INTEGRACIJA ALI DOMOTOZJE V TUJINI
Ko v tujini zacnes bivati pa te zares od zacetka domotozje muci
to je najvec krivo ker si z odhodom izgubil vse prijateljske stike
pa tudi druzina ti je dalec pa tudi imas tezave od zacetka da
si ustanovis svoj srcni krog .Se pravi za punce da se sporazume
in si najde prvega ljubimca pa nasprotno za moske …
Za tiste kateri so pa studenti tukaj pa sploh nobenega problema ni
ker anglescina pomaga veliko ..Pa cim imas en drugi jezik katerega
uporabis za sporazum z drugimi to pa ze bolje gre .
ker nic ni tezjega kot cista izolacija od vsega drustva ko sam z
seboj zivis ker te nihce ne razume .
Lovro, z vsem spoštovanjem.
Z zanimanjem berem kar pišeš.
Ne daj se motiti Janezku in drugim, ki te žalijo.
Prav lepa hvala vam ki znate spostovati vse ljudi brez razlike od kje si in kje zivis …
Tega janeska pas sem ze prvic opazil da me ihce in sem mu malo zabrusil
ker sploh on ne ve o cemu govori ..Upajmo da bo zdajle razumel in si najdo
neko drugo zabavo kot da bi mene hecal ..Cetudi nimam nic proti drugim
Yu narodi pa vseeno zelim da mi vsaj moje drzavljanstvo na miru pusti
Ce bi naprimer Franços zelel postati bi pa ze dolgo lahko moje
drzavljansvo menjal ter se za nekoga drugega vaznega vzel ..Samo cetudi
mi je nas jezik malo pobegnil pa mi je vseno veselje novice prebrati iz
Slovenije katera ostaja se zmeraj moja dezela .Samo enkrat sem se vprasal
kaj naj delam tukaj ali se nazaj domov vrnem to je bilo ko se je Slovenija od juznjakov
locila in je ta mini vojni cas ter zasede je bila …za stiri dni doma ..Tokrat sem bil v Franciji kot na zaru sem se zares slabo pocitil v Franciji ..To kar me preseneca da je sedaj ko smo se locili je taka mrznja pri Slovencih proti juznjakom.. V casu ko sem delal v Ljubljani pa sem imel dobre delovne prijatelje iz vseh drzav .saj da se ljudje razumejo ni treba izbirati ti si od tukaj ali od tam .
Sama stvar katera je najvaznejsa pa je katere vrste cloveka je –ali prima ali baraba .
po izkusnji v Ljubljani pa sem vseeno videl da se Slovenci med seboj vec kregajo
in so vse bolj favsni eden drugemu kot pa drugi ki so bli priseljenci ..dvakrat se mi
je v zivljenju zgodilo .da mi v stanovanje vlomijo enkrat doma v Ljubljani to je
bil en presnji tovaris iz sole kateremu sem usluge naredil da bi mu delo najdo in
telefoniral za njega v stricevo podjetje da bi delo dobil isti dan po sihtu sem
imel vlom in moja soba je bila cisto prazna ..drugic pa v Lyonu -vileurbanne ta pa
bil malo poptnik slovenski v Francijo je prihajal ter se skoraj 2x na mesec tam vracal
..in enkrat ko se pa je koncno vrnil Je v moje stanovanju vlomil pa mi je
tudi on vse v moj kovcek dal in odsel ..Vso obleko mi je spraznil ..glasilne aparate etc.
v teh casih sem se mlad et sam bil in sem si rad lepo obleko kupoval da grem
v nocne plese na zabavo ter za puncami lavfat in sem se znajdo samo z tem kar
sem na sebi imel v tej hisi je bilo juznjakov tudi oni so svoje zivljenje skrbeli nigdar obenega
problema z njimi nisem imel ..Nisem se druzil nic vec z drzavljani edino enkrat sem sel v eno veliko gostinsko zabavilnico ki je bila zelo poznana v Lyonu gospodar je bil Hrvat in je veckrat organiziral plesne vecerje ,tam sem pa veliko siftarjev srecal kateri so se zabavali po svoje in plesali tista
njihova kola.. Pa je bilo tole glih v casu vojne in so se vsi drzavljani Bosne ali Srbi
ali Hrvatje v svojem krogu drzali nic ni blo nic komunikacije med njimi pa sploh po
politiki nobeden ni govoril (ze ko smo notri prisli nas je gospodar vprasal ce
imamo kako politicno mnenje ali nesporazum z sosedi naj to zunaj pustimo **
Vecer- in kasno ponoci je bilo pikturno v sredini vseh teh narodov kateri se skupaj zabavajo v
dezeli pa je vojna in se streljajo med seboj Ko sem to gledal mi je srce samo jokalo
in solze so kar same gori prisle ko sem zamislil da se je Yu na komadice razpadla da sploh ne postajamo vec in manjsi kot Svica na zemljevidu bomo postali ..
Moja zena tega ni razumela –saj tega ne poznamo ce nismo izseljenec
**obenem pa sem spoznal da se je Tito zmotil da nas vse v eno drzavo zdruzi –ker nase kulturne razlike so bile zares prevelike in to nebi moglo se dolgo takole trajati ..Pa sem se prav takole pocutil
v njihovi druzbi ko sem bil Kasneje na pocitnicah v Detroit de Bosfore v Turciji — pozdravljeni vsi
Forum je zaprt za komentiranje.