Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Intenziven suh kašelj v napadih

Intenziven suh kašelj v napadih

Pozdravljeni.

Že od poletja dalje me muči suh kašelj, ki poteka v napadih. Po napadu me boli v prsnem košu. Izločka iz nosu nimam. Najprej se je okrog 2 tedna kašelj v napadih pojavljal ponoči in podnevi, velikokrat mi je zmanjkovalo sape. Napad sem dobil skoraj na vsake pol ure. Nato se je stanje s Sumamedom nekoliko izboljšalo, predvsem podnevi, medtem ko je ponoči ostalo enako. Sedaj se stanje po 2 mesecih postopoma izboljšuje, na noč kašljam nekje okrog trikrat, vendar imam čez dan še vedno napade kašlja na vsako uro, med katerimi me še vedno duši. Občasno me tudi boli želodec. Apetita nimam, shujšal sem že 4 kg.

Opravil sem pregled pri pulmologu, ki je opravil RTG in ni ugotovil posebnosti. Predpisal mi je Sumamed 500mg 1 tbl/dan ter Nilar 40g. Opravil sem bronhoprovokacijski test, ki prav tako ni pokazal posebnosti. Nato sem dobil Betaklav 1000 2×1, Fluimukan 3×1 ter hodil na inhalacije z Dexameth, 10-krat. Šest tednov sem jemal Nilar, ki pa stanja ni izboljšal. Sedaj sem dobil Nexium 20 mg za dva tedna. Prav tako sem namesto Operila sedaj dobil pršilo Avamys za nos. Če ne bo izboljšanja, bom poslan še na CT pljuč.

Naj omenim še, da sem star 53 let, nekadilec, astma je izključena, alergij nimam.

Tak kašelj traja že več kot 2 meseca, tablete so kašelj le količinsko zmanjšale, preiskave pa ne pokažejo nič. Prosim za vaše mnenje.

Lep pozdrav,
Vojko

Spoštovani,

problem je preobsežen za kratek nasvet. Če prav razumem ste
že v obravnavi specialista pnevmologa, ki pelje
diagnostični postopek.

Lepo vas pozdravljam

asist.dr. Sabina Škrgat Kristan, dr. med.

Pozdravljeni! Prosim za pomoč. Hčerka je stara 4 leta in kašlja ze več kot en mesec in pol.Zjutraj je kašelj bolj močan in večkrat izpljune rumeno gosto slluz. Čez dan pokašljuje bolj na suho.Dajem ji domač sirup iz čebule in medu.Nosek ji redno čistim Tudi ponoči pokašljuje Hodi v vrtec, vendar zelo nerada.ZDRAVNICA PRAVI DA KAŠELJ ZNA TRAJATI kar precej časa. ŠE ENKRAT VAS PROSIM ZA NASVET. Lep pozdrav. S SPOŠTOVANJEM ! zaskrbljena mama

Spoštovani

Na vprašanja na tem forumu odgovarjajo zdravniki internisti in pulmologi, ki zdravijo odrasle ljudi.Otroke do 18. leta starosti obravnavajo pediatri.
Svetujem vam, da se oobrnete na vašega izbranega pediatra in se posvetujete z njim.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav

Nikolina Rozman
Pulmološka ambulanta

Pozdravljeni! Na vas se obračam z vprašanjem in sicer;v otroštvu sem bolehala za bronhialno astmo (sedaj sem stara 32 let),nekje pred 11 leti mi je bilo rečeno da se je stanje umirilo in ne potrebujem več zdravil,ostala pa mi je alergija (cvetni prah,drevesna plesenj,prah…..)Sedaj pa že skoraj en mesec imam občutek da se mi vse skupaj ponavlja,saj na trenutke zelo teško diham,včasih sploh do zraka ne morem in piska mi ob dihanju,na trenutke že kar moteč in glasen pisk.Tudi med hojo po stopnicah sem zelo zadihana.Zadnja dva tedna pa me iz spanja prebuja nenaden kašelj ki je suh,ampak intenziven in mi rabi kar nekaj časa da pridem k sebi.Nos imam zamašen ampak zgolj zaradi alergije,saj iz njega ne priteče nič (občutek zamašenega nosu).Zanima me kam naj se obrnem oz kaj mi je storiti.Zdravnica mi je ponovno predpisala inhalator (pumpico) za uporabo ob napadih.Ali mislite da se mi je astma vrnila? Hvala in lep pozdrav.

Z Bolnišnice Golnik sporočajo svoj odgovor:

****

Spoštovani,
Vaš opis je prepričljiv za astmo (in hkratni alergijski rinitis, ki je sicer pri astmi bolj pravilo kot izjema). Hudo bi bil presenečen, če se diagnoza ne bi potrdila. Čim prej na preiskavo pljučne funkcije, terapijo pa kar uvesti, in sicer redno terapijo s preprečevalnim zdravilom, enako tudi terapijo s protivnetnim zdravilom v nos. Prosim pokažite tole dopisovanje vaši zdravnici.

http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-MO8B76NR/

Mitja Košnik

——————

izr. prof. dr. Mitja Košnik, dr.med., spec.
http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Hvala za odgovor!

New Report

Close