Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Interferon

Interferon

Zanima me, ali mi lahko kdo kaj več pove o zdravljenju z interferonom?

Kako poteka, je uspešno?

Hvala!

LP Ana

Nekaj bos nasla, ce kliknes na povezavo:

ali pa si pomgas se z iskalnikom.

Morda nam lahko zaupas zakaj te zdravljenje z interferonom zanima?

Srečno,
Jože

Draga Ana,

za popolnejši odgovor bi morali opisati tudi, za katerega raka gre. Interferoni sodijo v družino glikoproteinov, ki jih poimenujemo citokini. Sodelujejo v naravnem telesnem odzivu na tuje substance. Človeške celice ga naravno izdelujejo pri odgovoru na virusne okužbe in druge mikrobe, tumorje in antigene (snovi, ki izzovejo reakcijo s protitelesi). Interferoni se vežejo na posebne receptorje na celični površini. Sledi zaporedje določenih dogodkov, nastajajo proteini z različnimi lastnostmi – protivirusnimi, učinkujejo proti delitvi celic in drugo. Vseh podrobnosti, kako so interferoni vpleteni v imunsko dogajanje, še ne poznamo.

Čeprav so interferone odkrili že v poznih petdesetih, se jih je dalo šele v zgodnjih osemdesetih pridobivati v dovoljšnih količinah in zadovoljivi čistosti, da je bil primeren za raziskave uporabe v medicini.

Poznamo štiri razrede človeških interferonov: alfa, beta, gama in omega. Alfa in beta interferona sta se do zdaj izkazala za najbolj učinkovita v zdravstveni rabi. Večino alfa interferona danes proizvedejo bakterije s pomočjo genetskega inženiringa. To je sicer ceneje in omogoča pridobivanje večjih količin, vendar takšen interferon ne daje povsem enakih učinkov kot naravni.

Da je uporaba interferonov še vedno na nekoliko nezanesljivih nogah, dokazujejo raziskave, katerih rezultati kažejo, da interferoni niso bistveno vplivali na izid bolezni. Druge spet kažejo, da je interferon učinkoval pozitivno. Pri odločanju za interferonsko zdravljenje morate poznati tudi stranske učinke, ki niso zanemarljivi – okvare vida zaradi poškodb mrežnice, slabost, vročina in mrazenje, mišične bolečine, driska, glavobol, pomanjkanje apetita in depresija.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Veliko upanje, ki so ga sprva interferoni vzbudili, tako pri strokovni in laicni javnosti, je najverjetneje upraviceno splahnelo. To se dagaja s prav vsemi zdravili in metodami zdravljenja raka. To se skoraj ciklicno pojavlja s frekvenco okrog deset let. Meni se vse zdi, glede na zgodovino in specificnost raka kot bolezni, da je to povsem normalno. Zato se ob obljubah uspehov genske terapije lahko samo nasmehnem. Narava vedno najde svoj specificen odgovor, vsaj pri raku je tako. Interferonov ne podcenjujem, zato pa se vprasujem ali je leto zivljenja ali tudi malo vec , ki ga statisticno dajejo, res vredno njihovih negativnih posledic? Meni je dragocen vsak nov dan. Kaj pa to pomeni vecini bralcev foruma res ne vem?

tema je stara a vseeeno-komu je ineterferon pomagal?mislim, da je moji mami škodil…… pozdravček če kdo to bere

Razumem pomisleke glede delovanja interferona. Interferon deluje na imunski sistem. Bolnik tega ne ve, da mu interferon tam pomaga. Niti ne ve, kako bi bilo brez interferona, saj imunski sistem ne boli. Res pa je, da če je slučajno škoda večja kot korist, da potem to ni smiselno.
lp

Draga Nataša,
mnenja o interferonu, ki sem ga pred mnogimi leti na tej temi zgoraj zapisal še vedno nisem spremenil. Mogoče pa sem res še vedno živ zahvaljujoč temu zdravilu! Le kdo bi to vedel! V času moje bolezni je bila njegova uporaba več ali manj poskusna in njegovih učinkov ni bil deležen vsakdo. Dejansko je interferon eden izmed prvih imunoterapevtikov, ki so prešli v splošno uporabo. Vsi interferoni (alfa, beta, gama) domnevno v človeškem imunskem sistemu aktivirajo makrofage in celice ubijalke. Interferon ALFA se uporablja za zdravljenje malignega melanoma in še marsičesa (med drugim tudi Kaposijevega sarkoma pri aidsu). Strokovnjaki trdijo, da je največji problem vseh raziskav z interferonom ALFA to, da je ta zelo specifičen! Domnevno sta najdaljša stranska učinka interferona Alfa UTRUJENOST IN DEPRESIJA, ki bi morala miniti po enem letu po prenehanju jemanja zdravila… Pri meni se je po nekaj urah pojavila le močna vročina in z njo povezano potenje.., vendar sem bil naslednji dan povsem prerojen.. Proizvajalec zdravila trdi, da ima to le začasni vpliv na kostni mozeg (poveča verjetnost raznih infekcij in poškodb)! Jaz do prejemanja interferona nisem imel nobenih problemov s sklepi, od takrat pa imam zelo velike probleme (za moje pojme nenormalne) z bolečinami v sklepih, ki jih po 12 letih ortopedi še vedno pripisujejo začetni artrozi..

SREČNO, prijatelj - Jože

ja, kot sem že zgoraj omenila, moja mami po prenehanju zdravljenja z interferonom (maligni melanom) ni več taka, kot je bila. Ga je pa predčasno prenehala jemati (jemala ga je kakšne 4 mesece-najprej 1 mesec ambulantno, pa še 3 mesece si ga je sama injicirala) ker je v tem času postala ŽIV MRLIČ – pa čisto brez pretiravanja. To je bilo junija 2011. Do danes je imela še 3 različne vrste kemoterapije (tudi v neki raziskovalni program se je uvrstila, pa ne vem kako se imenuje), pa je morala z vsem prenehati, ker je vedno prišlo do nekih zapletov – jetra, ledvica, izpuščaji itd…. Kljub vsemu ni izgubila volje in je še kar naprej optimistična, čeprav se ji metastaze širijo po telesu. Zdaj jih ima že na možganih tako da hodi na obsevanja glave in dojke, kjer ji rastejo podkožni tumorji. Ko je onkologu omenila, da bi poleg uradne medicine poiskusila še z belo omelo, je rekel da niti pod razno. Ne razumem, zakaj ji tega ni dopustil, saj ve, da ozdravljenja pri njej ne bo!? Ali ni v tej fazi najpomembnejše dobro počutje bolnika? No, naj bo dovolj.
pozdravček

Verjetno je prišlo do nesporazuma. če je mami slučajno vprašala, če bi se zdravila alternativno z omelo. Ker to bi pomenilo *namesto* njihovega zdravljenja in ni rekla dodatno (komplementarno). Omelino zdravljenje kot monoterapija pri tako napredovalnem raku ni dovolj. Če je napredovanje raka močnejše kot zdravljenje, potem ga omela ne more več zaustaviti.

Onkologa v Sloveniji je treba razumeti, on nima časa za dodatno izobraževanje o neki stvari, ki je ne sme niti uporabljati; niti je ne sme poriporočati. Ker ljudje hitro nekaj zgrabijo, kar slišijo in slišijo tudi največkrat samo tisto, kar hočejo slišati. npr. ena gospa je pila toliko omele, da je kolabirala in prišla v bolnišnico… ker je mislila, da omelin čaj pomaga proti raku. Vendar omela, ki pasira želodec, ne pomaga proti raku. V ta namen se uporablja samo omela v injektibilni obliki (injekcije).

In ja, prej bi se lahko zdravila z omelo namesto interferona (alternativno!). Ne bi bila edina v Sloveniji. Saj se zgodi, da je pri bolnikih z malignim melanomom, interferon lahko kontraindiciran zaradi drugih sočasnih bolezni ali srčnih motenj… Nekateri pa se za to možnost odločijo zaradi stranskih učinkov od interferona. Pri omeli stranskih učinkov ni, če se pravilno uporablja…. Takrat bi mami morala začeti takoj po operaciji, čez kakih 14 dni, ko brazgotine niso več vnete; tako bi lahko preprečila napredovanje (če ne bi po drugi strani preveč „grešila“). To moram napisati, ker obstojajo še vedno posamezniki, ki mislijo, da lahko poleg zdravljenja še naprej kadijo ali pijejo alkohol ali uživajo druge strupe…

Imate prav, omela je indicirana tudi v paliativnem zdravljenju. Dr. S. naj ne misli, da so nemške zavarovalnice tako radodarne, da plačujejo zdravljenje z omelo samo zato, ker je povpraševanje… in naj ne meče vse v en koš, “niti pod razno”.
Vse dobro za Vašo mamo!

Za tiste, ki si injicirajo avstrijsko omelo, verjetno ni nova informacija, da avstrijske omele ni več na trgu (podjetje je šlo v konkurs).
http://www.kleinezeitung.at/kaernten/klagenfurtland/3060392/novipharm-stellte-konkursantrag.story

moja mami se poslavlja s tega sveta. iz ene majhne pike na hrbtu, izrezane konec l. 2010, se ji je rak razširil na jetra, pljuča in možgane.Terapij cel kup, cel kup voženj v LJ, dve leti trpljenja ob terapijah, z raznimi težkimi zapleti. Po obsevanju glave pa sedaj doma čaka na smrt, govori težko, medrola ima 64 mg na dan, o moj bog kaj se ji je vse pojavilo še stemi ogromnimi količinami medrola!
dve leti nazaj je bila čila, vesela, mladostna….
nobena zdravila ji niso pomagala, prej nasprotno….
imejte se lepo in bodite čimbolj zdravi v letu 2o13

Žal mi je za Vašo mamo. Ravno danes sem sprejela pošto od bolnika, ki si njicira omelo namesto iterferona že drugo leto. Nima nobenega napredovanja bolezni (3 leta po amputaciji). Nikakor pa ne razumem, da bi mu zavarovalnica povrnila mesečne stroške za interferon od 1000 evrov, kar bi mu itak škodilo pri sočasni srčni diagnozi, ni krije pa stroškov zdravila, ki stane mesečno 100 evrov in nima stranskih učinkov kot interferon. Vsekakor bo drugače, ko bo zdravilo registrirano tudi v Sloveniji. Tu in tam se pojavljajo interesenti, ki bi to speljali; vendar ker je povezano s stroški, vse utihne.

Razumem pa, da če se je mama vključila v kak raziskovalni program, da ji potem niso dovolili dodatnega zdravljenja z omelo, ker potem ne dobijo optimalne ocene zdravila s katerim zdravijo.
Žal pa se vse premalo raziskuje na sredstvih antiflogističnega delovanja (proti vnetju), ki bi zamenjala kortizon (Medrol). Kortizon ima opravičeno mesto v urgentni medicini, sicer pa se ga rada izogibam.

Tudi jaz se pridružujem Vašim željam za – zdravje! Zdravje je vse!
Začne se že pri miselni naravnanosti in nudi tudi vse možnosti dosegov drugih ciljev. Brez zdravja pa je vse nič.
Vse dobro!

New Report

Close