Insuficienca suprarenalke in hipotiroza
Spoštovani!
Star sem 29. Zaradi kolitisa sem jemal Medrol in prišlo je do insuficience nadledvičnice. Drugi ACTH test je pokazal, da se nadledvičnici po treh mesecih nista niti malo opomogli. Še vedno sem na Hidrokortizonu. Kortizol po ACTH je pod 27.6. Dodatno mi je endokrinologinja dala preveriti še ščitnične hormone. Namreč stalno sem utrujen, tudi če vzamem 50 mg hidrocortizona, redim se, čeprav se ukvarjam s športom. TSH je 7.37. PT3 6.13, PT4 15.95. Napisala je, da moram k tirologu.
Totalno sem jezen in prestrašen zaradi vsega tega. Kot da ni dovolj, da imam KVČB, potem še te nadledvičnice in zdaj še hipotiroza. Kako nevarno je sedaj to stanje s ščitnico? Se zelo mudi do tirologa? Kajti zdravnico imam šele naslednji teden in vprašanje kakšno napotnico mi bo izdala.
Zanima me še nekaj, ker se ogromno sekiram po cele dneve in sem tudi že cel anksiozen, sem začel izvajati meditacijo. Ko sem malo o tem bral, sem našel podatke, da meditacija zniža kortizol. Ampak potem je to pri meni v bistvu kontraproduktivno, ker moje nadledvičnice že itak premalo tega hormona proizvajajo ali kako?
Prosim za odgovor!
Lep pozdrav!
Hvala za odgovor!
Imam pa še eno vprašanje. Ena izmed zadev pri tej insuficienci na katero sem bil opozorjen in ki me zelo skrbi, je recimo ta, če bi dobil kako črevesno virozo in bi bruhal. To je seveda grozen napor za telo in vem, da rabim več hidrokortizona potem. Imam kartico, ki jo moram na urgenci pokazati, da dobim infuzijo. Samo bi me pa zanimalo, kaj bi se zgodilo, če bi recimo v takem primeru raje zaužil recimo 48 mg Medrola? To sprašujem zato, ker bi bilo med bruhanjem lažje zaužiti tri tablete medrola, ki ima zelo dolgo razpolovno dobo in bi kortizol gor držal. Je lažje, kot pa deset tablet hidrokortizonba pogoltnit večkrat na dan. Upam, da veste kaj vas hočem vprašati.