Interpretacija rezultatov – test za spolne bolezni
Pozdravljeni.
Konec septembra sem se šel testirat za spolne bolezni na Infekcijsko kliniko na Japljevi v Ljubljani, sumil sem na okužbo s Herpes Simplex virusom na genitalijah in sicer bi okužbo lahko dobil v aprilu pri tedanji spolni partnerki (tetsiral pa sem se konec septembra). Danes sem prejel izvide, vendar jih ne razumem popolnoma, naslednji pregled pa imam šele v januarju 2009. Ker imam novo partnerko, s katero sva v resni zvezi, bi seveda rad čim prej vedel, kje stojim. Ker sem neučakan in nisem dobil na telefon zdravnice pri kateri sem opravil testiranje, sem se odločil da se po pomoč obrnem na ta forum.
Testiran sem bil na vse bolezni, za katere se da pri nas testirati. Negativne so vse postavke, razen naslednji:
Bris sečnice na patogene bakterije: Streptococcus sk. G (beta hemolitični) +, Mešana uretralna flora +.
VDRL in TPHA negativno, IgG FTA – ABS kvantitativno 1:10 (nimam pojma kaj bi to bilo).
K rezultatom je bilo tudi podano naslednje mnenje: “Serološko smo izključili okužbo z virusom herpes simplexa tipa I oz. tipa II. Glede na to, da so bili prvi mehurčki maja letos prisotni na spolovilu, daje bila tukaj epidemiološka podlaga možnosti genitalnega herpesa, ki so jo spremljali tudi splošni bolezenski znaki, gre lahko za prezgodnje obdobje serokonverzije. Prisotna je tudi pozitivna IgG serologija na lues. Svetujem kontrolo v naši ambulanti za serološke izvide…”.
Malo sem brskal na internetu in ugotovil, da je lues = sifilis, zato me trenutno tako skrbi.
Poleg tega sem prejšnji teden prejel antibiotike zaradi zatečenih dlesni (Klimicin 300mg kapsule 4x dnevno 8 dnevna kura). Moje vprašanje je, ali sklepam pravilno, da sifilis še ni sigurno tista bolezen, ki jo imam (tudi simptomi niso (bili) takšni, kot so navedeni pri sifilisu), ter ali je v tem primeru lahko kaj pripomoglo jemanje antibiotika k zatretju tega obolenja. Serokonverzijo pa razumem kot pojav, ko telo producira protitelesa in je možno, da obstaja možnost, da telo še ni proizvedlo dovolj protiteles, ki bi jih lahko s testi zaznali, da bi potrdili okužbo z virusom Herpes Simplex?
Prosim vas za odgovor, saj me kar konkretno skrbi. Če je možno, tudi napišite, kako reagirati v primerih, da dejansko imam takšno okužbo (poleg tega, da seveda o tem obvestim sedanjo partnerko ter seveda prejšnjo, od katere sem te bolezni dobil). Kakšno je zdravljenje pri sifilisu in dolgoročne posledice? Herpes Simplex vem da ni ozdravljiv, ampak imam raje HS kot sifilis…
Spostovani,
vse kar ste sami izbrskali, je res.
Za sifilis je potrebno dodatno testiranje (tukaj se drzite navodil infektologa), ne gre pa za svezo okuzbo. Zdravljenje je antibioticno, ponavadi s penicilinom. Dolgorocne posledice nezdravljene bolezni pa so razlice. http://sl.wikipedia.org/wiki/Sifilis
Kar se tice HS ste si ze sami odgovorili.
Kaj narediti? Uporabljajte kondom dokler ne dobite dokoncnih rezultatov.
Pozdravljeni prejšnje leto sem dobil spolno bolezen klamidijo,k zdravniku nisem šel .Zdravil sem se z tabletami SUMAMED.Izgleda da se nisem dobro pozdravil ker mi je začelo iz spolovila teči gnojni iscedek ne veliko malo ko stisnem.Prosim vas katere zdravila naj vzamem,da se pozdravim,ker trenutno ne morem k zdravniku sem na službeni poti v Rusiji.Hvala
Spostovani,
kako pa veste, da je bila Klamidija, ce niste bili pri zdravniku?
Kakorkoli ze, nujno se boste morali pokazati zdravniku, lahko gre tudi za gonorejo. Ta se sicer zdravi z antibiotiki (tudi Sumamed, ucikovina azitromicin, 2 g v enkratnem odmerku).
Svetujem vam zascito med spolnimi odnosi – kondom! – ne le zaradi vas, tudi zaradi partnerk(e).