intimna nega med in po kopanju v bazenu
Pozdravljeni,
sama sem več let intenzivno plavala v bazenu (enkrat tedensko) in nikoli nisem imela težav s kakršnimi kolimi vnetji. Po hudem padcu imunskega sistema (herpes zoster oticus) in zdravljenjem s kortikosteroidi, so se zažela pojavljati tudi vaginalna glivična in bakterijska vnetja. Trenutno (že leto dni po bolezni) vaginalno stanje dobro vzdržujem, vendar mi je ginekologinja svetovala, naj se bazenom izogibam.
Zanima me, ali to drži in koliko časa naj še ne plavam? Ali ne obstajajo neki tamponi, ki preprečujejo vstop vode iz bazena v nožnico? Ali potem ti tampomni preprečujejo nastanek vnetij? Kako bi si lahko pomagala sama? Je sploh kak dokaj varen način?
Hvala lepa in lep pozdrav.
Spoštovani,
v času vnetja spolovila ali nožnice plavanje v bazenih sicer odsvetujemo, vendar če je od vaših težav minilo že tako dolgo, mislim, da vam bazen ne more škodovati. V urejenih plavalnih bazenih je v vodi izjemno malo bakterij in gliv, za razliko od nožnice, ki je normalno poseljena z neprimerljivo večjim številom mikroorganizmov. Tudi če bi kakšna klica iz bazenske vode zašla v nožnico med plavanjem, je to kot zrno soli v morje. Dodatna uporaba tamponov ni potrebna. Sicer prodajajo tudi neke posebne impregnirane tampone za zaščito nožnice med kopanjem v bazenih, v strokovni literaturi pa ni nobenih raziskav na to temo. Pomembno je le, da se po kopanju dobro obrišete in preoblečete v suhe kopalke.
Lep pozdrav,