Najdi forum

Intervju za Dnevnik.si

Danes sem dobil sledeči mail od novinarke Dnevnika:

Pozdravljeni.

Za Dnevnik.si in pa priloge Dnevnika pripravljam različne članke vezane ne področje alternativne medicine, duhovnosti in ezoterike. V kolikor vas zanima bi po e mailu opravili intervju na temo Feng shuia. Prosim, če mi lahko potrdite sodelovanje. Hvala.

Tjaši Artnik Knibbe

Ekola, pošiljam vprašanja.

Kako bi preprosto razložili vedenja o Feng Shuiu?

Feng shui/fs je modrost o urejanju bivalnih prostorov, okolja in seveda harmonizaciji osebe. To je veda o načinu pridobitve ubranega stanovanja, ki bo dobavitelj dobrohotne či energije. Da bi dosegli želeno ubranost, upoštevamo osnovne zakonitosti, ki so jih odkrili fs mojstri pri poglobljenem opazovanju ljudi ter narave, in sicer:
Jin in jang,
Pet tokov jin in jang,
Klasična šola kompasa oz. Leteče zvezde,
Šola oblik ali Šola petih živali ter
DZK in zodiak.

Kako vse ga lahko v vsakodnevnem življenju uporabljamo?

Za praktično uporabo fs modrosti je najprej nujno posvetovanje s fs mojstrom. Na osnovi rojstnih podatkov in tlorisa stanovanja (tudi parcele, če gre za hišo), fs mojster pripravi temeljne izhodiščne definicije či in Ki energij. Le-te imajo svoja globoka sporočila iz katerih poteka fs svetovanje. Fs lahko uporabljamo pri aktiviranju določenih področij v stanovanju, ki jih imenujemo “palače” in teh je osem. Fs center celotne etaže je posebno področje s svojimi specifičnimi zahtevami. V vseh devet palač permanentno “prihaja” či, ki jo lahko definiramo kot energijo v življenju nujno za:
– kariero, službo ali življenjsko pot,
– odnose, čustva, ljubezen, poroko,
– družino, prednike, mentorje, nadrejene,
– srečo, srečne okoliščine, blaginjo, bogastvo, denar,
– pomoč, prijatelje,
– otroke, projekte, plane,
– Znanje, globoko kontemplacijo, duhovnost,
– ugled, napredek, slavo.

Nam lahko opišete en konkreten primer pomoči reciva v primeru nesrečne ljubezni?

Gospa je imela zakonske težave in se je odločila za ločitev, ker je mož imel ljubico s katero je bil intimen že nekaj mesecev. Poklicala me je in rekla, da bi se rada znebila morečih občutkov razdvojenosti in bi rada šla narazen. Dogovorili smo se za skupno fs celodnevno delavnico na njihovem naslovu, kjer je bil cel dan (od 9:00 do 23:30) prisoten in zelo aktiven tudi njen mož. Med samo fs delavnico sem uspel izvedeti ter ugotoviti, da je mož sicer zelo zanesljiv ter ve kaj hoče in še zmeraj ljubeč do žene – on je želel še naprej živeti z njo, vendar je bil zbegan, ampak vodljiv, ker je potem upošteval vse fs nasvete.

Rekel sem jima, da je energetski odnos ljubice in moža mnogo boljši in logičen po naravnih zakonitostih, kot predpogoj za skupno življenje, od njunega odnosa, ki se ga da sicer izboljšati, upoštevajoč fs nasvete. Obljubila sta, da bosta upoštevala vse nasvete, ki sem jima podajal iz njunih dveh fs elaboratov cel dan. In sedaj, štiri leta po fs delavnici, mož in žena živita normalno družinsko življenje. Gospa mi vsake toliko časa pošlje mail in par toplih zahvalnih besed.

Kaj pa če imamo težava z denarjem? Česa po Feng Shuiu takrat ne smemo početi?

Finančne težave se začnejo že preden nam zmanjka denarja. Zato je možno izdelati dober fs predvid, ki pomaga, da se izognemo nevšečnostim. Nekaj osnovnih in splošnih, a vendar enostavnih navodil, ki dajejo dobre rezultate:
– če se straniščna školjka nahaja v palači denarja, je nujno redno zapiranje pokrova školjke po uporabi,
– kaktusi, bonsai in suhe rože niso zaželene v stanovanju posebej v omenjeni palači,
– finančna palača mora biti vedno urejena, čista in lepa,
– v tej palači se ne oddajajo negativne vibracije kot so: prepiri, kreganja, ostre nezaželene besede,
– zelo previdno nameščamo ogledala v stanovanju, ki so energetska bomba….

Kaj pa ko kupujemo nov dom? Na kaj moramo biti pri tem pozorni?

Preden kupimo stanovanje je nujno izdelati osnovno fs analizo o energetski ustreznosti vseh bivalnih prostorov. Upoštevamo vsa omenjena pravila pri izdelavi elaborata in seveda na licu mesta, mojster fs pregleda takšno stanovanje in oceni ali je ustrezno.

Fs se začne tudi že pri nakupu parcele za gradnjo hiše še preden plačamo aro za parcelo. Za vsako osebo je drugačno pravilo in je nujna uskladitev vseh oseb, kjer imata prednost starša v primeru da gre za družino. Če gre za par, potem je potrebno ugoditi enemu, ki ga določimo na fs delavnici po dolgotrajnih analizah obeh energij. Po navadi dobijo prednost ženske.

Kakšna zlata pravila kako optimalno opremiti svoje stanovanje? Zapovedi kaj ja in česa ne?

Preden opremimo stanovanje, je potrebno izvesti tako imenovani Ritual energetskega čiščenja. Potem pobarvamo vse bivalne prostore, po že prej izbranih koristnih barvah za vsako osebo posebej, ki jih dobimo na fs delavnici ter izbirajoč iz barvnega kataloga, ki ima 740 barvnih odtenkov. Stanovanje opremimo tako, da namestimo pohištvo in opremo upoštevajoč Šolo oblik – Pet živali. Zato moramo imeti prej urejen tloris stanovanja po fs načelih, ki opredeli razdelitev bivalnih prostorov po energetskih izhodiščih za Vzhodno – jang in Zahodno – jin skupino ljudi.

V katerih primerih se kaže Feng Shui najbolj učinkovit?

Pari in družine pridobijo topel dom, ki tiho in spontano pritegne s svojo ubranostjo. Začuti se vsakdanje dobro počutje – osnova za pridobitev prepotrebnega miru, ki je pogoj za naše odločitve. Namreč iz stanja miru se pravilno odločamo o vseh naših vsakodnevnih planih, v primerjavi odločitev iz stresa, nizkih frustracij in neurejenega stanovanja, ki so kaotična in nezaželena.

Potem je fs učinkovit pri iskanju nove in/ali boljše službe. Pridobitev informacije o energetsko ustrezajočem partnerju za dolgoročno skupno življenje. Izbira poklica upoštevajoč osnovna energetska izhodišča o vseh poklicih razvrščenih v osem skupin. Izboljšanje finančnega stanja itd.
Kako pa korelira z našim boljšim psihofizičnim počutjem?

Ta čudovita modrost, ki prihaja iz daljne in ogromne Kitajske, je namenjena prav za pridobitev znanj pomembnih za vsakega posameznika. Izdelam elaborat, ki je priročnik in vodnik za vsakdanje življenje. Razlagam ga ves čas na celodnevni fs delavnici, ker je konkreten in prav strokovne vsebine. Po prakticiranju nasvetov in upoštevanju fs pravil, ki so v svoji končni fazi enostavna, se človeku odpirajo vedno nova in nova obzorja, spoznanja in dobrohotne konkretne ugotovitve, ki polnijo osebo z navdihom, energijo in svežino pridobljeno iz či življenjsko pomembne energije. Ubranost je možno kar kmalu doseči in potem skrbeti za njo ter vzdrževati stanje pridobljene harmonije, ki narašča.

Omenjate tudi Osebni Feng Shiu. Za kaj gre?

Gre za celodnevno fs delavnico. To je majhna inovacija na tem področju pri nas v Sloveniji. Osebni feng shui je priročnik, ki vsebuje 25 strani v katerih je strokovna snov potrebna avtorjeve razlage, da potem konkretni in praktični nasveti res zaživijo, pridobljeni so iz fs izračunov. To je v bistvu nekakšna bližnjica do konkretnih in vsakodnevnih nasvetov. To pomeni, da fs lahko prakticirate brez predhodnega znanja o tej čudoviti modrosti, ki nam vsem lahko spremeni življenje – na bolje seveda.

Kako ga uporabiti v primeru zapletenega osebnega odnosa s partnerjem?

V mojem deset letnem svetovalnem delu, je prav ta v bistvu najbolj pogosta fs delavnica. Imenujem jo Partnerski feng shui. Na delavnici morata biti prisotna oba partnerja, za katere izdelam Osebni feng shui, vsak dobi svojega. Sledi detajlna razlaga enemu in drugi je pasiven ter samo posluša, lahko se seveda na kratko vključi v debato, ampak poudarek je na poizvedbi osnovnih lastnostih za osebo. To je odlična priložnost, da se oba spoznata iz drugačnih zornih kotov pod vodstvom fs mojstra. Razlagam osnovne pozitivne značilnosti ter opredelim na negativne, ki so jabolko prepirov in ne sprejemanja drugačnosti. Potem svetujem redno aktiviranje energije potrebne za odnose in to prav praktično pokažem, upoštevamo pravila iz DZK – Devet Zvezdnega Ki, japonske astrologije.

Feng Shui se naučimo ali pa gre morda za vedenje, ki je skrito v globinah duha in ga moramo prebuditi?

Najprej se moramo naučiti osnovnih zakonitosti, ki so določene skozi tisočletna opazovanja energij v naravi in ljudeh. Potem se prepustimo notranjim spoznanjem, ki so posajena v vsakega posameznika odkrivajoč modrost prav od znotraj – iz srca, kjer domuje jin princip, naš cilj pa je, da ga v harmonično celoto združimo z jangom, ki je nekoliko zgoraj, v našem podstrešju.

Napišete tudi prvo slovensko knjigo o Feng shuiu (vesela bom izvoda za lažji uvod)…povejte kaj o tem…[/b]

Po dolgoletnem raziskovanju fs modrosti od 1992, sem preučil čez trideset knjig na to temo in seveda nekaj webov. Mnogo je to literature, za cel akademski študij. Da bi si olajšal svetovalno delo pri iskanju nujnih informacij iz tabel, formul in fs izrazoslovja, sem si sproti delal nekakšne zapiske, ugotovitve in zanimive primere iz moje dolgoletne svetovalne prakse. Tako je, ne da bi to planiral, spontano nastal prvi slovenski fs učbenik/knjiga, ki je zelo uporabna, ampak potrebna predhodne razlage, saj gre za strokovno snov in avtorjevo interpretacijo fantastične modrosti.

Mirza Terzimehić, inž. svetovalec za feng shui Telefon: 01 50 71 856 GSM: 041 768 571 feng shui je enostavna, čudovita modrost http://www.mirza.si

V tej končni obliki bo na Dnevnik.si objavljen prvi članek o fs:

Modrost bivanjske kulture

Feng shui, modrost harmonizacije bivalnih prostorov, okolja in osebe, je pravzaprav že kar veda o tem kako do ubranega stanovanja, ki bo urejeno tako, da bo dotok dobrohotne či energije vedno prisoten. »Da bi dosegli želeno ubranost, upoštevamo osnovne zakonitosti, ki so jih odkrili Feng shui mojstri pri poglobljenem opazovanju ljudi ter narave, in sicer Jin in jang, Pet tokov jin in jang, Klasična šola kompasa oz. Leteče zvezde, Šola oblik ali Šola petih živali ter DZK – Devet Zvezdni Ki in zodiak«, za začetek zapletenost in zahtevnost ustvarjanje bivanjske kulture po Feng shui-u prikaže Mirza Terzimehić, inž. in svetovalec za Feng shui.

Kako lahko Feng shui v vsakodnevnem življenju uporabljamo?

Za praktično uporabo Feng shui-a je že skoraj nujno posvetovanje z mojstrom. Na osnovi rojstnih podatkov in tlorisa stanovanja (tudi parcele, če gre za hišo), ta pripravi temeljne izhodiščne definicije či in Ki energij. Le-te imajo svoja globoka sporočila, iz katerih pravzaprav poteka Feng shui svetovanje. Lahko ga uporabljamo pri aktiviranju določenih energetskih področij v stanovanju, ki jih imenujemo “palače” in teh je osem. Feng shui center celotne etaže pa velja kot posebno področje s svojimi specifičnimi zahtevami. V vseh teh devet palač permanentno “prihaja” či, ki jo lahko definiramo kot življenjsko energijo.

Nam lahko opišete en konkreten primer pomoči, reciva v primeru nesrečne ljubezni?

Gospa je imela zakonske težave in se je odločila za ločitev, ker je mož imel ljubico, s katero je bil intimen že nekaj mesecev. Poklicala me je in rekla, da bi se rada znebila morečih občutkov razdvojenosti in bi rada šla narazen. Dogovorili smo se za skupno celodnevno Feng shui delavnico na njihovem naslovu, kjer je bil cel dan (od 9:00 do 23:30) prisoten in zelo aktiven tudi njen mož. Med samo Feng shui delavnico sem uspel izvedeti ter ugotoviti, da je mož sicer zelo zanesljiv ter ve kaj hoče in še zmeraj ljubeč do žene. Iskreno sem jima povedal, da je energetski odnos ljubice in moža veliko bolj v skladu z naravnimi zakonitostmi, a da se da z doslednim upoštevanjem Feng shuia izboljšati tudi njun odnos. S trdim obojestranskim delom jima je uspelo.

Kaj pa če imamo težava z denarjem? Česa po Feng Shui-u takrat ne smemo početi?

Finančne težave se začnejo že preden nam zmanjka denarja. Zato je možno izdelati dobro Feng shui napoved, ki pomaga, da se izognemo nevšečnostim. Naj navedem le nekaj osnovnih in splošnih, a vendar enostavnih navodil, ki dajejo dobre rezultate: če se straniščna školjka nahaja v palači denarja, je nujno redno zapiranje pokrova školjke po uporabi; kaktusi, bonsai in suhe rože niso zaželene v stanovanju posebej v omenjeni palači; finančna palača mora biti vedno urejena, čista in lepa; v tej palači se ne oddajajo negativne vibracije, zelo previdno pa moramo namestiti tudi ogledala v stanovanju, ki so lahko energetska bomba.

Kaj pa ko kupujemo nov dom? Na kaj moramo biti pri tem pozorni?

Preden kupimo stanovanje ali parcelo je dobro izdelati osnovno Feng shui analizo o energetski ustreznosti vseh bivalnih prostorov. Nato pa vestno upoštevati vsa omenjena pravila, ki jih dobimo od mojstra. Ta mora morebitni nov dom tudi osebno pregledati.

V katerih primerih se kaže Feng Shui najbolj učinkovit?

Feng shui je lahko učinkovit pri iskanju nove in boljše službe, pomaga pri ustvarjanju toplega in mirnega doma, izboljšuje finančno stanje, pomaga pri izbiri pravega partnerja….

Feng Shui se naučimo ali pa gre morda za vedenje, ki je skrito v globinah duha in ga moramo prebuditi?

Najprej se moramo naučiti osnovnih zakonitosti, ki so določene skozi tisočletna opazovanja energij v naravi in ljudeh. Potem se prepustimo notranjim spoznanjem, ki so posajena v vsakega posameznika odkrivajoč modrost prav od znotraj – iz srca, kjer domuje jin princip. Naš cilj pa je, da ga v harmonično celoto združimo z jangom, ki je nekoliko više, v našem podstrešju.

Napišete tudi prvo slovensko knjigo o Feng shui-u…

Po dolgoletnem raziskovanju Feng shui modrosti od 1992, sem preučil ogromno literature. Da bi si olajšal svetovalno delo pri iskanju nujnih informacij iz tabel, formul in Feng shui izrazoslovja, sem si sproti delal nekakšne zapiske, ugotovitve in zanimive primere iz moje dolgoletne svetovalne prakse. Tako je, ne da bi to planiral, spontano nastal prvi slovenski Feng shui učbenik/knjiga, ki je zelo uporabna, ampak potrebna predhodne razlage, saj gre za strokovno snov in mojo osebno interpretacijo te fantastične modrosti.

Spraševala Tjaši Artnik Knibbe.

Mirza Terzimehić, inž. svetovalec za feng shui Telefon: 01 50 71 856 GSM: 041 768 571 feng shui je enostavna, čudovita modrost http://www.mirza.si

New Report

Close