Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami Integracija gluhih otrok

Integracija gluhih otrok

Kaj pravite o integraciji gluhih otrok v slišeče šole? Enkrat sem na enem forumu prebral, da integracija ni dobra za gluhe otroke. Ali lahko to utemeljite?

Ne vem zakaj ne bi bila dobra za gluhe otroke. Sama v šoli (za gluhe) sploh nisem mogla kaj truditi za kakšno snov, vse sem z lahkoto naredila teste, ipd,.. In niso me poslali v integracijo, čeprav so obljubili. Menim zato, ker se v šoli za gluhe zelo malo naučiš, kakor v integraciji. Potruditi se je treba, da gluh otrok čimveč nauči snovi, čimbolj razume,… tega ni in ne vidim koristi, da bi otrok hodil v to šolo za gluhe. Potem pride srednja šola. Na večini bo težje hoditi v srednjo šolo, brez vsega znanja, samo nekaj znaš to nič ne veljaš. Na Zavodu je izbira poklicev čisto tako stara in nezanimiva, zakaj bi sploh hodili tja? Integracija je boljša, če si za to zmožen, itd. Potem se ti odpre več možnosti pri izbiri poklica…

Pošlji oblikovano (30-06-05 07:42)

Dobra ideja, morajo iti v redne šole, vsaj probat, če jim ne rata pa naj jih prepišejo v šolo za gluhe.

Kdor hoče videti mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

Moja gluha otroka hodita v redno šolo zato da sta v moji bližini in da se največ učita kot v zavodu .. Starejši otrok dosega vidne ocene za kar sem zelo zadovoljen .. Mlajši pa počasi dojame kaj je učenje in bomo ga pripravili da se bo navadil na trdo delo , več učenja , če hoče imeti dobre ocene … V tem primeru če ne bo kateri vzdržal bom moral s težkim srcem poslati v zavod .. Tako sva s mamico odločila kako in kaj .. Bomo videli kaj bo in držim pesti ..
Pred tem smo se pogovarjali kam poslat v šolo .. Težka odločitev je bila , prav se spominjam .. Takšni pogoji so bili , če bi prej dal v zavod in imel zelo dobre ocene potem pa šel v redno šolo to pomeni da bo moral ponavljat razred . V nasprotnem primeru pa šel naprej , zato sem prej dal v redno šolo in ne bo ničesar zamudil , tako smo se odločili ..
Imam pa tudi osebno izkušnjo , tudi sam sem hodil v zavod . 13 let sem bil v Ljubljani stran od staršev , kar hudo mi je bilo , ker takrat ni šlo drugače kot danes ..
Star sem bil 5 let , hodil v vrtec , pogrešal mamo in očeta , jokal in rabil sem eno leto da sem se navadil na takšen način življenja .. Vse sem prehodil skozi osnovno in poklicno ..
Dobro se spominjam , takrat mi je bilo zelo hudo , ko sem zaključil poklicno šolo in dobil službo v domačem kraju .. Nisem imel prijateljev v domačem kraju , si lahko zamislite kakšen šok je bil zame !!! Kot bi bil v tujem kraju . Takrat sem pomislili da ni vredno živeti in spet jokal .. po tem razmišljanju sem moral spremeniti svoje mišljenje , biti bolj samozavesten . Počasi pridobil prijatelje do danes tako da imam kar preveč .. Tega pa ni zavod pripravil do samostojnega življenja kako naj živim !!
Moram povedati da sem zelo ponosen nase in da sem v življenju veliko dosegel kar sem si želel .. ¸Gluh sem in sem ponosen da sem in se ne sramujem svojega gluhega otroka !!! Zame je svet lepši če se imaš sebe rad in da se spoštuješ . Vsak ima cilj in življenje je manj dolgočasno .

lep pozdrav

New Report

Close