interferon raziskava
sem bil na semianrju o tem in je na spletni strani http://www.jupsline.net predstavljena študija.to je za vse tiste ki so se in se bojo spraševali če zdravljenje s tem kaj pomaga.LP!
Zdravljenje z interferonom beta zavre izgubo možganskega tkiva pri bolnikih z zgodnjo multiplo sklerozo
Lancet
26. oktober 2004
Izsledki raziskave ETOMS (Early Treatment of Multiple Sclerosis) so pokazali, da zdravljenje bolnikov z zgodnjimi simptomi multiple skleroze z interferonom beta zmanjša verjetnost napredovanja v klinično popolnoma izraženo bolezen (glej Zdravljenje z interferonom zavre napredovanje prvih okvar živčevja v klinično potrjeno multiplo sklerozo). Ista raziskovalna skupina je v oktobrski številki revije Lancet (Lancet 2004; 364: 1489-96) pokazala, da je aktivno zdravljenje zavrlo napredovanje izgube možganskega tkiva.
Rezultati meritev prostornine možganskega tkiva z magnetno resonanco ob vstopu v raziskavo ter po 12 in 24 mesecih sledenja so bili na voljo za 131, 111 oziroma 112 bolnikov, ki so 1-krat tedensko prejemali 22 µg interferona beta-1a v podkožni injekciji, in za 132, 98 oziroma 99 bolnikov, ki so prejemali ustrezen placebo. Bolezen je v klinično dokončno obliko napredovala pri 31 % bolnikov, ki so prejemali interferon beta-1a, in pri 47 % bolnikov, ki so prejemali placebo. Pri bolnikih iz placebo skupine se je prostornina možganov v povprečju zmanjšala za 0,83 % v prvem letu, za 0,67 % v drugem letu oziroma za 1,68 % v celotnem obdobju sledenja. Ustrezne vrednosti v aktivno zdravljeni skupini, so bile 0,62 %, 0,61 % in 1,18 %. Razlike v povprečni spremembi prostornine možganov so bile statistično pomenljive ob vseh časovnih mejnikih. Število novih okvar na T2-obteženih posnetkih z magnetno resonanco v prvem letu sledenja je bilo le v statistično šibki soodvisnosti s povprečno spremembo prostornine možganov v drugem letu sledenja, kar je raziskovalce napeljalo k zaključku, da sta vnetni in nevrodegenerativni bolezenski proces od najzgodnejše stopnje multiple skleroze naprej vsaj deloma ločena.
Prizadeti, tudi sam imam pomisleke glede učinka jemanja interferonskih injekcij. Sem na interferonu beta 1-a 44mcg, od samega začetka, ko se je Rebif pojavil na slovenskem tržišču.
Kljub temu pa moraš na to informacijo gledati tudi iz drugega zornega kota. Vsa interferonska zdravila imajo glavni namen povečati čas med zagoni. Statistike o uspešnosti interferonskih zdravil glede tega parametra govorijo krepko v prid injekcijam. Pomemben podatek iz te študije se mi zdi tisti o zmanjšanju volumna možganov po treh letih, kjer je razlika več kot opazna (1,68% pri placebu proti 1,18% v aktivno zdravljeni skupini). Vsekakor pa čakamo na zdravilo, ki bo bolj učinkovito, mogoče celo tako, ki bo vrnilo možgansko maso na prejšnje, zdravo stanje. Dokler tega ni pa moramo uporabljati to, kar imamo. Čez 100 let se bodo smejali načinu zdravljenja, kot ga uporabljamo danes a boljšega trenutno ne poznamo.
Mi lahko kdo pojasni kaj je klinično dokončna oblika MS?