvodnja laktaze upočasnjuje, dokler ne prenašajo več mleka in mlečnih izdelkov. Simptomi te vrste laktozne intolerance se ne pojavijo pred četrtim, petim letom otrokove starosti ali celo precej kasneje. Če ima mati lakt. intol. ni nujno, da jo bo imel tudi otrok.
– laktozna intoleranca kot posledica okutne okužbe črevesa.
Kravje mleko je eden iz najpogostejših vzrok za težave pri otrocih. V kravjem mleku je več kot 20 sestavin, ki so jih identificirali kot alergene (Stigler 1985).
Laktozno intoleranco bodo diagnosticirali na Pediatrični kliniki, na Alergološkem ali na Gastroentereološkem oddelku.
Hvala Karmen!
Slučajno veš kje bi se pri nas dalo dobiti mleko, ki vsebuje laktozo v zanemarljivih količinah. Menda ga imajo v Avstriji in Italiji skoraj v vsaki trgovini.
Mi smo pri 20 mesecih še vedno na prilagojenem mleku. Opažam pa, da ima predvsem po zaužitju mleka in nekaterih drugih jedi težave (včasih celo bruha). Alergije na mleko nima, saj je bila testirana.
Pri nas smo imeli ta primer pri prvem sinu. A testirali so ga šele pri dveh letih. Na Pediatrični kliniki, Gastro oddelek.
Bilo je pa tako: že od rojstva je zelo slabo spal, zbujal se je na pol ure do eno uro. Ponavadi kar pol ure po dojenju. Glede na njegove gibe z nogicami se mi je zdelo, da ga nekaj muči. A pediatrinja me ni jemala resno. Polno sem ga dojila pol leta. Nisem bila pozorna na blato, ker sem bila še neizkušena, bilo pa je res večkrat zeleno in sluzasto. Ko je začel jesti tudi gosto hrano, se je pojavila driska. Kakal je sicer enkrat dnevno, a zelo obilno in smrdeče. Bala sem se, da ni celiakija. Zdravnica pa še vedno nič. Le rekla je, da ima otrok počasi razvijajoč se prebavni sistem. In zato smo ga še bolj silili z mlečnimi stvarmi, predvsem zvečer pred spanjem. In jasno, spal ni nikoli več kot eno uro skupaj. Bila sem izčrpana.
Pri enem letu pa se je zgodilo, da zvečer ni hotel pojesti mlečnega obroka. In… prvo noč je spal skupaj 4 ure. Ko je odklonil še jutranji mlečni obrok, je prvič (skoraj) normalno kakal. Tako sem vedela, da je nekaj v povezavi z mlekom, sumila sem na intoleranco, saj predhodni testi glede alergije niso ničesar pokazali. Dajali smo mu sojino ali riževo mleko, poleg tega pa še sir in skuto. Zamenjali smo pediatrinjo, ki nas je takoj poslala na Pediatrično kliniko – na gastro pregled. To je bilo pri dveh letih.
Tam me je zdravnik skoraj nadrl, kako nemarna mama da sem, da pridem tako pozno, ker je takoj posumil na celiakijo. Hitro smo dobili datum sprejema na oddelek, kjer je glede na njegov videz oddelčna zdravnica dvomila, da gre za celiakijo (čeprav je imel krvne vrednosti na meji), zato sploh ni delala testov v to smer. Pač pa je delala obremenitev z laktozo in še nekaj drugih spremljajočih preiskav.
Pokazalo je, da gre res za intoleranco na laktozo. Imeli smo popolnoma brezmlečno dieto, res smo se držali – celo kruh smo kupovali brez mlečnih sestavin, kakor so nam rekli. Na srečo je bil sin zelo “razumevajoč” in ni kompliciral, če npr. ni smel jesti piškotov na obisku ali sladoleda poleti. Potem smo imeli kontrolo in prej kot v enem letu je bilo bolje. Zdravnica je rekla, da lahko postopoma preidemo na lahko mlečno prehrano.
Mislim, da se stvar popolnoma nikoli ne izboljša in da bo sin očitno vedno nagnjen k mehkejšemu odvajanju (v povezavi z mlečnimi izdelki), a sem bila vesela, da ni bilo hujšega. Pri vsej stvari me je vedno najbolj skrbelo, da ne bi bilo zaradi odlašanja zdravnika kaj nevarnega (npr. pri celiakiji, če ni diete, je nevarno). Še vedno pa me včasih skrbi, da ne bi bila prikrita celiakija, ki jo na tem forumu nekateri že omenjajo.
Lahko ti le še omenim, kako izgleda test.
Otrok mora popiti tekočino z laktozo (zelo sladko) – pri nas je bil to problem in ker je prvič pol polil, smo morali priti še enkrat – tokrat smo vzeli s seboj stekleničko, da je pil iz nje in ni mogel politi. Pred tem in potem na pol ure mu odvzemajo kri za preiskavo, kako se laktoza razgrajuje. Niti ni tak problem to jemanje, ker ga pičijo v prs, potem pa prst ovijejo, da se ranica ne zaceli in pridejo iz iste rane stiskat kri na pol ure.
Vso srečo!
Andreja
Pozdravljeni,
ker imam INTOLERANCO na LAKTOZO že od desetega leta, bi rad podelil z vami nekaj izkušenj, veliko zdravnikov namreč še nima razčiščenih stvari okoli te zelo pomembne problematike in jo smatra, kot brezpredmetno za njihov poklic.
SIMPTOMI INTOLERANCE NA LAKTOZO iz osebnih dolgoletnih izkušenj (od najbolj do najmanj);
Simptomi se pojavijo v petih minutah po zaužitju mlečnih izdelkov!!
– močno napenjanje, smrdeči in neprijetni vetrovi, plini na vsako minuto
– brbotanje in zelo neprijetna bolečina v črevesju
– vnetje dvanajsternika ( 5 cm desno od popka), daljše obdobje uživanja ml. izd.
– utrujenost
– zazdraženost
– izpuščaji na koži
– potenje
– trzljaji v mišicah, napetost mišic
KAJ JESTI:
– pol deci mleka, zjutraj in zvečer
– DOMAČ SIR, kozji kravji, ki ne vsebuje dodanega mleka (vsi trgovinski ga vsebujejo)
– vso hrano, ki ne vsebuje MLEČNEGA SLADKORJA in SIROTKE, ki jo proizvajalci dodajojo prehrambenim izdelkom, kot poceni vezivo, vedno preverite izdelek pod “SESTAVINE”
– vsi jogurti, ki vsebujejo mlečne kislinske bakterije in katerim ni dodano mleko
– priporočam jogurte LCA
– začuda mi po čokoladi gorenjka nič ni, priporočam, lahko pojem celo 100g čokolado
– vsa peciva, kjer piše da izdelek ne vsebuje mleka, sirotke v prahu, mlečnega sladkorja, lahko pa izdelke, kjer piše, da so v izdelku lahko prisotni sledovi mleka, tam je doza zelo majhna
KAJ NE JESTI!!
– vsi sladki izdelki, ki za vezivo vsebujejo naslednja imena; mlečni sladkor, sirotka oz sirotka v prahu, laktoza
– medenjaki, pudingi, maslo!!, palačinke, sladoledi, sladka smetana!!
– vsi trgovinski siri, so premalo zorjeni, vsebujejo 40% umetnih mlečnih maščob
– vse Milke so polne teh alergenov, po tej čokoladi me enostavno hoče zmlet
– zaradi kazeina in industrijske predelave je mleko težje prebavljivo, zato je možno, da nam težav ne povzroča (samo) laktoza
– skratka vso industrijsko hrano imejte pod budnim očesom, beri pod SESTAVINE
– proizvajalec politank Maner je moral v Avstriji umakniti s polic določene izdelke, ker so vsebovale preveč CENENIH sladil in veziv iz SIROTKE, veliko ljudi je imelo težave z črevesjem
– jogurti ala mlečni napitki
Preden sem ugotovil kaj mi je, so me pošiljali od poncija do pilata, bolečine in neprijetni občutki so bili neznosni, bil sem 2x na gastroskopiji, potem mi je gastrolog šaril še po črevesju, pri nevrologu, na raznih preizkavah za alergije, samoplačniške ordinacije (ogromno denarja), dieta na celiakijo..,. NIČ OD TEGA NI POMAGALO, dohtar mi je reku da so verjetno živci…
Po večletni sagi z mojo prebavo sem iz tuje literature izvedel nekaj o INTOLERANCI NA LAKTOZO, našim zdravnikom je pač to nekaj za na kruh namazat, pa lahk crkneš zarad tega.
Po dietni prehrani brez zgoraj naštetih izdelkov je bilo veliko bolje, vsi simptomi pa so izginili po dveh tednih!! KAKO PREPROSTO in učinkovito!!
Sedaj živim čisto drugače, kot bi živel neko drugo življenje, z lahkoto se odrekam mlečnim izdelkom. Mleko pijem s cikorjo, kavo, jem kvalitetne jogurte, domač sir, pijem šupeče tablete z dodatkom kalcija, magnezija, D vitamin – 2x tedensko.
Jejte in živite zdravo,
priporočam naslednji članek:
http://www.bambino.si/sirotka_hranilo_zdravilo_in_se_veliko_vec_
in veliko uspeha pri premagovanju te bolezni.
Janez
Janez men pa ta tvoja dieta ni čist jasna. Imaš intoleranco na laktozo ampak piješ pol deci mleka zjutraj in zvečer??
Sam sem namreč tudi opazil da mi laktoza povzroča probleme, ampak se še vedno lovim kaj lahko in česa ne smem. Najprej sem mislil da lahko sire in druge mlečne izdelke jem normalno ampak se mi zdi da tudi siri niso to kar bi morali biti.